[ TIP] Skrzynia
[ TIP] Skrzynia
Witam koledzy.Mam pytanie mianowicie przymierzam się do kupna A6 C5 2.4 b+g ale straszny dylemat mam co do skrzyni jestem bardziej za tipem ale boję się awarii i kosztów z tym związanych,chociaż z drugiej strony znajomy ma C5 2.5 TDI w tipie i nie narzeka.Co radzicie ? Wiem że usłyszę odpowiedzi w stylu co kto woli jeden woli manual drugi automat.Ale jak wygląda sprawa z awaryjnością ? Pozdrawiam 

Ja mam ta skrzynie i oryginalny przebieg 280tys km i je spoko. Słyszałem ze jak wymieniasz olej i filtr to długo śmigasz. Ja od kupna tj.240km wymieniłem już 2 razy olej bo za raz całego nie wymienisz.Pierwszy spuszczony olej był strasznie zajechany. Wymieniony piękna sprawa i skrzynia płynniej przerzuca.
PS.bierz filtr do Passata jest tańszy i jest taki sam.
Na tipie masz większe spalanie.
PS.bierz filtr do Passata jest tańszy i jest taki sam.
Na tipie masz większe spalanie.
koszty napraw podobne, a nawet tip może wyjść taniej.
na minus dla tipa osiągi i spalanie, na duży plus komfort jazdy
w manualu osiągi lepsze i spalanie nieco mniejsze, ale lewarkowanie non stop biegami
aaa - w zimie jak się zakopiesz bez quattro tip tronic słabo daje sobie radę, bo klasycznej kołyski nie zrobisz na nim.
na minus dla tipa osiągi i spalanie, na duży plus komfort jazdy
w manualu osiągi lepsze i spalanie nieco mniejsze, ale lewarkowanie non stop biegami
aaa - w zimie jak się zakopiesz bez quattro tip tronic słabo daje sobie radę, bo klasycznej kołyski nie zrobisz na nim.
disco to dla mnie wszystko 

Znam osobiście 4-5 osób które na remont TIP wydały od 4 do 6k PLN... Trochę mnie to przeraża... A czytając forum dochodzę czasem do wniosku, że "nie znam dnia ani godziny".michok pisze:Tip utrzymanie...raz na 3-4 lata wymiana sprzegla etc. koszt ok 3000 zl....
takze nie jest zle
Osobiście bałbym się jechac samochodem za granicę

Chyba jednak pozostane przy Tipie.Tylko że przeglądam allegro,otomoto i nie widze nic specjalnego.Co prawda nie mam strasznie wygórowanych oczekiwań bo i kwota jaką chce przeznaczyć na auto nie jest wielka 17-18 tyś max.A musi to być kombi no i jakoś się uparłem na te 2.4 z gazem o quattro chyba nie ma mowy żeby coś dobrego kupić w tej kasie.Pozdrawiam koledzy i dziękuję za pomoc.
Ja mam pierwsze auto z automatem i nie zmienie już na manuala, problem tylko z zakupem, obecnie jestem na etapie poszukiwania przyznam szczerze, że kupując auto z dużym przebiegiem rzędu 300 tkm szukam z poadniętą skrzynią, przynajmniej taki mam plan i dużo czasu na zakup.
Zrobie skrzynie, za te pieniądze które myśle utargować lub kupić taniej i będe pewny na kolejne 200 tkm za skrzynie.
a jak już kupie z za w miare normalne pieniądze to na pewno odłoże na początek do skarpetki ze 2 klocki, żeby nie mieć niebawem niespodzianki.
Myśle, że ta druga częśc z szykowaniem się na ewentualną naprawe jest dobrą propozycją dla Ciebie, tak na wszelki wypadek, żebyś nie dołaczył do ludzi którzy narzekają na automaty, tylko ze swojej niewiedzy.
Ale na pewno na Twoim miejscu, jak będziesz kupował w kraju, przygotuj 100 pln i jedz do jakiegoś skrzyniarza ze sprzedającym i niech ją sprawdzą swoim kompem, bo vagiem chyba nie zabardzo da się otrzymać tyle informacji.
Zrobie skrzynie, za te pieniądze które myśle utargować lub kupić taniej i będe pewny na kolejne 200 tkm za skrzynie.
a jak już kupie z za w miare normalne pieniądze to na pewno odłoże na początek do skarpetki ze 2 klocki, żeby nie mieć niebawem niespodzianki.
Myśle, że ta druga częśc z szykowaniem się na ewentualną naprawe jest dobrą propozycją dla Ciebie, tak na wszelki wypadek, żebyś nie dołaczył do ludzi którzy narzekają na automaty, tylko ze swojej niewiedzy.
Ale na pewno na Twoim miejscu, jak będziesz kupował w kraju, przygotuj 100 pln i jedz do jakiegoś skrzyniarza ze sprzedającym i niech ją sprawdzą swoim kompem, bo vagiem chyba nie zabardzo da się otrzymać tyle informacji.
chlopie jezdzisz autem z silnikiem 4.2 a nie stac cie potencjalnie na remont skrzyni za 3-4 tysiace? hmmm.... ja bym na twoim miejscu sprzedal to auto gdyz poprostu nie stac cie na nie.Blade05 pisze:Znam osobiście 4-5 osób które na remont TIP wydały od 4 do 6k PLN... Trochę mnie to przeraża... A czytając forum dochodzę czasem do wniosku, że "nie znam dnia ani godziny".michok pisze:Tip utrzymanie...raz na 3-4 lata wymiana sprzegla etc. koszt ok 3000 zl....
takze nie jest zle
z takim podejsciem to lepiej daczka logan jezdzic,po co ci auto jak masz sie bac nim jezdzic...
Kolego, nie wiesz jaką kasę miesięcznie przeznaczam na samochód wiec się nie odzywaj. Pewnie nie raz przekroczyła Twoje zarobki. Odezwał się rozrzutny właściciel diesla...azes pisze:chlopie jezdzisz autem z silnikiem 4.2 a nie stac cie potencjalnie na remont skrzyni za 3-4 tysiace? hmmm.... ja bym na twoim miejscu sprzedal to auto gdyz poprostu nie stac cie na nie.Blade05 pisze:Znam osobiście 4-5 osób które na remont TIP wydały od 4 do 6k PLN... Trochę mnie to przeraża... A czytając forum dochodzę czasem do wniosku, że "nie znam dnia ani godziny".michok pisze:Tip utrzymanie...raz na 3-4 lata wymiana sprzegla etc. koszt ok 3000 zl....
takze nie jest zle
z takim podejsciem to lepiej daczka logan jezdzic,po co ci auto jak masz sie bac nim jezdzic...
Prawie wszystkie A6/S6 jakie znam z 5HP24 miały robione skrzynie. U mnie na razie jest OK, ale kase 3-6k PLN wole przeznaczyć na coś ciekawszego np. gwint albo nowe opony...
Blade05 pisze:Kolego, nie wiesz jaką kasę miesięcznie przeznaczam na samochód wiec się nie odzywaj. Pewnie nie raz przekroczyła Twoje zarobki. Odezwał się rozrzutny właściciel diesla...azes pisze:chlopie jezdzisz autem z silnikiem 4.2 a nie stac cie potencjalnie na remont skrzyni za 3-4 tysiace? hmmm.... ja bym na twoim miejscu sprzedal to auto gdyz poprostu nie stac cie na nie.Blade05 pisze: Znam osobiście 4-5 osób które na remont TIP wydały od 4 do 6k PLN... Trochę mnie to przeraża... A czytając forum dochodzę czasem do wniosku, że "nie znam dnia ani godziny".
Prawie wszystkie A6/S6 jakie znam z 5HP24 miały robione skrzynie. U mnie na razie jest OK, ale kase 3-6k PLN wole przeznaczyć na coś ciekawszego np. gwint albo nowe opony...
takis bogaty i rozrzutny a koszt 3000zl cie przeraza ze az na wakacje nie mozesz pojechac - no to rzeczywiscie sensowne podejscie.
gdybym myslal tak jak ty to bym jezdzil sobie 3 letnim q7,stac mnie na zakup ale na eksploatacje niekoniecznie.
skoro przeraza cie koszt 3-4 tys zl to uwierz mi nigdy nie wydales nawet polowe tego co zarabiam,zreszta nie twoja broszka.