Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Sprężyny S6 do A6 4.2

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
gck
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Sprężyny S6 do A6 4.2

Post autor: gck » 10 sie 2012, 18:37

Witam.

Problem mam następujący. Moje A6 ma sprężyny H&R (AFAIR -40 cm). Niestety ta gleba jest dla mnie za duża, haczę wydechem na ciutkę wyższym progu zwalniającym :(
Jakie sprężyny mogę wsadzić do mojego auta, nie mam pomysłu jak go bezpiecznie podnieść inaczej?
Czy mogą to być sprężyny od S6?
Czy wiadomo coś na temat tego kto robi sprężyny do S6 i jaki to model.
Gwint chyba jednak ciutkę za drogi może być.

Z góry dzięki za pomoc :)

dominik8484
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dominik8484 » 11 sie 2012, 13:00

a masz sportowe amortyzatory czy standard?? albo moze juz padniete. Ja jak wymienilem amory z tyłu bo jeden byl kaput a drugi prawie kaput na bilsteiny b6 to po poszedł do góry ze 20mm jak nie lepiej. do v8 sa trzy rodzaje zawieszenia standard 1BA , oraz dwa sportowe 1BE i 1BD te od audi s6 Dokładnie nie wiem ile obnizone jest s6 róznie podaja na forach ale przyjete jest ze miedzy 20-30mm. jakby było -30mm to niewielka różnica do -40mm.
Moze ja bede mial sprezyny do sprzedania od wersji standard ale to jescze nic pewnego.

[ Dodano: 2012-08-11, 13:03 ]
http://hrsprings.pl/sklep-m-2.html
sprawdz czy twoje sprezyny nie sa przypadkiem od wersji z mniejszym silnikiem bo jak tak to masz wieksze obnizenie niz -40mm. Dla twojego auta powinny być H&R 29797-2

gck
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gck » 11 sie 2012, 15:05

dominik8484 pisze:a masz sportowe amortyzatory czy standard??
Z przodu mam sachsy czerwone (w oryginale było 1BE), z tyłu Bilstein B6. Przód wg ostatniego sprawdzenia na porządnej stacji diagnostycznej był ok. Nie mniej jednak przyglądne się temu.
dominik8484 pisze:sprawdz czy twoje sprezyny nie sa przypadkiem od wersji z mniejszym silnikiem bo jak tak to masz wieksze obnizenie niz -40mm. Dla twojego auta powinny być H&R 29797-2
To jest bardzo dobry trop, bo jakoś nie wpadło mi to do głowy. Choć powinno skoro auto kupiłem od człowieka, który pracował na stacji diagnostycznej ze złymi tarczami z tyłu (nie wentylowane, za cienkie tym samym)... Jak tylko będę miał gdzie podnieść auto to sprawdzę oznaczenia sprężyn :)

Na moje oko właśnie tak około centymetra mi brakuje do takiej w miarę komfortowej wysokości, ale najpierw może te amortyzatory i wersję sprężyn sprawdzę :)

Wielkie dzięki za pomysły i pomoc :)

dominik8484
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dominik8484 » 11 sie 2012, 15:29

z tymi tarczami to jażma była pod wentylowne??? bo jak tak to mogłeś sie zabić przez kretyna. pare lat temu kupilem a4 b5 z 1.8 (tarcze nie wentylowane przód) i miał z jednej strony jarzme od 1.8t (wentylowane) a tarcze niewentyl. nieswiadomy jeździlem tak do poki klocek na tyle sie nie zuzyl ze wyskoczył przez przerwe piedzy jażmą a tarcza. Efekt: hamulec w podlodze i zero hamowania <szok> dobrze ze jechalem z 50km/h i nie mosialem hamowac to recznym wychamowalem. Ale zdziwko mialem jak zobaczylem ze klocka brak <szok>

gck
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gck » 12 sie 2012, 22:52

Tak, jarzma pod wentylowane :( Na szczęście szybko się połapałem, więc tragedii uniknąłem :)
Jak znajdę chwilę to sprawdzę model sprężyn, jeszcze raz dzięki za hinta.
Dam znać co wykombinowałem dla potomności.
Jeśli są jeszcze jakieś pomysły chętnie się dowiem.
Auto fajnie na takiej glebie wygląda, ale jest ciężko jeśli chodzi o codzienne użytkowanie, szczególnie na naszych dziurawych, nierównych i usianych hopkami drogach :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja