Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ INNY] uszczelnianie misek olejowych

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
kawajki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ INNY] uszczelnianie misek olejowych

Post autor: kawajki » 25 paź 2012, 00:18

Witam i bardzo prosze o poradę-jestem w trakcie uszczelniania misek olejowych i natrafiłem na mały problemik tj.chodzi o wałek wyrównażajacy(ale trudne słowo <uoee> ) -silnik jest na blokach-przy okazji wymiana pasków itd. Po "delikatnym" zablokowaniu wałka bo coś mi podpadło -brak w otworze zazębienia lub niewiem czegoś <mysli> wykręciłem wałek i znalazłem dziurę mniej więcej 1/6 obrotu dalej niż blokada, no niewiem czy tak ma być czy ktoś coś zp..lił grzebając po omacku w misce?Jeszcze raz proszę znających temat kapiącego oleju po łokciach :|

Daniel1555
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Daniel1555 » 25 paź 2012, 23:58

ustaw wał korbowy na blokadę która jest lewej stronie silnika(albo po prawej patrząc od przodu autka i na wałku wyrównoważającym jest taka śrubka na mały imbus chyba 5-ka odkręć ją i kręć wałkiem wyrównoważającym aż znajdziesz nawiercony otworek w ciężarku wałka.

[ Dodano: 2012-10-26, 00:01 ]
no i zablokuj ten wałek,załóż łańcuszek i ma grać
Audi A6 C5 2.5TDI
Audi A6 C5 4.2 ASG
Audi A4B6 1.9 tdi

kawajki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kawajki » 26 paź 2012, 01:14

Daniel1555
Dziękuję za odpowiedz a wracając do wałka to napewno ktoś już tu grzebał bo dziś targałem górną miche i niektóre śruby można było wykręcić palcami ,stąt wyciek.Wał korbowy oczywiście mam zablokowany lecz ten wałek wyrównażający jak już napisałem nie "wypadł"-ustawił się w odpowiedniej pozycji -w miejscu tego imbusu wkładałem wiertło ale to nic nie dało więc zablokowałem go dłużuszą srubą a po wykręceniu całego wałka okazalo się że jest nanim otworek do ktorego chyba jak mniemam powinna wkręcić się blokada ale niejestem dokonca pewny tj.czy poprostu teraz montując go przekręcić go do takiej pozycji żeby dało się wkręcić blokadę -kurcze niewiem czy już zabardzo nie nakręciłem

[ Dodano: 2012-10-26, 01:20 ]
No tak sorki ale w roztargnieniu niedoczytałem twojej odpowiedzi to chyba ta póżna pora-już wrzystko jasne ,jutro składanie jeszcze raz dzięki

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja