Witam,
czeka mnie zakup opon zimowych i felg,po drodze zajrzałem dzisiaj do salonu Audi w Hamburgu-Harburg
aby zobaczyć jakie mają felgi w ofercie.
Zaproponowano mi pakiet felg 17 i opon Dunlop SP Winter Sport 3D AO a dokładnie tak jak na skanie z broszurki
5-Arm-Desing Audi
7Jx17 ET 42 plus opony Dunlop SP Winter Sport 3D AO 225/50 R17 98H XL.
Jestem zielony w temacie więc pytam kolegów co myślą o tych oponach,może ktoś używał takich,
jest to mój pierwszy samochód z quattro i czy ten zestaw będzie dobry.
Rozmiar felgi i opon na zimę jest optymalny?
Większość śmigam po Hamburgu i okolicach a tu rzadko jest śnieg zimą.
Pytanie do was czy opony są dobre bo cena troszkę duża (1588€),czy moze innego zestawu szukać w tej cenie,wogóle co myślicie o felgach i oponach.
pozdrawiam
A tutaj się wtrące, gdyż też jestem na etapie zakupu przynajmniej opon zimowych...Przemcio, znajdź mi proszę oponę o podanych przez ciebie parametrach/indeksach o rozmiarze 225/55/16 , takich wiądących producentów jak GOODYEAR ( UG 8 PERFORMANCE ), DUNLOP, czy MICHELIN.. Bo indeks H tylko znajduje we wszystkich sklepach z opon zimowych....a V na zamówienie, ceny ok 700zł sztuka...
Ostatnio zmieniony 03 paź 2012, 20:56 przez wania, łącznie zmieniany 1 raz.
jestem już zdecydowany na :UG 8 Performance 225/55 R16, albo Alpin A4 225/55 R16, ewentualnie SP WINTER SPORT 3D 225/55 R16,,,,Pirelli kosmiczne ale ciekawe, ale mnie interesują test, jakosc, parametry i bezpieczenstwo....
z testów i opinii wypadają najgorzej z tych co wybrałem....one są jakoś dedykowane do audi chyba...i po niezłej promocji coś z 1000 na 500...hehe ciekawe skąd ten 1000...!
źle napisałem mi nie dobrali tylko taką oferte na tą zime mają dla A6 (typ 4F),jak przeglądam całą broszurkę to prawie do wszystkich modeli Audi mają opony z H,wyjątkiem jest RS 3,A5,,S5,RS 5,RS 4,S6,A7,TT, one mają V,reszta jest z H.
Myślałem o używanych ale to nigdy nie wiadomo czy nie były prostowane a potem malowane itp,cena trochę duża ale czy nasze niunie nie są tego warte żeby im założyć nowe felgi i opony, myślę że jak opona ma H to wytrzyma większą prędkość tzn ma jakiś zapas,zresztą gdzie zimą się można rozpędzić do 210 km/h,wiadomo że wolałbym W,Y ale na zamówienie i nie w Audi,oni maja tylko to co w broszurce na zimę 2012/2013 jak w zdjęciu na początku wątku.
Teraz śmigam na 255/35 ZR 19
[ Dodano: 2012-10-03, 23:28 ]
Panowie a co wiecie na temat felg firm MAM i Aluett?Które lepsze MAM czy Aluett?
na linkach poniżej są te felgi wraz z dostępnymi do nich oponami,najpierw jest cena samej felgi a niżej ceny wraz z dostepnymi oponami,jakie polecacie?
Czytałem o tych ET ale nadal nie bardzo kapuje tego jedne bardziej wystaja inne mniej itp, na linkach niżej sa felgi z różnymi ET , po wpisaniu danego modelu auta pokazało mi 5 stron z felgami , ale sa różne ET i teraz nie wiem które lepsze tzn z którymi bedzie lepiej wyglądać czy też lepiej się bedzie jeździło czy to bez znaczenia?
Koledzy zerknijcie na linki ,na szybko te trzy mi wpadły w oko najbardziej i napiszcie co polecacie ,które opony będą lepsze itp.
dodam tylko że mam auto w czarnym kolorze i czarnym pakietem zewnętrznym tzn czarny gril,czarne listwy przy oknach,relingi na dachu,przyciemniane szyby,wszystko czarne,na fotce niżej moje autko,co polecacie
panowie a czy na felgi 7,5J x 17H2 ET 45 5/112 wejdą opony 225/50 R17 98V?
znalazłem felgi Audi jak na linkach niżej ,tak się składa że w sobotę będę przez OsnabrĂźck przejeżdżał to mogę je obejrzeć i kupić.
Felgi mają różne oznaczenia:
7,5J x 17H2 ET 45 5/112
8J x 17H2 ET 38 5/112
nie chcę walnąć babola żeby potem coś nie pasowało dlatego mam pytanie do doświadczonych w tym temacie kolegów
co będzie najlepiej pasować do mojego samochodu,co wybrać i co lepsze
i pytanie do was czy na takie felgi wejdą te opony:
225/50 R17 98V CONTINENTAL WINTERCONTACT TS830P XL MFS
225 50-17 98V MICHELIN ALPIN A4 EL Winterreifen
napiszcie które opony bardziej polecacie no i czy te felgi są ok.
ciężko znaleźć opony z W lub Y jakiejś lepszej firmy.
Taki zestaw byłby tańszy niż oferuje salon Audi i opony są z V a nie z H,jak to wypali to po prostu nie będe przekraczał 240km/h na tych oponach.
Poradźcie coś,w sobotę rano ruszam w tamtym kierunku,jedyna okazja bo daleko potem jechać żeby na żywo zobaczyć,a na zdjęciach to nie to samo co na żywo.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2012, 20:00 przez danielo27, łącznie zmieniany 2 razy.
przemcio.dzięki za info.opony z linków odpadają.a czy felgi są ok.one mają różne ET no jedne mają 7,5J inne 8J.
poradźcie.jutra tam jadę.
czy jak kupie któreś felgi z tych linków to będą bez problemów pasować i czy potem znajde do nich asymetryczne opony zimowe
pozdro
przemcio mało znalazłem zimowych opon asymetrycznych.
znalazłem Pirelli SottoZero Serie II 225/50R17 98 V XL - miał ktoś? polecacie?
muszę mieć z 98 i z V ,polecacie coś dobrej firmy
[quote="danielo27"]przemcio mało znalazłem zimowych opon asymetrycznych.
znalazłem Pirelli SottoZero Serie II 225/50R17 98 V XL - miał ktoś? polecacie?
muszę mieć z 98 i z V ,polecacie coś dobrej firmy
mało:?
kumho i zen
yokohama v902
matador mp59
maranghoni hp
nokian wr
hankook w31
falken hs 439
kumho kw27
michelin pilot alpin.
pirelli sootozero i wiele innych -wszystko v i 98