Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C5] Zawias górny drzwi przednich- Wymiana

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slawek 100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Zawias górny drzwi przednich- Wymiana

Post autor: Slawek 100 » 26 lip 2012, 10:21

Witam!

Panowie przeglądnąłem forum wzdłuż i wszerz i niestety odpowiedniego rozwiązania nie znalazłem.

Chodzi o zawias górny drzwi. Niestety nawet w magicznych samochodach spod znaku czterech kółek po latach trzaskania osiadają drzwi. Przeważnie przyczyną jest wyrobienie się górnego zawiasu. Niestety jego wymiana nie jest taka banalna.

Do rzeczy. Jest kilka wątków w których ludzie żalą się że to nie gra tak jak powinno. Pojawiają się rady żeby regenerować lub wymienić.

Wszystko ok pytanie tylko JAK??

Z obserwacji wynika, że najłatwiej jest najpierw zdjąć drzwi. Potem mamy dwie śrubki od zewnątrz i... no właśnie i jedną od wewnątrz. jak się do niej dostać.

Może prościej jak wymienić ten nieszczęsny zawias. Mam nowy w ręce za śmieszne 30zł kupiony i tyle na razie udało mi się zrobić.

Ktoś miał by wenę i czas żeby wstukać parę dobrych rad.
Byłbym zobowiązany może nawet jakieś fotostory potem z tego ulepię ;)
Było -->A4 1.8 ADR [B5] :)
Było -->A6 1.9 TDI AFN [C5] :)
Było -->Audi 100 2.3E NF [C3] :(
Jest -->Audi A6 2.4 AGA [C5] :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 26 lip 2012, 13:06

Slawek 100, tak jak Ci wspominałem wystarczy wymienic tylko cżęść górnego zawiasu, ta która jest mocowana do drzwi. Obie części zawiasu są rozdzielne po poluzowaniu małego wkreta na imbus. Jesli jest to zuzycie eksploatacyjne, a nie np wypadkowe to wymiana tej polówki zawiasu załatwia sprawe. Nie trzeba dobierać się do tej przykrecanej do słupka bo ona nie jest w żadnym stopniu zuzyta. <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

Awatar użytkownika
Slawek 100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Slawek 100 » 26 lip 2012, 17:56

No i mam nadzieje że wymiana tej połóweczki załatwi mój problem raz na zawsze.

Co do wymiany całości zasięgnąłem opinii i tak jak myślałem nie jest to prosta sprawa.
- Po pierwsze najlepiej zdjąć drzwi.
- następnie dwie śrubki zewnętrzne to małe piwko.
- ostatnia wewnętrzna to już masakra. Na szrocie jak mi koleś to wykręcał to pociął boschem całą deskę. Nie musimy tego jednak am robić. Po odkręceniu uchwytu bezpieczników 2 albo 3 śrubki da się ręką wyczuć śrubkę. Podobno da się ją odkręcić nasadką z przedłużką PODOBNO. Mi się nie udało ;/

Dzięki wielkie RomanS za wskazówki.

Pozdrawiam

Obrazek

gesix
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gesix » 02 sie 2012, 21:40

U mnie wymiana tylko całości rozwiązuje problem, rozebrałem dolną osłonę, dwa panele bezpieczników, wydaje mi się że widzę 2 śruby ( jedna niżej, druga wyżej ale to chyba mocowanie czegoś innego, czy ktoś próbował to ruszyć bez ściągania deski ?

Awatar użytkownika
Slawek 100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Slawek 100 » 05 wrz 2012, 18:33

U mnie pomogła wymiana tylko góry. Należy tylko pamiętać o ustawieniu drzwi a nie na oślep śrubę przykręcać bo jaja wychodzą.

Co do odkręcania całości ktoś kiedyś... (dawno, dawno temu) :) mówił że da się to zrobić jakimś łamanym kluczem po zdjęciu skrzynki z bezpiecznikami. Osobiście nie dałem rady.

Obrazek

Awatar użytkownika
kolo98
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kolo98 » 06 wrz 2012, 21:39

robiłem taką opercję w b5 też jest totalnie ciasno i ręce się tnie o każdą blaszkę ale jest to wykonalne po odkręceniu skrzynki bezpieczników, nawet mi sie udało bez łamanego klucza, grzechotką

birdman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: birdman » 13 sty 2013, 13:21

Tak się zastanawiam czy jest w ogóle sens kupować taki używany zawias? I czy zawias po lifcie będzie pasował do wersji przed liftem?

[ Dodano: 2013-01-18, 19:21 ]
No nic. Zamówiłem od matibronx'a używany zawias i zobaczę czy wymiana góry pomoże.

[ Dodano: 2013-02-02, 21:30 ]
Zawias wymieniony. Miałem spore problemy z odkręceniem śruby w drzwiach- zjechałem cały klucz. Dopiero nowym się udało. Trzpień w starym zawiasie latał we wszystkie strony. Po wymianie drzwi zamykają się o niebo lepiej - prawie że idealnie. Ogólnie operacja całkiem prosta.

Audi88
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Audi88 » 30 cze 2017, 15:50

Przepraszam ze odgrzebuje ale mialem luz na tym gornym zawiasie, wymienilem go i drzwi chodzily super ale tylko z tydzien . znow pojawil sie luz.. mam zalatwiony nowy ale nie chce by znow dostal luzy jest w tych zawiasach jakas regulacja?

Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Grzego » 09 lip 2017, 02:11

Audi88,
Witam. Ja też przeprowadzałem tą samą operację. Narazie (mam nadzieję) nie mam luzów. Element kupiony w serwisie Audi. Jeśli dostanie luzów w tak krótkim czasie, to będę zły ;)

Co prawda jest na górnym zawiasie jakaś mała śrubka, lecz przeznaczenie jej jest dla mnie nie znane. Na starym zawiasie próbowałem przy jej pomocy "regulować" górny zawias, ale nic specjalnego się nie działo, co wcale nie znaczy że nie służy ona do regulacji.

Trudno jest mi odpowiedzieć na Pańskie pytanie.

Jeśli ten "nowy" zawias kupił Pan na szrocie, lub z chin, to nie jestem zdziwiony że ma Pan z nim kłopoty, choć czasem nowe części z hipotetycznie "dobrych" krajów też są mało warte....
Audi A6 c5 1.8t - Jest
Audi S6 c4 2.2t quattro - Jest

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 09 lip 2017, 17:19

Luzu w zawiasach nie da się regulować, albo są wyrobione i powstaje luz albo są dobre i luzu nie ma.
Wymiana jednego zawiasu na wiele nie pomoże. Sworznie obu zawiasów muszą pracować w jednej osi (tak samo jak w drzwiach mieszkaniowych czy np furtce w płocie). Jeżeli górny miał luz, to drzwi wisiały krzywo. Wymiana tylko górnego spowodowała, że na dolnym luz nie zniknął (choć być może jest mniejszy niż na górnym). Teraz tylko górny trzyma drzwi we właściwym położeniu, w efekcie podlega on szybszemu zużyciu (chociaż ten wspomniany tydzień jest mało prawdopodobny, chyba, że nowy był tylko "nowy" bo z innego auta?).
Wspomniana śrubka wkręcana z boku dolnej części górnego zawiasu nie służy do żadnej regulacji. Po jej wykręceniu można rozdzielić obie połówki zawiasu i wymienić górną z zakutym w niej sworzniem bo tylko to połączenie pracuje i się zużywa. Sworzeń w dolnej połówce się nie obraca, jest unieruchomiony właśnie tą małą śrubką.
Części samochodowe online - Motostacja pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl