U mnie miasto jak po prostu jeżdżę( nie jakieś pałowanie, ani nie zamulanie żęby spalił jak najmniej) to z fisa mało kiedy 15 schodzi, realnie niestety też są okolice tego wyniku.
Za to trasa jest nawet w miarę. 8 litrów przy spokojniej jeździe około 100, z odchyłami od normy i każde wyprzedzanie z kick down
Tip + Q, ogólnie kupując auto nie spodziewałem się takiego wyniku( liczyłem na mniej), ale po przyzwyczajeniu spokojnie następne auto może być w benzynie
Dodam tylko że przepływka trochę świruje, może to się odbija na spalaniu.
Strasznie dużo. Ja bym juz cos grzebnął w silniku. Mój rekord to tak jak pisałem w którymś poście - 9,2. Ale miałem manuala 6-tkę. Auto spalało średnio (wg. tankowania, bo fisa nie miałem) 7,5 regularnie.
rysiekj pisze:Myślę, że w kontekście informacji o skopaniu tyłka kilku 1,9 TDI, można go rozgrzeszyć z winy wejścia na temat
dziekuje kolego .
taki EOT.
Jechalem sobie 130-140 i pojezdzam pod tira, zwalniam do 100 i jak jest mozliwosc wyprzedzenia to gaz w podloge...
od Siedlec jechal za mna pan skoda octavia 1.9 tdi 105 km...
staral sie mnie wyprzedzic ale niestety nie mogl mnie dogonic jak przyspieszalem do 140... to zaczal "pluc" sie na CB abym mu miejsce zrobil itp.
TIP daje 1-1.5 litra w spalaniu wiecej.
Zalezy takze kolego od miasta, godziny w ktorych sie jezdzi...ale chyba najwazniejsza rzecza jest Kierownik...kazdy ma inny styl...
Mój rekord to okolice 7l/100km.
Trasa Chałupy-Poznań, późna godzina, temperatura 20°C, oszczędne oponki na 2.8BAR, 2 osoby, bagażnik pełen latawców, gorączka 38°C, vmax ~ 130km/h, ale przeważnie koło 100km/h.
Co ciekawe, w tamtą stronę jechałem sam, generując spalanie na poziomie 9l/100km, krócej tylko o 20min. Czy było warto wpuścić w rurę 8l ropki więcej? Moim zdaniem nie
Mi się udało utrzymać na trasie 600km w Polsce spalanie 7.3, jazda była do około 100km/h, no i oczywiście bez żadnych szaleństw.Wystarczy tylko delikatnie operować gazem i samochód naprawdę nie będzie dużo palił.
No ale przecież nie po to jest w silniku 180KM żeby ciągle jeździć jak emeryt.
w sumie mam BDH ale na baku robie ok 950 km, 2 osoby i predkosc do 120 bez tempomatu, 60%trasa. ostatnio tankowałem było 930km a weszły 64 litry ropy wiec coś tam jeszcze mogłem przejechać. średnie pokazuje 8l/100km wiec nie ma tragedi. opony 245/40/18