Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4] Problem z klimą sprężarka nie włacza się

Elektryka
ODPOWIEDZ
Krzysiek271
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4] Problem z klimą sprężarka nie włacza się

Post autor: Krzysiek271 » 26 maja 2009, 20:37

Koledzy mam pytanie ktoś morze wie czy czujniki klimy przekażniki i elektryka będą podobnie rozmieszczone klimatroniku ma na schematach wrzuconych na tym forum ,te schematy z tego co widzę są od klimy . A morze ktoś miał podobny problem dzisiaj zapaliła się czerwona kontrolka płynu chłodniczego ( płyn jest auto się nie grzeje ) i przestała się włączać sprężarka klimy myślę że to któryś z czujniku ciśnienia płynu chłodniczego ale nie wiem gdzie ich szukać. Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 26 maja 2009, 21:19 przez Krzysiek271, łącznie zmieniany 1 raz.

Krzysiek271
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Krzysiek271 » 26 maja 2009, 21:18

dzięki za pomoc

Krzysiek271
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Krzysiek271 » 27 maja 2009, 23:55

Andi pomogłeś mi ale przy 1.8 20v ten czujnik znajduje między grodzią a głowicą silnika na werzu .

kicaj75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kicaj75 » 13 wrz 2010, 21:33

hej mam problem z klima w mojej audi a wiec dziala okolo pol godz moze troche dluzej a potem zadne pokretla nie reaguja
bylem u mechanika dobil mi gazu ale nadal jest tak sam o
a najwiekszy problem byl ze sprawdzeniem cisnienia w klimie bo sprezarka nie dzial na postoju jak tylko rusze kawalek to chlodzi jak szalona ale jak tylko stane to ona tez staje .Mam jeszcze pytanie ile musi byc czynnika w klimie i czy przy chlodnicy musza byc dwa wentylatory bo u mnie jest jeden i wlasnie mechanik sie dziwil prosze o pomoc dzieki
kicaj75

Awatar użytkownika
lapicki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lapicki » 01 lip 2012, 20:44

Witam, chciałbym odświeżyć temat.
Ostatnio postanowiłem wymienić chłodnicę klimy i po założeniu i naładowaniu okazało się że elektrycznie nie załącza się klima, na panelu wszystko ok, działają wszystkie przyciski. Mechanik od klimy wypiął kostkę od czujnika i klima zaczęła chodzić. Jak zapinał z powrotem to nie działa. Teraz jeżdżę z wypięta kostką żeby klima chodziła ale chcę zrobić żeby wszystko działało i pokazywało tym samym temp. Koleś od klimy powiedział, że ten czujnik ma coś wspólnego z działaniem klimy. PS. Sprężarka na niskich obrotach wyje.

Od dłuższego czasu temperatura na wskaźniku nawet po dłuższej jeździe nie przekraczała 50 C, chyba że mocno dawałem w rurę, wymieniłem termostat Wahler i dalej to samo, przez chwilę tylko pokazywał normalną temp około 90C.

nr: katalogowy to 034 919 369c
Obrazek

W ASO 459 zł za oryginał, w InterCarsie 130 zł.

Dodam, że czujnik przeciekał zanim go wykręciłem. Teraz tylko pytanie co z tymi kostkami 3 piny i 4 piny, u mnie są 3 piny i znalazłem taki artykuł
k44761 pisze:@Leo, to z moich doświadczeĂą wynika coś całkowicie innego :) Na miejsce 3-pinowego czujnika w brata A6 próbowaliśmy wstawić czujnik 3-pinowy i.... klimatronic nie działał :)
Natomiast na odwrót - nie działał drugi bieg wentylatorów :) Ale fakt że wskazania temperatury na desce działały.
Forum Audi 80

Pytanie, co zamówić ORI czy zamiennik ? Nie którzy piszą, że może mieć to też coś wspólnego z grzaniem świec żarowych i jak się wstawi badziewie to może przekłamywać i po 15 sek grzać co w następstwie może je popalić.

Jaką metodą szukać wady ? Działanie klimy gra tutaj ważną rolę .

Help !

Audi A6 C4 2.5 TDI AEL 140 PS 93'

kk84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kk84 » 14 sie 2012, 20:41

A nie masz czasem błędu o sprzęgiełku sprężarki ?.

Awatar użytkownika
lapicki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lapicki » 14 sie 2012, 21:48

Sprawa wygląda tak, że zamówiłem z All...o czujnik ori firmy BEHR z rozbitego trupa, nie miałem 100 % pewności ale cena 50 zł była warta zaryzykowania ... Wkręciłem i śmiga wszystko elegancko, klima się załącza nie ma problemów z czujnikiem na kokpicie pokazuje wszystko tak jak trzeba, wskazówka stoi non stop w granicach praktycznie 90' . Także jestem zadowolony. Czasami tylko wariuje mi panel i nawiewy sobie śmigają jak chcą, ale to już inny temat ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja