Raz na jakiś czas podłączam się pod komputer (profilaktycznie) bo mam swój interfejs i nic mnie to nie kosztuje .
Pewnego razu wyskoczył błąd:
17664 - Engine Coolant Temp Sensor (G62): Open or Short to Plus
P1256 - 35-10 - - - Intermittent
Pomyślałem że może jak zmieniałem olej, i filtry to gdzieś szarpnąłem ręką za przewód któryś i po prostu skasowałem błąd zakładając że to przypadek. Zgasiłem silnik i odpaliłem ponownie - błąd nie wrócił.
Tydzień później znowu zaglądam z ciekawości czy błąd powrócił - powrócił

Wyczytałem gdzie on się znajduje (koło pompki podciśnienia, z tyłu silnika) - więc już wiedziałem ze to nie mógł być
przypadek i zmieniając filtry nie miałem możliwości niczego przychaczyć.
Narodził się pomysł by wyjąć wtyczkę, przeczyścić styki i psiknąć kontakt-sprayem.
Po zdjęciu osłony silnika (miałem nadzieję że wystarczy) nie udało się dostać do czujnika.
jedna ręka tylko się mieści i nie dałem rady wyjąć wtyczki (ma tam jakieś zabezpieczenie?) Popsikałem tylko WD40 po wtyczce bo była trochę brudna od oleju.
Poddałem się - lenistwo

Wczoraj pojawiły się pierwsze (tak mniemam) objawy związane z owym czujnikiem.
Odpaliłem auto, wyjechałem z garażu i zostawiając pracujący silnik poszedłem zamknąć garaż.
Wracając usłyszałem jak podniosły sie obroty i za chwilkę (2 sek) zmalały.
Wyjechałem na drogę i wrzuciłem luz. Obroty znowu się podniosły do jakichś 1050, przegazowałem lekko i już były OK. Pojechałem na zakupy, silnik się zagrzał a objawy już nie wystąpiły.
Stojąc na skrzyżowaniu i gapiąc się w boczne lusterko miałem wrażenie, że dymi (może to para ale stojący przede mną TDI nie puszczał żadnego dymka) - temperatura na blacie to jakieś 80st.
Teraz pytania:
1. Czy G62 to jest na pewno ten czujnik o którym myślę?
2. Czy odpowiada on także za wskazania na desce (wydaje mi się że na desce wskazuje temp OK)
3. Czy jest jakiś prosty sposób aby do niego się dostać aby jak najmniej rozebrac?
4. Czy jest szansa że czyszczenie pomoże czy szykować się na wymianę?
5. Czy ten objaw z obrotami potwierdza że to winowajcą jest czujnik czy może pojawia się kolejna usterka (po tym fakcie nie podłączałem laptopa aby sprawdzić czy inne błędy nie wylazły)
6. Czy są jakieś rodzaje czujnika (mój VIN WAUZZZ4B83N0......)? - jeśli już mam kupić to wołał bym raz rozbierać auto a nie raz wyjąć i spisać nr potem wymieniać i 2 razy gubić płyn, chlapać w garażu itp.
7. Jakie skutki może mieć jazda z tym problemem (spalanie a moze problem z odpalaniem w mrozy, dymieniem)?