Witam Wszystkich. Mam pewien problem poniewaz od jakiegos czasu moja 110 konna dorozka pracuje jakos dziwnie ,chodzi mi konkretnie o to ze albo mi sie wydaje albo silnikiem zaczelo jakos lekko rzucac. Nie sa to na pewno poduszki pod silnikiem poniewaz byly sprawdzane. Obroty silinika tez niby OK. I to moze nie bylby tak wielki problem gdyby nie to ze auto po wcisnieciu gazu zaczyna dymic na czarno bardziej niz "zwykle".
Czy ktos moglby mi pomoc co powienienem sprawdzic ? Oraz czy jest mozliwe ze rozrzad sie lekko przestawil sam z siebie ? Poniewaz bylo on zmieniany kilka miesiecy temu i zaraz po wymianiem bylo wszystko ok. Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdro 4 all.
[ AFN 1.9 110 KM] A6 C5 1.9 TDI 110KM Dziwne zachowanie siln
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
witam, jeśli zaobserwowałeś że coś jest nie tak z silniki to na pewno nie jest to normalna praca, ja też mam 110 koni i aktualnie jestem po wymianie pierścieni, silnik pracuje gładko i nie rzuca nim więc nie jest normalne że u Ciebie rzuca silnikiem na wolnych obrotach, jeśli podejrzewasz przestawiony rozrząd to na Twoim miejscu od tego bym zaczął, za bardzo nie wiem czy mógłby się sam z siebie przestawić ale jeśli koło zębate od wałka nie było dobrze dokręcone to kto wie, mogło się lekko przesunąć, zacznij sprawdzać od tego, to długo nie potrwa sprawdzenie a będziesz mieć pewność, z tyłu wałka ładnie wchodzi suwmiarka, do koła zębatego na pompie pasuje 10 nasadowa przedłużana no a znak na wale to sobie zobaczysz jak jest, ja jakiś czasu temu jak planowałem głowicę to źle ustawiłem rozrząd i silnikiem rzucało ale do tego było słychać jak zawór uderza o tłok ale to był błąd rzędu prawie jednego zęba na kole zębatym względem paska