[ INNY] 2.0 TDi filmik prezentujacy dziwny odgłos silnika, c
[ INNY] 2.0 TDi filmik prezentujacy dziwny odgłos silnika, c
Witam,
jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc.
Przeszukalem forum jednak nie natrafilem (moze zle szukalem) na problem ktory dotyczy mojej A6.
Samochod z 2006r. 2.0 TDi chyba BRE.
Problem polega na halasie ktory wydobywa sie spod maski, raczej nie z wnetrza silnika tylko z czegos na zewnatrz.
Halas powstaje jak dodaje gazu, na wolnych obrotach tego wogole nie slychac.
PREZENTACJA NA YOUTUBE:
Ostatnio wymienialem olej u swojego mechanika i kazalem mu posluchac, stwierdzil ze wyglada na to jakby jakas rolka piszczala. Wymienil jedna z nich ( takie male kolko o srednicy ok 7cm.) wymienilismy rowniez pasek napedowy na nowy jednak to nie pomoglo.
Mechanik stwierdzil ze moze to byc rowniez padajacy alternator, jednek na razie nie wymienialem go i jezdze z tym odglosem.
Dodam ze jak jade to w kabinie tego prawie nie slychac tylko najgorzej jak mam otwarta szybe i np ruszam to wtedy mnie to strasznie denerwuje.
Czy ktos z uzytkownikow zetknal sie z podobnym problemem?
Z gory dziekuje z odp.
jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc.
Przeszukalem forum jednak nie natrafilem (moze zle szukalem) na problem ktory dotyczy mojej A6.
Samochod z 2006r. 2.0 TDi chyba BRE.
Problem polega na halasie ktory wydobywa sie spod maski, raczej nie z wnetrza silnika tylko z czegos na zewnatrz.
Halas powstaje jak dodaje gazu, na wolnych obrotach tego wogole nie slychac.
PREZENTACJA NA YOUTUBE:
Ostatnio wymienialem olej u swojego mechanika i kazalem mu posluchac, stwierdzil ze wyglada na to jakby jakas rolka piszczala. Wymienil jedna z nich ( takie male kolko o srednicy ok 7cm.) wymienilismy rowniez pasek napedowy na nowy jednak to nie pomoglo.
Mechanik stwierdzil ze moze to byc rowniez padajacy alternator, jednek na razie nie wymienialem go i jezdze z tym odglosem.
Dodam ze jak jade to w kabinie tego prawie nie slychac tylko najgorzej jak mam otwarta szybe i np ruszam to wtedy mnie to strasznie denerwuje.
Czy ktos z uzytkownikow zetknal sie z podobnym problemem?
Z gory dziekuje z odp.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, 13:30 przez Szprytny, łącznie zmieniany 2 razy.
Szprytny, obstawiam któreś z łożysk elementów wykonawczych na pasku wielorowkowym... trzeba się teraz dobrze wsłuchać, które to może być 
Na przyszłość jak wymieniasz pasek, to wymieniaj od razu cały zestaw, a nie pojedyncze elementy... to nie jest drogie
Włączanie/wyłączanie klimatyzacji coś zmienia/nasila?

Na przyszłość jak wymieniasz pasek, to wymieniaj od razu cały zestaw, a nie pojedyncze elementy... to nie jest drogie

Włączanie/wyłączanie klimatyzacji coś zmienia/nasila?
Szprytny, a czy to nie jest przypadkiem ten 'sławetny' napęd pompy olejowej? Bo ten dźwięk na łożysko mi nie wygląda... zbyt metaliczny... 
Poniżej coś więcej o tym:
a6-c6-20tdi-problem-z-20-tdi-glosna-pra ... t28061.htm

Poniżej coś więcej o tym:
a6-c6-20tdi-problem-z-20-tdi-glosna-pra ... t28061.htm
No ja wlasnie nie wiem dlatego sie pytam 
Chociaz na pompe olejowa mi to tez za bardzo nie pasuje, poniewaz poza tym halasem zadne inne objawy nie wystepuja (drganie auta, szarpanie itp.).
Dodam tylko ze auto bardzo dlugo (ok.1 roku) stalo nie uzywane bylo tylko odpalane co jakis czas (co ok. 2 tyg.) zeby pochodzilo i wtedy nie bylo tego odglosu. Pojawil sie znienacka
lub tez moze wtedy nie zwracalem na niego uwagi, bo auto glownie chodzilo na wolnych obrotach a wtedy tego nie slychac.

Chociaz na pompe olejowa mi to tez za bardzo nie pasuje, poniewaz poza tym halasem zadne inne objawy nie wystepuja (drganie auta, szarpanie itp.).
Dodam tylko ze auto bardzo dlugo (ok.1 roku) stalo nie uzywane bylo tylko odpalane co jakis czas (co ok. 2 tyg.) zeby pochodzilo i wtedy nie bylo tego odglosu. Pojawil sie znienacka

Dokładnie,
w przyszlym tygodniu bede sie przygladal blizej pompie wspomagania lub sprezarce klimy, najgorsze jest to ze zaden z mechanikow u ktorych bylem nie jest w stanie jednoznacznie powiedziec czy pompa wsp. czy sprezarka klimy., wiec chyba nie pozostaje nic innego jak wymontowanie obydwu i sprawdzenie.
w przyszlym tygodniu bede sie przygladal blizej pompie wspomagania lub sprezarce klimy, najgorsze jest to ze zaden z mechanikow u ktorych bylem nie jest w stanie jednoznacznie powiedziec czy pompa wsp. czy sprezarka klimy., wiec chyba nie pozostaje nic innego jak wymontowanie obydwu i sprawdzenie.