[C5 2.8]Kontrolka ciśnienia oleju
[C5 2.8]Kontrolka ciśnienia oleju
jestem nowym użytkownikiem forum i posiadaczem audi zaledwie od dwóch tygodni. dręczy mnie to że po przekręceniu kluczyka zapala się 5 kontrolek:ABS, ESP, AIR BAG, IMMOBILISER, ŁADOWANIE. Wszystkie one gasną; po jakimś czasie z wyją;tkiem ładowania które gaśnie po odpaleniu silnika. A co z kontrolką; ciśnienia oleju? Nigdy takiej u siebie nie widziałem. we wszystkich samochodach jakie dotą;d miałem zapalała się takowa i gasła albo już w momencie urachamiania silnika albo ułamek sekundy po tym. czy to możliwe żeby taj kontrolki nie było? A może, jak się nic nie świeci tzn. jest OK? Czy może żarówka jest przepalona ?dodam że poziom oleju mam właściwy temperatura nawet przy ostrej miejskiej jeździe do 80 ledwo dobija.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2008, 19:59 przez patrol, łącznie zmieniany 1 raz.
dzięki uspokoiliście mnie trochę. termostat nie jest padnięty, bo ciecz chłodzą;ca cały czas ma temp 90 stopni. A te moje "ledwo 80stopni" to chodziło że wskazówka jest jakiś milimetr od tej kreski i dość szybko ją; osią;ga. przy oleju to raczej chyba właściwa temp. Wcześniej miałem olej 5W40 (zalewany był od nowości) i wychylało się powyżej 80. zmieniłem kilka dni temu olej na 10W40 z racji znacznego przebiegu (230 tys.) i cały czas tak trzyma. pozdro