[ AUK 3.2 256 KM] 3.2 fsi jaki olej zalać?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2013
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 DFBA 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
[ AUK 3.2 256 KM] 3.2 fsi jaki olej zalać?
Witam.
Jeśli to odgrzewany temat, to z góry przepraszam ale nie znalazłem na naszym forum jednoznacznej odpowiedzi. Powiedzcie mi jaki najlepiej olej zalac do silnika 3.2 fsi? Aktualnie mam zalany 0w40, bo tak zalewał poprzedni właściciel (auto sprowadziłem z Niemiec). Teraz wacham się nad 5w30 lub 5w40 i dlatego pytam o Wasze zdanie. Co do firmy, to zaleję Motul lub Millers Oil. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Jeśli to odgrzewany temat, to z góry przepraszam ale nie znalazłem na naszym forum jednoznacznej odpowiedzi. Powiedzcie mi jaki najlepiej olej zalac do silnika 3.2 fsi? Aktualnie mam zalany 0w40, bo tak zalewał poprzedni właściciel (auto sprowadziłem z Niemiec). Teraz wacham się nad 5w30 lub 5w40 i dlatego pytam o Wasze zdanie. Co do firmy, to zaleję Motul lub Millers Oil. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Numer silnika AUK 3.2 256KM 3.2 FSI
Karolczak, ja zalewam olej Motul X-MAX 5W-30 i taki też bym polecał... a już napewno specyfikację... 
Dodatkowo, przed samą wymianą, zalał bym środek Motul Engine Clean, aby przepłukać silnik... ale to już zostawiam Twojej decyzji...

Dodatkowo, przed samą wymianą, zalał bym środek Motul Engine Clean, aby przepłukać silnik... ale to już zostawiam Twojej decyzji...
-
- Forum Audi A6 / A7
Pabel pisze:Karolczak, ja zalewam olej Motul X-MAX 5W-30 i taki też bym polecał... a już napewno specyfikację...
Dziękuję za poradę, na pewno się z tym zapoznam. Mój typ co prawda padł na Millers Oil XF Longlife 5w30 i do tego Millers Engine Flush ale tu są oczywiście wyższe koszty zakupu i pytanie czy potrzebne

Karolczak, jeśli masz pewność, że ten olej jest lepszy, to nie ma co oszczędzać... głównie chodziło mi o specyfikację 

-
- Forum Audi A6 / A7
Dokładnie Cię rozumiem Pabel - ale takiej pewności niestety nie mam 

- Zagór
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Możesz nalać bóg wie czego, ale ma spełniać normy Audi (te cyferki - 505.01, 507,01 itd...) nie wiem jaka jest wymagana dla Twojego silnikaKarolczak pisze:Pabel pisze:Karolczak, ja zalewam olej Motul X-MAX 5W-30 i taki też bym polecał... a już napewno specyfikację...
Dziękuję za poradę, na pewno się z tym zapoznam. Mój typ co prawda padł na Millers Oil XF Longlife 5w30 i do tego Millers Engine Flush ale tu są oczywiście wyższe koszty zakupu i pytanie czy potrzebnePozdrawiam

Ja polecem oleje LM, i tu z aprobatą Audi problemów nie ma

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
też kupiłem olej Millers Oil XF Longlife 5w30
czytałem na necie, że firma bardzo dobra
co do czyszczenia silnika Motul Engine Clean mam mieszane uczucia bo przez pierwsze dwa lata po wymianie oleju grama nie dolałem a teraz, po użyciu preparatu po roku musiałem dolać prawie 0,75 l
a wycieków brak
co do czyszczenia silnika Motul Engine Clean mam mieszane uczucia bo przez pierwsze dwa lata po wymianie oleju grama nie dolałem a teraz, po użyciu preparatu po roku musiałem dolać prawie 0,75 l

a wycieków brak
-
- Forum Audi A6 / A7
Zagór pisze:Możesz nalać bóg wie czego, ale ma spełniać normy Audi (te cyferki - 505.01, 507,01 itd...) nie wiem jaka jest wymagana dla Twojego silnikaKarolczak pisze:Pabel pisze:Karolczak, ja zalewam olej Motul X-MAX 5W-30 i taki też bym polecał... a już napewno specyfikację...
Dziękuję za poradę, na pewno się z tym zapoznam. Mój typ co prawda padł na Millers Oil XF Longlife 5w30 i do tego Millers Engine Flush ale tu są oczywiście wyższe koszty zakupu i pytanie czy potrzebnePozdrawiam
Jeśli ten olej ma aprobatę, lej, jeśli nie - ja bym tego nie nalał.
Ja polecem oleje LM, i tu z aprobatą Audi problemów nie ma
Specyfikacje dla mojego silnika, to 502.00 i 504.00 i ten olej je ma więc nie ma problemu

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dominik
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A7 4K
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 2.8 FSI 204KM
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Czyli jak nie ma wyciekow to gdzie podziewa sie Twoj olej?Spala go? Nie powinien miec wplywu na spalanie chyba ten preparat?coolmen77 pisze:też kupiłem olej Millers Oil XF Longlife 5w30
co do czyszczenia silnika Motul Engine Clean mam mieszane uczucia bo przez pierwsze dwa lata po wymianie oleju grama nie dolałem a teraz, po użyciu preparatu po roku musiałem dolać prawie 0,75 l![]()
a wycieków brak
coolmen77, też mi się nie wydaje, aby miał jakiś wpływ... wręcz przeciwnie... powinien polepszyć pracę silnika, usuwając nagromadzony nagar olejowy 

Preparat czysci ale i zarazem "rozszczelnia"silnik płuka nagar w starych silnikach ,do przebiegu 200tk nie powinno byc problemu ale ja tez jestem zwolennikiem zeby nie stosowac "takich wynalazkow" 

Tomas, wolę nie mieć problemu z rozrządem itp... czy to zda egzamin, wypowiem się po jakimś czasie... narazie parametry pracy silnika są idealne 

Rozrząd sprawa jest znana, ale coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze jak lejesz dobry olej i nie robisz longlife to przebieg 300-400 tys jest normą bez ingerencji w silnik ,te wszystkie przypadki "padania napinaczy"itd.są w autach o duzych przebiegach tylko oczywiscie kazdy ma igielke i wierzy w swoje 100-180 tys przebiegu na blacie i stąd jest ten problem
bez urazy oczywiscie