Witam.
Sprawiłem sobie ostatnio do [audi a6 c5 98r sedan ] skrzynie i wzmacniacz ( parametry nie ważne), chodzi o to ,że skrzynia subwoofera jest zamknięta co daje spory efekt basu, przec co " trzęsie " mi sie cała tylna klapa nawet na małym poziomie głosnosci. Więc mam pytanie czy da sie jakos to wygłuszyc, wykluczam tablice, bo nawet po jej zdjęciu jest to samo chodzi tu chyba o elemnty zamka, lub te oświetlenie wokół tablicy, sam nie wiem. Ma ktoś może podobny problem i czy temu da sie zaradzić czy to po prostu musi tak być?..
[ A6 C5] Wygłuszenie tylnej klapy A6 C5
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Możliwe, że furkoczą Tobie gumki na odpowietrznikach, które są schowane pod zderzakiem.
Przynajmniej u mnie w avancie słychać je trochę gdy mocniej odkręci się muzę.
Nie wiem jak w sedanie, ale w avancie można dostać się do nich od środka, gdy wsadzi się łapę pod lampę. Wiem, że to one, bo gdy dotknąłem paluchem tej gumy, która jest obok subwoofera to popierdywanie zniknęło.
Tylko że u mnie łatwiej zamknąć się w bagażniku i szukać
Pewno pomogłoby doklejenie jakichś ciężarków, albo lekkie usztywnienie tych gumek jakąś taśmą, ale trzeba by najpierw odkręcić zderzak, a tego robić mi się nie chce
Samą klapę też możesz dodatkowo przecież wygłuszyć. Ja swoją oklejałem pod tapicerką cienką warstwą bitumiczną z filcem. W avancie miało to zmniejszyć hałas w kabinie, no i wyraźnie zmniejszyło, bo tam akurat fbrycznego wygłuszenia jest niewiele. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z masą, bo może się ciężej otwierać. (w razie draki można wyjąć trójkąt i schować go gdzie indziej
)
Przynajmniej u mnie w avancie słychać je trochę gdy mocniej odkręci się muzę.
Nie wiem jak w sedanie, ale w avancie można dostać się do nich od środka, gdy wsadzi się łapę pod lampę. Wiem, że to one, bo gdy dotknąłem paluchem tej gumy, która jest obok subwoofera to popierdywanie zniknęło.
Tylko że u mnie łatwiej zamknąć się w bagażniku i szukać

Pewno pomogłoby doklejenie jakichś ciężarków, albo lekkie usztywnienie tych gumek jakąś taśmą, ale trzeba by najpierw odkręcić zderzak, a tego robić mi się nie chce

Samą klapę też możesz dodatkowo przecież wygłuszyć. Ja swoją oklejałem pod tapicerką cienką warstwą bitumiczną z filcem. W avancie miało to zmniejszyć hałas w kabinie, no i wyraźnie zmniejszyło, bo tam akurat fbrycznego wygłuszenia jest niewiele. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z masą, bo może się ciężej otwierać. (w razie draki można wyjąć trójkąt i schować go gdzie indziej