Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AKE 2.5 180 KM] Nie można ustawić kąta wtrysku albo mechan

Silniki wysokoprężne
ingwin75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AKE 2.5 180 KM] Nie można ustawić kąta wtrysku albo mechan

Post autor: ingwin75 » 05 paź 2012, 18:13

Witam, od razu błagam o wyrozumiałość jak coś zrobię nie tak albo w nie takiej kolejności.

Przejdę może do tematu. w Marcu autko odmówiło posłuszeństwa nie odpaliło. Poprzednia usterka to wymiana rozrządu wałków wiskozy i "pompy" i tu się zaczynają schody czasami nie reagował na pedał kilka sekund ale to dużo opowiadać w każdym bądź razie jeździłem ponad rok i nie było jakichś większych problemów poza tym że wydawał mi się słabszy troszkę. Oddałem do jakiegoś mechanika opisując przekonał mnie, ze się zna. Po kilku dniach powiadomił mnie sterownik pompy ale za pompę tez nie gwarantował i kazał mi sobie samemu kupić pompę.Nie było kasy więc auto stało kilka miesięcy. Dał mi starą no i zamówiłem. Co się okazało zła pompę kupiłem bo do 150konnej audiolki nie wiem jakim cudem moje auto jeździło na takiej pompie i czy to możliwe nie wiem. po bólach i dopłacie ok 900 zł do pompy wymienił mi pompiarz na taką jaką powinien mieć. Mechanik założył pompę odpalił auto jeździł i zaczął skręcać i powiedział, że będzie na następny dzień. Pojechałem odebrać autko po zapaleniu już słyszę że klekocze i strasznie głośno pracuje. czasem dymi i to jak jak by ognisko palić białym dymem a czasem jak mechanik mówił, że nie reaguje na pedał. No i co mi mówi jeszcze z ciekawych rzeczy mechanik, że nie może ustawić konta wtrysku że jedzie jakimiś pokrętłami czy czymś tam od lewej na maxa do prawej i że kont wtrysku się nie zmienia i za każdym razie auto odpala od maxa z jednej strony po max w drugą a ponoć nie powinien zapalać ale nie znam się wcale na samochodach ja naprawiam komputery hi hi. Prośba moja to czy ktoś zna jakiegoś mechanika w pobliżu Pruszkowa albo Warszawy bo już się stęskniłem za swoim samochodem :(. A najważniejsze co zauważyłem wsiadłem do samochodu na ciut wyższych obrotach ok 2000 autko ciszej pracuje. Przejechałem może z 400 metrów i zaświecił się abs i esp i zaczął dymić jak szalony. Po zgaszeniu auta i zapaleniu ponownie błędy się nie wyświetlają sto metrów i dymi znów :(

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Adam

grzechu 031
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzechu 031 » 05 paź 2012, 19:23

pierwsze co to komp do ręki i czytanie pamięci usterek

Problem Audi A6 C6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Problem Audi A6 C6 » 05 paź 2012, 19:27

Sa to bledy zlego kata wtrysku, kup sobie kabelek za 30 zl i sprawdz jaki masz kat i bledy pozostale :)

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 290KM
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna

Post autor: michok » 05 paź 2012, 20:09

jak pracujesz w Warszawie to mam na zbyciu taki kabelek+program ( okolice politechniki ) + podpowiem czy to jakbysmy sie spotkali czy przez tel co i jak.

ingwin75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ingwin75 » 06 paź 2012, 09:13

Błędy kąta zapewne racja, mechanik sam mówi że to w tym leży przyczyna ale i zwala na pompę, że to może być i wina pompy a poza tym nie potrafi tego ustawić :(. co do kabelka może by i mi się przydał ale kompletnie się nie znam na autach jeżeli chodzi o naprawę :( i nie wiem co mi to da. Wolał bym zawieźć auto do jakiegoś mechanika który ogarnie temat. A pracuję i mieszkam w Pruszkowie. Jak przeglądam fora i widzę podpowiedzi, że można to samemu zrobić to jestem w szoku no ale nie sądzę, że Ja bym to zrobił a tym bardziej lepiej od mechanika :O ja nawet pompy zdemontować bym nie umiał ;(. no co zrobić nie mam smykałki do napraw samochodów :(. A jeżeli jeszcze coś poszło innego?? dla tego wolał bym jakiegoś mechanika dobrego jeżeli ktoś zna w okolicach warszawy będę wdzięczny. A może coś mechanikowi podpowiedzieć. Zresztą on komputer ma ten "MECHANIK" ale czytając fora to widzę, że wiele osób ma większe pojęcie o tym samochodzie niż mój "MECHANIK" :(

Michok ile chcesz za ten kabel??

Problem Audi A6 C6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Problem Audi A6 C6 » 06 paź 2012, 10:06

ingwin75, to sie tylko wydaje ze to nie wiadomo co ten kat wtrysku w 2.5, jak trzeba tylko ustawic to wiecej zajmie ci zalozenie oslon rozrzadu :)

ingwin75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ingwin75 » 06 paź 2012, 10:10

truckman mechanik nie może ustawić a co dopiero ja :( mówi, że jedzie jakąś regulacją z jednej mańki na drugą a kat w miejscu nie wiem o co kaman ale ja raczej tego nie zrobię :( to już doczytałem ze ustawia się kluczem ale on tak robił i on nie może dać rady a co dopiero Ja :( albo coś zjebane jeszcze jest albo on nie umie ;( RATUUUNKUUU Ja chce swoje auto

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michok » 06 paź 2012, 11:27

ingwin75, 4pak ciechana i jest Twoj :)

truckman pisze:ingwin75, to sie tylko wydaje ze to nie wiadomo co ten kat wtrysku w 2.5, jak trzeba tylko ustawic to wiecej zajmie ci zalozenie oslon rozrzadu :)
Kolego jak mozesz wez podpowiedz jak zdjac obudowy rozrzadu aby nic nie uwalic ?

Mam z tym jakis problem...albo za grube lapy :P.

Problem Audi A6 C6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Problem Audi A6 C6 » 06 paź 2012, 11:34

michok, Ja tez mam grube lapy i zdjalem bez problemu lewa, pozniej z prawej zostal mi jeden zaczep no to dlugi srubokret i tak zdjalem, problem mialem z zalozeniem, dopiero po wyjeciu lampy ostatni zaczep zalozylem,za grube rece mam aby tam wcisnac, bez lampy poszlo w moment.

ingwin75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ingwin75 » 06 paź 2012, 13:32

michok pisze:ingwin75, 4pak ciechana i jest Twoj :)
Biere będą nawet dwa :) a jakoś w Niedziele może jakoś dostępny jesteś gdzieś to bym podjechał.

Ale widzę, że nikt nie zna dobrego mechanika :( co by podpowiedzieć gdzie autko zaciągnąć ;(, kabel się przyda sam się czegoś nauczę ale wolę mieć zrobione przez fachowca i jeździć już chce :(

PAUL_2,5TDi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PAUL_2,5TDi » 06 paź 2012, 13:55

ingwin75 troche szkoda ze sam niechcesz chocby podjac ustawienia kata wtrysku poniewaz nie jest to az tak trudna operacja, a po za tym zawsze masz pelne wsparcie ze strony forum ! <okok>

Ale jesli spotkasz sie z Michokiem to pewnie tez troche Ci podpie wiec moze cos uda Ci sie zdzialac <lol>

Pozdro

Problem Audi A6 C6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Problem Audi A6 C6 » 06 paź 2012, 15:09

Ale widzę, że nikt nie zna dobrego mechanika :( co by podpowiedzieć gdzie autko zaciągnąć ;( , kabel się przyda sam się czegoś nauczę ale wolę mieć zrobione przez fachowca i jeździć już chce :(
Jak będziesz miał kabel to zacznij od sprawdzenia kąta wtrysku. Może mechanik miał za małe wyczucie, a może zupełnie coś dziwnego pokazuje, bo tam naprawdę minimalnie ruszysz i już kąt leci o bardzo dużo.

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michok » 06 paź 2012, 16:46

ingwin75, Kolego, niestety srednio u mnie z czasem...czy pasuje Ci nast weekend ?

Na poczatku chcialbym u siebie to ogarnac aby pozniej sie u CIebie nie ciagac po calej wawie. ok ?
Ogarne u siebie w tym tyg i zobaczymy pond koniec tyg ( ew. sobota rano ) co tam u Ciebie piszczy. ok ?

No wlasnie ostatnio ( bez latarki, wieczorem ) zabieralem sie za to i poddalem sie po odpieciu gornych oslon :P.
dzieki Kolego truckman, za podpowiedzi.

Ile tam zaczepow jest na dole ?

PAUL_2,5TDi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PAUL_2,5TDi » 06 paź 2012, 22:07

na lewej gornej oslonie (od kierowcy) sa 3 zaczepy i tylko do tego dolnego jest trudny dostep, ale jak dla mnie wiekszym problemem jest wyciagniecie i wlozenie oslony do porzadku zeby sie ulozyla tak jak powinna :p

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michok » 07 paź 2012, 18:04