krzycho0110 pisze:kokot1973 pisze:Witam.Mam podobny problem z porannym odpalaniem.Silnik 2,5 TDI 180KM, (AKE) rok produkcji luty 2001 roku.Rano lub po dłuższym staniu auto nie chce odpalić niemalże do wyładowania akumulatora.Podczas "kręcenia" rozrusznikiem pod koniec wyświetla mi się na wyświetlaczu komputera duża kontrolka oleju.Olej jest i świeżo po wymianie.Wstępnie mechanik stwierdził,że albo wyeksploatowały się wałki rozrządu albo pada pompa paliwa.Ja mam nadzieję,że to nieszczelny układ paliwa i paliwo cofa się do zbiornika.W końcu jak uda się odpalić auto kopci białym dymem przez około 10 sek a później już jest wszystko ok i w ciągu dnia pali bez zarzutu.Czy miał ktoś podobny przypadek i jest w stanie pomóc i podpowiedzieć ewentualnie co robić?Z góry dzięki za pomoc.
wygląda na to ze się zapowietrza ,popatrz po przewodach przelewowych czy jest sucho ,i dobrze oblukaj filtr paliwa i zaworek na nim ,może puszcza ci paliwko do baku ,i jeszcze jest jeden element tzn przeźroczysty przewód od filtra do pompy ,popatrz czy nie ma pęcherzyków powietrza
kokot1973
Witam ponownie...
Odebrałem auto od mechanika a oto co uległo awarii:
1.Pompa wtrysku do regeneracji (uszkodzona pompka tłoczenia wstępnego),
2.Uszkodzony wtryskiwacz sterujący,
3.Wytarte wałki rozrządu-do regeneracji,
4.Uszkodzone krzywki i popychacze,
5.Na 6 świec żarowych tylko jedna była sprawna.
Wraz z tymi częściami dochodzą nowe uszczelki,opaski zaciskowe itp. drobiazgi co kosztowało mnie prawie 10.000 zł...Auto za to teraz zachowuje się jak powinno.
Jedna rada...nie stosujcie olejów z rodziny Long Life...
Cóż pozostaje mi teraz nim jeździć aż coś znowu poważnego się zepsuje...sprzedać w tej sytuacji się nie opłaca...
[ Dodano: 2008-12-11, 17:36 ]
prego pisze:Witam Koledzy!
Podłacze się pod ten temat - a mianowicie u mnie występują podobne problemy jak u kolegi...
Kiedy na dworze jest dość zimno auto z rana ciężko odpala, świece nagrzewają się dość długo, dość długo muszę kręcić, a jak odpali z rury leci dym - dość duża chmura - mam wrażenie, że auto na początku nie pali na wszytskie "gary" - ale po kilku sekundach zaczyna pracować dość normalnie...
Także zastanawiam się co może być przyczyną...
I zaczne od wymiany świec oraz ustawienia kąta wtrysku - mam nadzieje ze pomoże

Ważne jest też paliwo jakie stosujesz...niektórym zdaje się,że można stosować biopaliwa...
U mojego znajomego mechanika stoi A6,V6 2,5 TDI i objawy są takie same...po zlaniu paliwa ze zbiornika stwierdzili,że to biopaliwo...po zalaniu normalnym paliwem auto pali i jeździ bez zarzutu...u mnie jednak stwierdzono o wiele więcej (miałem pecha) opisałem powyżej(kokot1973).