Ostatnio podczas jazdy przy gwaltownym przyspieszaniu usłyszałem jakiś dziwny metaliczny dźwięk dochodzący z przodu z prawej strony - jakby od koła. Myślałem, że to coś z układem jezdnym ale na postoju też to występuje...
Przy depnięciu gazu na około 5 tyś obrotów słychać metaliczny dźwięk, (jakby jakaś blacha była luźna i ocierała o coś - taki dźwięk).
Oglądałem pod autem i wszystko się trzyma, mechanior zasugerował mi, że to pewnie coś w tłumiku lata, wydech już był dosyć kiepskiej jakości więc kupiłem drugi nieco lepszy ale wyżej opisany odgłos pozostał.
Obstawiam, że nie są to panewki gdyż to jest trochę inny dźwięk. Postaram się to jutro nagrać aczkolwiek może podpowiecie mi co można sprawdzić, a może ktoś zmierzył się już z podobnym problemem ?
[ ACK 2.8 193 KM] Dziwny metaliczny dźwięk przy wysokich obr
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
kolego ja po spotkaniu z krawężnikiem rozwaliłem coś w tylnym moście i mam mały luz na dyferencjale i jak go przegazuje to mi brzęczy wał
byś musiał popatrzeć pod maska co się dzieje i skąd dochodzi ten dźwięk a ktoś inny by musiał dodać gazu jak nie z silnika to może jakieś osłony przy kolektorach wydechowych.
jak z silnika to może coś od rozrządu jakieś łożysko albo coś bo mi na starym rozrządzie to strasznie głośno chodził silnik tzn pod maską było głośno. Najpierw trzeba zlokalizować skąd dochodzi dźwięk bo pod maską dużo się dzieje
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
byś musiał popatrzeć pod maska co się dzieje i skąd dochodzi ten dźwięk a ktoś inny by musiał dodać gazu jak nie z silnika to może jakieś osłony przy kolektorach wydechowych.
jak z silnika to może coś od rozrządu jakieś łożysko albo coś bo mi na starym rozrządzie to strasznie głośno chodził silnik tzn pod maską było głośno. Najpierw trzeba zlokalizować skąd dochodzi dźwięk bo pod maską dużo się dzieje

_________________________________ Audi Quattro______________________________
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
jak z koła to może łożysko.... a sprawdzałeś czy felga się nie nagrzewa bardziej od felgi po przeciwnej stronie ? albo półośka jest zużyta i jak ostro dodasz gazu to umyka się na ząbkach.feniulolo pisze:Tak jak napisałem odgłos dochodzi z przedniego prawego koła - tak to słyszę...
_________________________________ Audi Quattro______________________________