[ AVF 1.9 131 KM] buczenie powyżej 70km/h
[ AVF 1.9 131 KM] buczenie powyżej 70km/h
Witam!
Po ostatniej podróży słyszę dziwne buczenie z przodu. Zaczyna buczeć jak przekroczę 70km/h. Buczy nawet na luzie. Nie ma żadnego dzięku metalicznego ani stukania. Moc jest, silnik chodzi ładnie, oborty tez. Odgłos jest taki jakby jeszcze jeden silnik gdzieś chodził, wrażenie takie jakby wyprzedzał mnie motor Jak dam na luz to buczenie powli spada razem z prędkością.
Na pewno podjadę do mechanika ale teraz jestem na wakacjach, ktoś wie co to może być? czy cos groźnego?
Po ostatniej podróży słyszę dziwne buczenie z przodu. Zaczyna buczeć jak przekroczę 70km/h. Buczy nawet na luzie. Nie ma żadnego dzięku metalicznego ani stukania. Moc jest, silnik chodzi ładnie, oborty tez. Odgłos jest taki jakby jeszcze jeden silnik gdzieś chodził, wrażenie takie jakby wyprzedzał mnie motor Jak dam na luz to buczenie powli spada razem z prędkością.
Na pewno podjadę do mechanika ale teraz jestem na wakacjach, ktoś wie co to może być? czy cos groźnego?
-
- Forum Audi A6 / A7
u mnie okazało się, że przyczyna buczenia była prozaiczna. Walnięte łożysko w przednim prawym kole. Objawy były podobne do twoich. Wcześniej kombinowałem paski, łożysko na alternatorze. Przy wymianie kół zimowych na letnie poprosiłem o sprawdzenie łożysk i bingo. Prawe było walnięte. Sprawdź może to to samo jest w twoim przypadku.
prawiczek jeśli chodzi o AUDI, wcześniej gwiazda
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Moje auto: S6 C5
- Rocznik: 2002
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 290KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna
Kolego, zalozyciel tematu napisal, ze "buczy mu na luzie", takze ja rozumiem to jako na postoju.banki7 pisze:u mnie okazało się, że przyczyna buczenia była prozaiczna. Walnięte łożysko w przednim prawym kole. Objawy były podobne do twoich. Wcześniej kombinowałem paski, łożysko na alternatorze. Przy wymianie kół zimowych na letnie poprosiłem o sprawdzenie łożysk i bingo. Prawe było walnięte. Sprawdź może to to samo jest w twoim przypadku.
dobrze zrozumialem ?
u mnie tez ostatnio lozysko padlo...ale wydaje raczej "grubszy" dzwiek...
Na 90% łożysko w zakrętach powinno to zjawisko się nasilać prosty test podnieś samochód z jednej strony z przodu dobrze zabezpiecz żeby nie spadł z lewarka i odpalasz silnik, rozpędzasz go na postoju do 100km/h i wyłanczasz silnik druga osoba słucha dzwięków przy kole jeśli to łożysko to na pewno będzie słychać. Zrób test z prawym i z lewym kołem bo dzwięk często się przenosi, 100% sprawdzona metoda