[ A6 C5] Listwy dolne drzwi.
[ A6 C5] Listwy dolne drzwi.
Witam, mam problem z listwami dolnymi drzwi, z przodu. Odstają mi szpetnie z jednej strony ponieaż są urwane gwinty śrub które je trzymały, i teraz moje pytanie gdzie takie listwy mogę kupić?Na allegro szukałem ale albo źle szukam albo tego jest strasznie mało praktycznie jedną ofertę znalazłem w moim kolorze. Czy może po prostu wymienia się w jakiś sposób te plastikowe zaczepy, odkręciłem je i bliżej się przyjrzałem i wzaden sposób nie chcą wyjść są jakby złączone po całej długości listwy.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Micklbn, listwy kupujesz nowe w ASO lub używane na szrocie (nie polecam). Listwy mają zatopione wkąłdki stalowe, które koroduja i listwy puchną, i wtedy odstają. A jak juz urwiesz srubki to odstają bardziej. Spróbuj może naprawić gwinty i przykręć ? Ja tak 2 listwy uratowałem.
Listwa przednia to koszt ok. 100 zł a tylna ok. 80 (ceny sprzed 2 lat)
Listwy sa w jednym szarym kolorze takim jak były fabrycznie, a na jaki kto później pomalował to taki ma. Jezeli masz pomalowane w kolor nadwozia to nowa listwe musisz pomalować. Tym bardziej nie warto dawać używki bo wydasz kase na lakierowanie a ona po krótkim czasie Ci spuchnie i co ?
Listwa przednia to koszt ok. 100 zł a tylna ok. 80 (ceny sprzed 2 lat)
Listwy sa w jednym szarym kolorze takim jak były fabrycznie, a na jaki kto później pomalował to taki ma. Jezeli masz pomalowane w kolor nadwozia to nowa listwe musisz pomalować. Tym bardziej nie warto dawać używki bo wydasz kase na lakierowanie a ona po krótkim czasie Ci spuchnie i co ?
Części samochodowe online - Motostacja pl
Hmm ile koszt takiego malowania takich małych elementów;]? na allegro jest właśnie jedna oferta idealnie jakby czekała na mnie:D, może mam farta kiedyś jak chciałem kupić lusterko w kolorze to tak samo jedyna oferta i akurat jestem zadowolony;] cena za sztuke 99.99 używane listwy fakt ale w kolorze i wyglądaja ok oby miały dobre zaczepy to będę zadowolony, dzięki za odpowiedź;].
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
Kolego, radzę najpierw sprawdzic a potem rozsiewaćwlmi pisze:Jakby kosztował tyle komplet , to sam bym kupił i na allegro też listwa kosztowałaby 30zl max , a nie 100zł za używkę

Ceny w ASO dla listwy przedniej są 2: jedna 173 zł a druga 432 zł. Numery częsci różnią się literą na końcu, wyglada na to, że te droższe to grube, do S6 lub Allroada.
Analogicznie dla listwy tylnej 151 zł i 303 zł

Co do Allegro to żadna nowina, że częstokroć uzywkę sprzedawcy cenią wyżej niż nówkę z ASO

Części samochodowe online - Motostacja pl
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Kupilem kiedys listwy od S6 (lekko szersze) z dwoma wyrwanymi gwintowanymi tulejkami.
Kupiłem mosiężne nakrętki i wkleiłem je dość głęboko w oczyszczone, dobrze odtłuszczone dziury tak, by klej dokładnie je zalał. Kleiłem z wkręconymi śrubami, żeby nie zapaćkać gwintu. ÂŚruby wykręcałem gdy żywica zżelowała, podgrzewając je lekko w razie problemów. Używałem jakiejś markowej żywicy epoksydowej.
Na sam koniec wymieniłem wszystkie śruby mocujące listwy na nylonowe, żeby nic nie miało szans rdzewieć i aby nie uszkadzać otworów w drzwiach.
Drugi rok się trzyma.
Kupiłem mosiężne nakrętki i wkleiłem je dość głęboko w oczyszczone, dobrze odtłuszczone dziury tak, by klej dokładnie je zalał. Kleiłem z wkręconymi śrubami, żeby nie zapaćkać gwintu. ÂŚruby wykręcałem gdy żywica zżelowała, podgrzewając je lekko w razie problemów. Używałem jakiejś markowej żywicy epoksydowej.
Na sam koniec wymieniłem wszystkie śruby mocujące listwy na nylonowe, żeby nic nie miało szans rdzewieć i aby nie uszkadzać otworów w drzwiach.
Drugi rok się trzyma.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual