Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[Audi A6 C5] Nowy podnośnik szyby elektrycznej z Allegro

Wnętrze
ODPOWIEDZ
łasuch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi A6 C5] Nowy podnośnik szyby elektrycznej z Allegro

Post autor: łasuch » 30 mar 2010, 20:49

Dziś pojawił mi się problem z prawą przednią szybą pasażera. W zeszłym roku w wakacje wymieniłem samą linkę co było dość karkołomnym zadaniem. Musiałem się dużo namęczyć żeby dobrać odpowiednią długość oraz złożyć to w taki sposób aby szyba się domykała. Niestety dziś szyba przestała się poruszać, a z drzwi wydobywa się już dobrze znany mi dźwięk. Tym razem wymiana linki poszłaby mi pewnie sprawniej bo mam już wymiar i wiem jak to zrobić. Poprzednio średnio podobał mi się pomysł zakładania używanej ramki z używaną linką i dlatego postanowiłem wymienić samą linkę. Zajrzałem dziś na allegro żeby zorientować jak kształtują się ceny używanych ramek chociaż dalej sceptycznie podchodzę do montowania używki w to miejsce. Może się mylę ale zdania chyba nie zmienię :mrgreen:

Byłem zaskoczony bo trafiłem na coś takiego http://moto.allegro.pl/item976839539_au ... zod_p.html Mam w związku tym pytanie czy ktoś z Was może już montował coś takiego do swojego samochodu? Pewnie jest to wytwór małych chińskich rączek i ciekawi mnie jak to wygląda w realu i czy jest warte zachodu. Napisałem już do sprzedawcy ale ciekawi mnie tez czy dają do tego ślizgi (na fotce są) i nity. Nie chciałby się rozczarować jak okaże się, że są to nietypowe nity produkowane tylko dla fabryki Audi. Myślę że kwestia nitowania to będzie pikuś w porównaniu do wymiany porwanej linki z której nie można zdjąć wymiaru. Będę wdzięczny za każde info bo chciałbym to zamówić tak żeby dotarło do mnie na święta.

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 31 mar 2010, 09:45

osobiście nie kupowałbym zamiennika z chin. Myślę, że szybciej się rozpadnie niż kupiłbyś jakiś używany np. z 2004r. Pozdrawiam

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 31 mar 2010, 11:35

ÂŁasuch, a czasami to nie są do wymiany ślizgi?? To najczęściej powoduje nie domykanie sie szyb albo wogole nie ruszanie się ich...

Jeśli to jednak nie to to poroponuje wpisać w allegro Audi A6 na części i kupić używkę... Zawsze ori to ori...

łasuch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: łasuch » 31 mar 2010, 12:02

Zaryzykowałem i zamówiłem. W zestawie są też nowe ślizgi, a tak przynajmniej odpisał mi sprzedawca. Nity podobno standardowe i nie ma problemu z montażem. Bez zdejmowania tapicerki zdiagnozowałem bo dźwięk jest mi już dobrze zanany :-) . Jak przyjdzie paczka i zamontuje to na drzwi napiszę co jest warty ten zestaw.

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 31 mar 2010, 12:24

ÂŁasuch, w tym przypadku cena mówi za jakość. Na allegro chcą za używane od 130zł, a tu 140zł nowy. :roll:

łasuch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: łasuch » 05 kwie 2010, 12:12

Na pudełku było napisane made in tajwan :mrgreen: Jest to dość wierna kopia oryginału, a jakość sprawdzona metodą oko/dotyk wydaje się być ok. Grubość prowadnic, linki, plastików jest taka sama jak w ori. Zobaczymy jak z trwałością po dłuższym użytkowaniu.

Montaż bardzo porosty. Użyłem nitów 5x23, które mocno zamocowały prowadnice do ramki okna. Działa bez zarzutów, szyba jeździ szybko, bez oporów itd.

Awatar użytkownika
Bedlam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bedlam » 18 sty 2012, 13:42

Kolego i jak tam mechanizm podnoszenia szyby?? Działa nadal?? Jak możesz wrzuć zdjęcie jakie to kupiłeś bo ja niestety muszę się tym zająć u siebie (już czytałem o tym trochę, choć do koĂąca nie wiem jak się do tego zabrać. Tzn, nie mówię o zdejmowaniu boku tylko dalej, jak wyjąć ramkę odczepić mechanizm i dać nowy...) w jednym serwisie chcieli 270, a w drugim 400!!!! zł za sam mechanizm bez silniczka. Kocham kurna moje miasto, ale ceny z kosmosu panowie mają, a do tego robocizna, więc wychodzę naprzeciw losowi i postanowiłem zrobić to sam. Poczytałem tematy i już troszkę wiem, ale najpierw najważniejsze. Co mam kupić. Na pewno nie same ślizgi bo dźwięki linki dawały znać póki szyba chodziła. Teraz mi szyba opadła i chciałem domknąć, wcisnąłem za długo otworzyło wszystkie szyby i całe czapy śniegu sruuuu do środka <wnerw> Szybki zamknąłem poza szybą kierowcy, którą mi pomogli docisnąć ręcznie, ale tak nie może być.
Jeśli Ci pomogłem nie wciskaj "pomógł", po prostu Ty pomóż następnym razem <okok>

TeEs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TeEs » 20 sty 2012, 12:38

Bedlam sprawdź PW

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Oofol » 04 mar 2012, 09:50

Panowie przerabiałem problem w dwóch przednich drzwiach...
Tutaj mój tutorail wymiany mechanizmu KLIK!
PM+
AVF+
ARE

Awatar użytkownika
Wawryn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wawryn » 25 lip 2012, 09:34

Oofol, gdzie i za ile kupiłeś ramę?
A6 C5 2.4 Benz+LPG Autom

icedfan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 ALG 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: icedfan » 15 lip 2013, 19:31

ktoś wie czy podnośnik da się wmontować? nitami??????????????????????? kupiłem sam podnośnik ale u zauważyłem że stary jest w ogóle znitowany więc stwierdziłem zmienię linkę , bo u siebie miałem potarganą zaplątaną i urwaną. Ale ciężko założyć próbował ktoś?założyłem ale nie wiem czy dobrze naciągnąłem na to kółeczko zielone, chyba Âźle!:((((

Awatar użytkownika
starry
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: starry » 25 lip 2013, 07:35

Poczytaj kolego wątek od początku, jest tam ktoś kto wymieniał samą linkę. U mnie też podnośnik szwankuje. Otwiera się ok, ale podnosi do połowy i zjeżdża w dół. Ogólnie do góry jedzie tak jakość ciężko. Rozebrałem silnik i tu wszystko wygląda ok. Linki na prowadnicach też nie są potargane. Wszystko porządnie przesmarowałem i na razie się podnosi, ale czasami słychać jakieś dziwne ciche chrobotanie w okolicach "kołowrotka". Ciekawe ile to jeszcze pożyje. Z tego co widzę wymienić najlepiej całość, zabawa z linką tylko dla cierpliwych i mających nadmiar wolnego czasu. Tajwański zamiennik, o których tu napisono wydaje mi się wart uwagi. Nie zawsze co co chińskie to taki szmelc, choć w 90% raczek tak. Z drugiej strony jak często otwieramy to okno i przy tym roczniku jak długo jeszcze pojeÂździmy tym autem?
starry

midimaniak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problemy z szybami

Post autor: midimaniak » 16 paź 2013, 22:05

Podpinam się to tematu...
Mam dwa problemy z szybami. Pierwszy z przednia szybą pasażera. Jak jest mokro to jakos schodzi w dół ale powoli. ale jak jest sucho to nie chce się wcale ruszyć. Tak jakby silnik nie mia siły... Czy wymiana ślizgów pomoże czy raczej chodzi o wymianę silniczka?
Od czego proponujecie zacząć?

Drugi problem jest związany z tylną lewą szybą. Z panelu kierowcy mogę bez problemu ja opuścić, ale w przycisk w tylnych drzwiach nie działa. W czym może być problem? Chodzi o uszkodzony sam przycisk w drzwiach? Miał ktoś taki problem?

Awatar użytkownika
starry
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: starry » 17 paź 2013, 16:05

Jeśli chodzi o przednią szybę to proponuję porządnie wyczyścić mechanizm i obficie przesmarować smarem silikonowym najlepiej takim w spray'u żeby można była wpuścić w zakamarki i pancerz linek. Dodatkowo tym samym smarem przesmarować flokowane prowadnice szyby ( te czarne w ramce drzwi ) Jak tak zrobiłem przed wakacjami i do tej pory działa bez problemu.

Jeśli chodzi o drugi problem, to często jest to efekt uszkodzonego przełącznika blokady tylnych szyb w panelu kierowcy ( zintegrowane sterowanie szybami w drzwiach kierowcy ) Wciśnij do końca przycisk blokady i trzymając go wciśniętym, spróbuj opuścić szybę przełącznikiem w tylnych drzwiach. ( uwaga przełącznik blokady ma dwa stany wiec czasami trzeba wcisnąć drugi raz ) Tak sprawdzisz czy problem należy do przycisku blokady czy do przełącznika w tylnych drzwiach.
starry

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl