[ ARE 2.7 250 KM] problem z odpaleniem na gorącym silniku
[ ARE 2.7 250 KM] problem z odpaleniem na gorącym silniku
witam. mam problem z odpaleniem mojej a6 2.7BiT. wygląda to tak, jak silnik jest zimny pali bez najmniejszego problemu, auto jedzie normalnie, silnik normalnie pracuje, nic złego się nie dzieje. po zgaszeniu jak jest rozgrzany nie chce odpalić, rozrusznik kręci, pompa paliwo podaje a silnik i tak nie odpala. gdy postoi jakiś czas to odpali, ale najpierw łapie jakieś niskie obroty po chwili obroty same rosną i silnik sam gaśnie. gdy znów postoi dłuższy czas to odpali. byłem u mechanika, podpinali komputer (jakiś uniwersalny) i żadnych błędów nie ma. mechanik stwierdził, iż może to być czujnik położenia wału korbowego, ale to są jego domysły. ma ktoś pomysł co to może być??
Jeśli walczymy możemy przegrać,
jeśli nie walczymy jesteśmy przegrani...
- sebastian855
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sebek
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
A jednak ma gdyż sygnał na wtryski pb jest przepuszczony przez sterownik lpg.metyoo pisze:silnik odpala i tak na benzynie, więc sterownik lpg ma do tego tyle, co piernik do wiatraka...szczerba2 pisze:drugie co to masz lpg -wypada sprawdzic sam modół lpg pod wzgledem zimnych lutów
Tylko zapewne nie jest to wina emulatora w tym przypadku.
- metyoo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Metyoo
- Rocznik: 1993
- Moje auto: S4 C4
- Silnik: 2.0 130KM
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
w tych przypadkach mają znaczenie nieszczelne wtryskiwacze, a nie sterownik. problem dzieje się tylko na rozgrzanym silniku, a nieszczelne wtryski leją w każdych warunkach, więc ja osobiście odstawiłbym temat lpg...Blade05 pisze:LPG jak najbardziej ma tutaj znaczenie. Nie jestem znawcą ale słyszałem od ludzi którzy w LPG mocno siedzą, że np. przy gaszeniu silnika może Ci się dostawać gaz do cylindrów lub kolektora ssacego i później przy odpalaniu na benzynie silnik wariuje i gaśnie...

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
ma i to wielkie znaczenie, bo jeśli założymy jest przerwa w obwodzie zaworu odcinającego lpg szczególnie tego na samym parowniku to lipa z odpaleniem, bo cylinder jest zalewany i bp i lpg, więc metyoowidocznie piernik ma wiele wspólnego z wiatrakiem(zboże dawniej tak mieli)metyoo pisze:silnik odpala i tak na benzynie, więc sterownik lpg ma do tego tyle, co piernik do wiatraka...
PS,,jednak ja nadal na pierwszym miejscu za winowajcę obstawiam czuje temp.
Naprawa Audi A6 C6.
Forum Audi A6
Problem Audi A7.
Forum Audi A6
Problem Audi A7.
- HattoriHonza
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Paliwo: Diesel
co chodzi o gaz to niedawno robiłem przegląd. z gazem jest ok. próbowałem nawet, żeby wyeliminować gaz, jeździć tylko na benzynie lub przed zgaszeniem przełączyć na benzyne i ciągle jest tak samo. najgorsze jest to, że nie jest to problem ciągły. dzisiaj miałem raz problem z odpaleniem a później już palił normalnie. jeszcze jeden objaw jest taki, że jak już w koĂącu odpali to same rosną przez chwilę obroty a jak chcę dodać gazu to dusi silnik, po chwili sam gaśnie.
Jeśli walczymy możemy przegrać,
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM