Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5]Woda pod dywanikiem

Wnętrze
Awatar użytkownika
Lipton
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Lipton » 27 lip 2011, 23:09

wyrzuć gąbkę i kup nowa u tapicera
Obrazek

długi2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kuba
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI 140KM

Post autor: długi2 » 31 lip 2011, 08:30

Zobacz ile kosztuje używana wykładzina na szrocie, może pranie i cala ta zabawa nie ma sensu.
Wyindywidualizowałem się z rozentuzjazmowanego tłumu audi
Obrazek

Awatar użytkownika
HattoriHonza
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM

Post autor: HattoriHonza » 01 sie 2011, 17:25

Po dwóch praniach i suszeniu farelką w nocy z ryzykiem samozapłonu i słońcem w dzień udało się opanować smród - przestało capić.

długi2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kuba
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI 140KM

Post autor: długi2 » 01 sie 2011, 18:40

To gratulacje za wytrwałość w dążeniu do celu <okok> <brawo>
Wyindywidualizowałem się z rozentuzjazmowanego tłumu audi
Obrazek

gwizdek50
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna

Post autor: gwizdek50 » 23 sie 2011, 15:45

Witam
Ostatnio i u mnie pojawił się problem wody po stronie pasażera - było jej tak dużo, że sięgała nawet do tylnego rzędu <szok>
Początkowo myślałem, że to nieszczelności w podszybiu, bo jechałem ok 400 km w ulewnym deszczu, ale po kilku dniach (pogodnych) wracałem już w pełnym słońcu i sytuacja się powtórzyła. Poczytałem więc na forum co nieco i zacząłem drążyć temat.
Okazało się, że woda podchodzi właśnie od klimy - bo jechałem przy włączonej (nawiasem mówiąc, zawsze tak jeżdżę od ponad 3 lat, a dopiero teraz się tak stało.)
Po wyrwaniu tapicerki pod nogami pasażera przekonałem się, jak bardzo są nasiąknięte znajdujące się tam gąbki - SZOKKKK <szok>
ÂŚlady wody biegły właśnie z tego lejka, który ktoś wcześniej nawet sfotografował - jego odpływ jest dość płytko osadzony w szkielecie grodzi i otoczony gąbką. przy nawet niewielkim zapchaniu odpływu woda nasącza gąbkę (nie wiem czemu jest tam gąbka zamiast np. silikonowej uszczelki???) i po niej spływa pod dywanik pasażera. Jest możliwość podejścia tego od spodu po zdjęciu "pampersa" ale i tak trzeba to przepchnąć od środka i nalepiej sprężarką "przedmuchać". Po tej operacji dołożyłem do lejka przedłużenie odpływu z małej rurki i całość uszczelniłem silikonem - POWINNO wytrzymać.
Nawiasem mówiąc mocowanie lejka - szczególnie ta trzecia śruba to koszmar....
Pisze to na świeżo, więc jeszcze nie wiem jakie będą skutki.
Idę dalej osuszać wykładzinę i gąbki pod nogami.
Pozdrawiam.
gwizdek

Awatar użytkownika
Bart
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Bart » 04 lip 2012, 16:02

Powinno pomóc , ja mam po każdej zimie problem . Odkręcam schowek ,przepycham od środka i wszystko gra . Zauważyłem że ta guma w którą ,,wchodzi,, ten lejek a raczej odpływ z parownika jest zawsze ,,załamana,, .Do przepychania używam gumowego wężyka aby nie uszkodzić tej gumy . Dla zainteresowanych to odpływ jest z lewej strony pod wykładziną pasażera (,,lewy górny róg,,) Pozdrawiam
Legio patra nostra

anfon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: anfon » 05 lip 2012, 09:40

Miałem ten sam problem, odkręciłem lejek przy podłodze i czyściłem czym tylko się dało. Dwa dni później pojechałem do znajomego mechanika wrzuciliśmy autko na podnośnik i okazało się że po ściągnięciu osłony plastikowej , wyżej w okolicy skrzyni biegów pod osłoną materiałowa jest ten gumowy wylot odprowadzający wodę. Wyciągnąłem go palcem, przeczyściłem i gra. Zostawiłem większa szczelinę miedzy osłona a wylotem żeby nie blokowało odpływu. Na razie problem zniknął.

Ronnaldinho
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ronnaldinho » 22 lip 2012, 13:53

witam rozebrałem dzisiaj całe obicie od strony pasażera do blach by wykryć kturędy woda dostaje się do środka i znalazłem pod akumulatorem jest kanalik tam jak leje wode szlauchem to w środku leci z przodu tam mniej więcej gdzie nogi ale nie wiem jak tam to leci pomocy problem gdzies jest pod akumulatorem ale nie wiem jak to zrobić i gdzie tkwi problem

Awatar użytkownika
HattoriHonza
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr

Post autor: HattoriHonza » 22 lip 2012, 14:54

Ronnaldinho, polska trudna jenzyka.

Wyjmij akumulator, pod nim masz odpływ - udrożnij go.

Ronnaldinho
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ronnaldinho » 22 lip 2012, 19:01

ten odpływ jest udrożniony jak leje tam wode woda spływa i dostaje się też do środka w środku tak koło nadkola jakby z pod blachy leci nie mam pojęcia jakim sposobem ta woda tam leci

anfon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: anfon » 22 lip 2012, 21:59

Ronnaldinho, jesli lejesz wezem, to pewnie lejesz bardzo duzo wody. Podejzewam ze woda wlatuje przez ten otwor pod akumulatorem i przedostaje sie w miejsce gdzie jest odplyw z lejka klimy. Wylot odplywu wody z klimy to taki grzybek gumowy osloniety z dolu (podwozie) wyciszeniem. Duza ilosc wody nie nadaza przeplywac przez ta oslone i dostaje sie przez ten grzybek do srodka i wyplywa ci dwoma kanalikami, ktore znajduja sie pod odplywem klimy w srodku. To jest miejsce gdzie blacha podwozia ma dwie warstwy, a te kanaliki pozwalaja sie wydostac wodzie do srodka.

W podobny sposob sprawdzalem ktoredy mi sie woda do srodka dostaje i jak juz zalalem cala grodz akumulatora to przez te kanaly mi sie woda lala.

Ronnaldinho
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ronnaldinho » 22 lip 2012, 22:17

więc co radzisz zrobić
?

anfon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: anfon » 22 lip 2012, 22:46

więc co radzisz zrobić
?
Mi sa znane trzy mozliwosci dostania sie wody do srodka:
1 przez uszczelke pod filtrem kabinowym - uszczelka potrafi zmurszec - trzeba wymienic lub (ja tak zrobilem) zasilikonowalem to.
2 przez grodz pod akumulatorem - przeczyscic odplywy
3 przez zatkany odplyw klimy - trzeba przeczyscic lejek i udroznic ten gumowy grzybek. Ja tez zrobilem wiekszy luz miedzy odplywem grzybka i wyciszeniem w podwoziu.

Narazie mam spokoj.

Awatar użytkownika
paulnroll
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paulnroll » 23 lip 2012, 15:20

jeśli to pod akumulatorem to:

wlej pod akumulator trochę wody i zobacz czy cieknie pod autem.

Ja stawiam na zapchany lejek pod nogami pasażera. Najlepiej to odpal klimę i zobacz czy cieknie woda z klimy pod spodem auta, jak nie to masz odpowiedź na pytanie.

Jak będziesz czyścił to dobrze wciągnij błoto z tego lejka i sprawdź ze dwa razy przed skręceniem czy woda wycieka. Najlepiej wlej tam wodę jakąś butelką i sprawdzaj czy woda się leje pod spodem.

tutaj masz jak to zrobić:

a6-c5-all-klimatronik-zalal-nam-auto-ja ... t11593.htm

zrobisz to w 30 minut.

zybii
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zybii » 16 sie 2012, 13:20

Panowie przeczytałem Wasze posty i nie znalazłe odpowiedzi na mój problem. Mam problem z wodą na przednim dywaniku od kierowcy. Leje wodę z węża, otworzyłm pokrywę bezpieczników i dokładnie obok bezpieczników wypływa przeciek. Miałem też wyciek pod kierownicą i wyczyściłem podszybie i tam jest teraz ok. Natomiast tu jak pokrywa bezpieczników nadal cieknie. Pytanie czy to jest nieszczelna szyba w lewym rogu może ktoś z Was miał taki problem :|

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja