dzieki za podpowiedzi, bede cos dziala z tym czujnikiem na wolnym czasie.
grzemo,
grzemo pisze:To nie błąd tylko informacja o konieczności wymiany klocków hamulcowych.
I albo zostały wymienione albo mechanik po prostu wstawił zworkę.
klocki z tego co widac nie byly wymieniane a o zworce nic mi nie wiadomo. jak dalem auto z tym czujnikiem by to zrobili w warsztacie to wymienili jakis czujnik od polozenia walka rozrzadu i komunikat "(!)" zniknal z deski rozdzielczej.
Jacek_max,
Jacek_max pisze:co do błędu to błąd G163 to czujnik Halla i są dwa te czujniki - ja parę dni temu miałem błąd czujnika i wymieniłem pierwszy ten od strony chłodnicy i błąd dał sięod razu skasować i nie wracał...
co ciekawe pokazywał błąd G40 (zwarcie do plusa) a po wymianie jak odpiąłem ten drugi od strony grodziowej to pokazał błąd G163 więc pewnie zerknij do niego - sprawdz połączenie - wtyk.
wymiana jest banalnie prosta - dwie śruby 10mm i 10minut roboty
wymiana pewni i banalna ale jak ktos sie troche zna na tym aucie, ja to auto mam ze 3 tyg i jeszcze nie pchalem do niego rak wiec ede mial pewnie problem ze znalezieniem tych czujnikow;)
[ Dodano: 2012-06-22, 21:58 ]
sory za ucinki slow i brak polskich liter ale jakos sie spieszylem
[ Dodano: 2012-06-25, 21:45 ]
mam dalej do kolegów prośbę o pomoc, mianowicie wymieniony został czujnik od strony chłodnicy i dalej jest ten błąd przy podłączeniu do komputer, ale żadnych zmian w pracy silnika nie czuć ani teraz ani przed wymiana czujnika.
czy warto się bawić dalej w szukaniu tej przyczyny pokazywania błędu czy zostawić to (tak mi doradził fachowiec w warsztacie zęby nie ruszać tego jak nic się nie dzieje w pracy silnika) dopóki coś się nie zacznie dziać?
co się może stać jak się tego nie zrobi?
dodam ze zamierzam autkiem jeździć do pracy a to będzie jakieś 1300 km w jedna stronę i zęby nie rozkraczył mi się gdzieś w połowie drogi.
proszę o szybka odpowiedz
[ Dodano: 2012-06-27, 22:24 ]
Jacek_max, mam dalej do kolegów prośbę o pomoc, mianowicie wymieniony został czujnik od strony chłodnicy i dalej jest ten błąd przy podłączeniu do komputer, ale żadnych zmian w pracy silnika nie czuć ani teraz ani przed wymiana czujnika.
czy warto się bawić dalej w szukaniu tej przyczyny pokazywania błędu czy zostawić to (tak mi doradził fachowiec w warsztacie zęby nie ruszać tego jak nic się nie dzieje w pracy silnika) dopóki coś się nie zacznie dziać?
co się może stać jak się tego nie zrobi?
dodam ze zamierzam autkiem jeździć do pracy a to będzie jakieś 1300 km w jedna stronę i zęby nie rozkraczył mi się gdzieś w połowie drogi.
proszę o szybka odpowiedz