[ TIP] Drgania silnika po wrzuceniu D/R
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 290KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna
Nie kolego nie bylem...
Nie mialem czasu i oddalem samochod do mechanika...
Z tego co mechanik mi powiedzial to ECU skrzyni zgubilo adaptacje i musieli wgrac stary soft...narazie jest spokoj... tzn nic nie drga, nie czuc przerzucania pomiedzy D/N/R.
Ale za to mam inny problem...
Przy zmianie z 3->4 i 4->5 obroty wzrastaja o ok 100...tak jakby sprzeglo do konca nie bylo rozlaczone.
Wczesniej tego nie bylo, ale juz mi powoli rece opadaja...ok 10 tys zl w tym roku na samochod ktorego za 13 tys nie moglem sprzedac :P.
Masz podobny problem ?
Nie mialem czasu i oddalem samochod do mechanika...
Z tego co mechanik mi powiedzial to ECU skrzyni zgubilo adaptacje i musieli wgrac stary soft...narazie jest spokoj... tzn nic nie drga, nie czuc przerzucania pomiedzy D/N/R.
Ale za to mam inny problem...
Przy zmianie z 3->4 i 4->5 obroty wzrastaja o ok 100...tak jakby sprzeglo do konca nie bylo rozlaczone.
Wczesniej tego nie bylo, ale juz mi powoli rece opadaja...ok 10 tys zl w tym roku na samochod ktorego za 13 tys nie moglem sprzedac :P.
Masz podobny problem ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
michok,
bylem ciekawy diagnozy - tylko dla potwierdzenia (lub obalenia) moich wlasnych wyobrazen o sposobie dzialania i efektach niedomagan.
Daj znac jak bedziesz cos wiedzial - zgaduje (a podejrzewam ze rowniez Ty nie masz watpliwosci) ze 'cos' sie zaczyna dziac niedobrego z Twoja skrzynia i raczej jej samoczynnie 'nie przejdzie'. Wspolczuje, poniewaz dobrze wiem, ze remont automatu do tanich nie nalezy.
bylem ciekawy diagnozy - tylko dla potwierdzenia (lub obalenia) moich wlasnych wyobrazen o sposobie dzialania i efektach niedomagan.
Daj znac jak bedziesz cos wiedzial - zgaduje (a podejrzewam ze rowniez Ty nie masz watpliwosci) ze 'cos' sie zaczyna dziac niedobrego z Twoja skrzynia i raczej jej samoczynnie 'nie przejdzie'. Wspolczuje, poniewaz dobrze wiem, ze remont automatu do tanich nie nalezy.
michok, borykam sie z wibracją budy na niskich obrotach przy niewielkim dodaniu gazu - mój znajomy mechanior twierdzi że konwerter do regeneracji, ale mam cichą nadzieję, że to poduszka pod skrzynią. Wymieniłem też poduszkę pod silnikiem, mam sygnał od znajomka który zajmuje się flotą w firmie, że już w kilku autkach siadły. Będę robił to w przyszłym tyg, dam znać (mimo że to C6).
-
- Forum Audi A6 / A7
Z mila checia bym wpadl, ale jak w pon odstawie fure to nie wiem czy sie chlopaki ogarna do wtorku...zobaczymy...w sumie daleko nie mam
.
[ Dodano: 2012-11-05, 10:31 ]
Bylem w Midparts...
Pan stwierdzil, ze poprzednia firma odwalila fuszerke gdyz:
- silikon zamiast uszczelki
- inne sruby
- czarny olej ( po 9 miesiacach )
- opilki metalu
Skrzynia zmienia teraz biegi zdecydowanie plynniej...Musze podjechac na zmiane softu na "stary" gdyz wtedy nie podbijalo o 100 obrotow.
[ Dodano: 2012-11-05, 11:28 ]
Pytanie do Was...czy jest mozliwe, ze olej byl czarny po 9 miesiacach uzytkowania ? ok 10 tys km zrobione.

Bylem w Midparts...
- inne sruby
- opilki metalu
Skrzynia zmienia teraz biegi zdecydowanie plynniej...Musze podjechac na zmiane softu na "stary" gdyz wtedy nie podbijalo o 100 obrotow.
Pytanie do Was...czy jest mozliwe, ze olej byl czarny po 9 miesiacach uzytkowania ? ok 10 tys km zrobione.
- Zagór
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Nie mam pojęcia, nie będę się wypowiadał, a co na to Pan z Midparts?michok pisze:Z mila checia bym wpadl, ale jak w pon odstawie fure to nie wiem czy sie chlopaki ogarna do wtorku...zobaczymy...w sumie daleko nie mam.
Bylem w Midparts...
- inne sruby
- opilki metalu
-
- Forum Audi A6 / A7
Aby jezdzic i odpuscic do momentu az sie wysra...chyba, ze mi bardzo zalezy na rozebraniu skrzyni to oni nie widza problemu :P.
Panowie nie maja pojecia co to moze byc...
Remont skrzyni zaczyna sie od 2500 a konczy...na 6-7 tys.
Dzwonilem do mechanika...Wgral seryjny soft do skrzyni i narazie nic wiecej nie moze zrobic.
Moze podjechac do swojego skrzyniarza i wtedy cos moga kombinowac.
Jezeli ktos jest zainteresowany, to samochod jest do wziecia za 11,500.
Panowie nie maja pojecia co to moze byc...
Remont skrzyni zaczyna sie od 2500 a konczy...na 6-7 tys.
Dzwonilem do mechanika...Wgral seryjny soft do skrzyni i narazie nic wiecej nie moze zrobic.
Moze podjechac do swojego skrzyniarza i wtedy cos moga kombinowac.
Jezeli ktos jest zainteresowany, to samochod jest do wziecia za 11,500.