Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Szkoda całkowita

Wszystko związane z ubezpieczeniem naszych aut. AC, OC, NW, wypadki, stłuczki, odszkodowania itp.
Awatar użytkownika
hasek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hasek » 18 sie 2012, 13:20

moja przygoda z ubezpieczalnią sprawcy i szkodą całkowitą ciągnie się już prawie 2gi rok. sama wycena śmieszna jak w twoim przypadku (wartość auta zaniżona na maxa, a ceny części do ewentualnej naprawy też na maxa tylko, że zawyżone). ja wziąłem niezależnego rzeczoznawce z pzmot'u i wartość auta od razu podjechała o kilka zł. później standardowa przepychanka z odwołaniami i śmieciowymi pismami. aktualnie sprawa od roku leży w sądzie, bo mieli obiekcje co do pełnej zapłaty za auto zastępcze. mam nadzieję, że niedługo będzie rozwiązanie jakieś :>
Czy według Was powinienem uciekać ze szkody całkowitej? Jeśli tak to jak (prócz pisma o dopisanie korekt i ewentualnej własnej wyceny przez niezależnego biegłego)?
Czy może lepszym manewrem będzie zwiększenie wartości auta, tak aby nie przekroczyła wartości naprawy i wypracowanie maksymalnej różnicy między wrakiem, a ceną przed kolizją?
jak ci się uda podnieść wartość auta co najmniej o 1zł więcej niż wartość naprawy z ich wyceny, to nie będzie szkody całkowitej i masz prawo furkę naprawić do 100% wartości.
najlepiej weź sobie jeszcze auto zastępcze (albo tylko umowę na auto zastępcze :> ) i zapłacą bez ziewania.
Audi A6 C4 2,5 AEL '96 Sedan Quattro - 14-
Audi A6 C4 2.8 30V ACK '97 Avant Quattro - 11-14
Audi A6 C4 2.5 AEL '97 Avant Quattro - 09-10
VW Golf MK3 2.0 8V ADY '95 - 07-09
VW Golf MK2 1.8 8V RP '89 - 04-06

Audifil
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Audifil » 19 sie 2012, 11:17

hasek, dziękuję za radę.

Obawiam się tylko, że w momencie grania na naprawę auta, tak jak teraz w wycenie mam zawyżone części nagle okaże się, że policzą mi na naprawę z chińskich zamienników i z cudownych 56k za naprawę auta, okaże się, że mam naprawić Audice za 20 :|

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja