Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

[ A6 C6] odswierzenie lakieru co robic ?

Wszystko co związane z dbaniem o nasze Audi A6 / A7
camelllcamelll
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ryszard
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: camelllcamelll » 18 sie 2012, 04:54

Witam

A coś takiego ??

http://www.systemxpaint.pl/index.html

Pozdr

Awatar użytkownika
pan42
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2022
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0TDI 163KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: pan42 » 18 sie 2012, 08:46

yukon pisze:Ale co wy chcecie nakładać na styrane auto? :|
Pełna racja, pisałem wcześniej, że środek ten nie usuwa i nie tuszuje rys i mankamentów lakieru. Trzeba najpierw doprowadzić lakier do co najmniej dobrego stanu i dopiero go zastosować.
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie jak yukon więc mogę wypowiadać się tylko subiektywnie. Już drugi rok po nałożeniu tego środka stosuję tylko raz w miesiącu tzw conserver . Małym nakładem sił, bo po umyciu autka przecieram, a właściwie ponownie "myję" rozrobionym w wiadrze środkiem i po spłukaniu wycieram i świeci się jak jajo. Coś w tym musi jednak być dobrego bo sąsiedzi widząc efekty na moim czarnym autku też zakupili ten środek i stosują.

Konrad 78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Konrad 78 » 29 sie 2012, 11:52

camelllcamelll pisze:Witam

A coś takiego ??

http://www.systemxpaint.pl/index.html

Pozdr
Ja bym zastosował powłokę kwarcową na koniec - cquartz. :>

arturek1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arturek1 » 21 wrz 2012, 18:18

Dawno tu nie śledziłem forum, ale to co tu czytam to totlna ściema. Ja jestem starm lakiernikiem z przeszłością i Mercedes , Skoda,VW, i prywatnie dużo lat w Polsce (20) obecnie Ford i to co tu czytam tj. naciąganie na siano. Jestem w stanie za środki do poprawiania estetyki nadwozia bo o tym mowa zapłacić co najmniej połowę a może i 30 procent a efekt będzie taki sam. Ja sam myję samochód bez dotykowo oczywiście z woskiem i wygląda jak nowy, ale już mowa o polerowaniu to trzeba stwierdzić na ile ta polerka nam pomoże(czy są np. na masce ubytki lakieru wskutek wybicia piaskiem po okresie zimowym) jaki kolor sam . Ja czasem poleruję i widzę że moja praca nie ma żadnego powodzenia. Jakieś kredki ,pasty ,sztyfty ? Czasem trzeba wydać pieniądze na lakierowanie i tyle.

Awatar użytkownika
yukon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna

Post autor: yukon » 21 wrz 2012, 20:39

arturek1, może jakieś fotki? w internecie jest dużo krzykaczy, ale żeby pokazać swoją pracę to już lipa :|
Społeczność forum Audi A6 i Audi A7 - https://a7klub.pl

Depo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2005
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 150KM
Kontakt:

Post autor: Depo » 21 wrz 2012, 22:57

yukon pisze:Tylko korekta mechaniczna,
Pytanie do kolegi "Yukon" ,czym się różni korekta mechaniczna od polerowania mechanicznego <mysli>

Moje spostrzeżenia są takie że w każdym zawodzie są amatorzy i profesjonaliści a takie teksty "nie prowadź do lakiernika na polerkę bo ci spierd..i lakier " są poprostu żałosne. Jeśli ktoś nie umie tego robić to i woskiem porysuje <wysmiewacz> .Do tego potrzebny jest konkretny sprzęt i wiedza oraz zestaw past a nie pierwszy lepszy gamoń z pistoletem i chińską polerką.

Poprostu poczułem się urażony stwierdzeniem " lakiernicy nie potrafią zrobić dobrze polerki" gdyż zajmuję się tym od ponad 20 lat i wiem co znaczy dobrze wypolerowane auto <nonono>

Awatar użytkownika
yukon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yukon » 22 wrz 2012, 13:07

giena, wybacz jeszcze nie widziałem lakiernika, który wydał dobrze zrobione auto.

może pokażesz swoje prace?

Depo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Depo » 22 wrz 2012, 19:47

Pytanie do kolegi "Yukon" ,czym się różni korekta mechaniczna od polerowania mechanicznego?

Awatar użytkownika
yukon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yukon » 22 wrz 2012, 22:46

giena, polerkę odpier***** lakiernicy, a korekta to cały proces złożony z kilku etapów.

Depo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Depo » 22 wrz 2012, 23:17

Kupiłeś sobie polerkę ,zrobiłeś kilka aut i myślisz że jesteś najlepszy bo używasz innej pasty ściernej a nie G3 Farecla .Myślisz że niewiem na czym polega proces przygotowawczy samo polerowanie jak i jego wykończenie ,to się grubo mylisz.Pracuję w kilku systemach polerskich w zależności od twardości jak i wad lakieru tak że jeśli chcesz podyskutować merytorycznie to z miła chęcią wymienię się spostrzeżeniami odnośnie produktów ale nienawidze pieniactwa <klotnia> Co do zdjęć to niestety sam nie uwieczniam swoich prac ,poprostu za dużo by tego było :) i nie potrzebuje autopromocji jak poniektórzy choć wykonałem niejedna rekonstrukcję klasyka i wstydzić się niemam czym.

Awatar użytkownika
yukon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yukon » 23 wrz 2012, 12:01

giena, po pierwsze to kupiłem maszyny, a nie "polerki". Ja Ci kolegę nie nie wyliczam ile zrobiłeś aut, skoro mówisz o autopromocji to może masz z tym problem?

nadal nalegam na jakieś foto prac, dużo krzyczysz, a nie przedstawiłeś nic.

myślę, że możemy skończyć do niczego nie prowadzącą konwersację. Detailing nie jest dla wszystkich, długo minie zanim rzemieślnicy dojdą do tego.

Depo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Depo » 23 wrz 2012, 12:20

yukon, nie mam nic do ciebie i chwała ci za to że poprawiasz po partaczach "pseudo lakiernikach" ale poprostu twoje stwierdzenie że wszyscy lakiernicy to partacze(niepotrafiący zrobić polerki) ubliża mi .

SJake
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: SJake » 09 paź 2012, 13:47

giena, po 90% lakierników trzeba poprawiać, a i po 90% "DETAILERACH" też trzeba.

spawn_mateo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spawn_mateo » 15 paź 2012, 15:26

hmmmm
sytuacja wyglada tak myjesz fure najpierw jakims dobrym srodkiem, ktory zdejmie ci woski chociasz troche i tyle oczywiscie zaczynasz od dachu i lecisz szyby potem klapa bagaznika maska i potem w dol
punkt 2 bardzo wazny traktujesz autko po wysuszeniu sciereczka z microfibry glinka i quick detailerem - ja uzywam w tym wypadku clay bar z 3m to chyba 38070
clay bar lecisz na mokro z quick detailerem do tego celu ja uzywam meguiar's qick detailera ruchy posuwisto zwrotne tam i spowrotem i potem na krzyz z reguly wystarczy z 4- 8 ruchow zalezy jak lakier wyglada
oczywiscie przecieramy zrobione miejsca do sucha sciereczka
oklejamy plastikowe elementy jak kogos nie stac albo komus szkoda kasy - sa i tacy to zwykla mastic tape ja uzywam niebieskiej z 3m i oklejam szyby bo nie nawidze jak mi pasta na nich zostaje szczegolnie z maski i z dachu

punkt 3 to polerowanie w zaleznosci od rodzaju lakieru do audika zazwyczaj 3m jest perfekcjyny 3m perfect it III albo manzerna ja uzywam tych 2 zestawow i lecimy najpierw
zielona pasta i zielony pad jezeli chodzi o 3m ja uzywalem makity do tego celu teraz makita siadla i mam dewalta dwp849x to dokladnie wierna kopia makity tyle ze tansza od makity dalem150 funtow
oczywisciem mam mocowanie do padow z 3m i jedo uzywam
lecimy ta pasta cale autko
potem przechodzimy do pada zoltego i zoltej pasty
i lecimy cale auto
potem niebieski i lecimy cale auto padem niebieskim i pasta ja jeszcze zakladm czarnego pada i lekko pasty niebieskiej albo manzerny daje na koniec zalezy od auta i wszystkie cienie po polerowaniu usuwam

oczywiscie po takiej polerce znikaja wszystkie drobne rysy jesli chodzi o rysy grubbsze papier wodny 2000 i potem od zielonej pasty az do niebieskiej oczywiscie warto miec miernik lakieru do tego, wazne zeby sie nie przebic przez warstwe claru

potem uzywam glinki smooth z meguiars i lece cala fure oczywiscie szyb ani nizcego jeszce nie odklejam oczywiscie glinka z quick dateilerem i sciereczka scieram wszystko

potem nakladam wosk zalezy od koloru jak jest czarny w audi to swietnie glebie wydobywa zymol vintage, jak kogos nie stac to carbon albo virginia wax godne polecenia
virginie raczej nakladamy rekami bo ten wosk ciepelka potrzebuje carbona albo vintage mozna padem, chociaz ja wole rekami mniej go schodzi kolo 5gram na woskowanie
po nalozeniu jednej warstwy wystawiamy auto na slonce na 2h oczywiscie zeby z kazdej strony sloneczko poswiecilo
chyba ze mamy lampy do suszenia lakieru to mozna ich uzyc w garazu
po 2h wstawiamy auto do garazu i czekamy az lakier ostygnie i nastepna warstwa wosku
analogicznie 3cia warstwa potem chowamy auto na 12h w garazu w tym czasie zdejmujemy tasmy i zabezpieczenie szyb i glinkujemy szyby - glinkowanie szyb daje super efekt - szcegolbnie przedniej wycieraczki zbieraja wszystko - mozna uzyc dobrego plynu do szyb nie trzeba quick detailera i jakas miekka clay bar np z meguiar's
mozemy sobie srodek posprzatac i tyle po 12 h ja nakladam jeszce extra gloss z turtle 2 warstwy i czekam pare godzin oczywiscie wystawiajac auto na slonce na 2 h przy kazdej warstwie

po takim zabiegu masz auto lepiej wygladajace niz jak wyjechalo z salonu

jezeli chodzi o maske to w a6c6 zwykle jest pelno stone chips - udezeniach po kamieniach - tak jakos lapie kamienie i piasek z drogi szczegolnie jak sie jezdzi szybciej niz twoj aniol stroz potrafi latac. mozna zrobic poprawki lakiernicze typu czyscimy kazda dziurke po kamieniach i glebsza ryske nakladamy podklad potem lakier potem clar
potem szlifujemy cala maske papierem 1500- 2000 i polerujemy od zielonej do niebieskiej
w tym xcelu lepiej uzyc czegos napedzanego powietrzem ja uzywam sealey szkoda polerki bo zawsze moze zasyfic nam maszyne chociaz mozna

- czarny pad naprawde daje glebie wieksza, wiec warto go uzyc szczegolnie na czarnym kolorze i tyle duzo roboty - 2 dni i kosztowna operacja

pasty i pady z 3 m to okolo 100funtow
polerka to 150 funtow
wosk carbon albo virginia 50 funtow
chyba ze vintage to 100funtow plus dwa dni roboty z przerwami mozna z 3 - 4 fury robic na raz

po takiej operacji czyscimy pady i nie wyjezdzamy padami tak by ich nie rozwalic- wielu ludzi narzeka na pady z 3m ze sie sypia szybko - zalezy jak sie nimi pracuje jak sie nie lapie kantow to nic im nie bedzie
oczywiscie pracujemy maszyna na wyzszych obrotach tak do 2000obr/minute w zaleznosci od lakieru

no i tyle chyba ze ktos chce menzerne uzyc to wiem ze maja zestaw do prob z 4 past 250 ml kazda z buteleczek i to wystarczy na pare autek- ja mam i 3m i menzerne i to i to bardzo dobre i to i to profesjonalne - do audi a6c6 wole 3m czasem na koniec black pad z 3m pasta albo z menzerna zalezy padow raczej uzywam z 3m po prostu je lubie - na dlugo nie starczaja ale daja bardzo dobry efekt w krotkim czasie po prostu mam tez dobre zrodlo do 3m
videorelacje zrobie jak bede swoja fure robil w czerwcu wstawie na youtube bedzie mozna zobaczyc- audi bede robil 3m chyba ze bedziemy robic jeszce bmke szwagra to moze menzerna ale zalezy ile miejsca vbede mial w bagazniku
nie chce robic videorelacji furek klientow wole poczekac na swoja
ja kasuje 250 funtow za taka operacje - audiczek mam niewiele raczej s8 a8 przewaznie jakies astony porshe i tyle oczywiscie czyszce srodek w tej cenie - wiem ze drogo ale to nie pl materialy drogie pady na strate trzeba policzyc bo nowej furki nimi nie zaczne i tyle pasty tez troche schodzi poprubujecie zobczycie

[ Dodano: 2012-10-15, 15:48 ]
ps oczywiscie stara glinke sobie zachowajmy mozna nia felgi pieknie zglinkowac i to pare razy

[ Dodano: 2012-10-15, 15:59 ]
zawijamy ja w nylon szczelnie i spryskujemy quick detailerem potem do pudeleczka albo sloika zakrecamy
tom

SJake
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: SJake » 24 paź 2012, 18:36

spawn_mateo, po co glinkujesz po polerowaniu? <glupek>

Za 250 funtów to taniocha jak na UK. :| W Polsce się za tyle A8 nie robi... chyba, że dla handlarzy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pielęgnacja i kosmetyka”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl