Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AGA 2.4 165 KM] A6 1999r 2.4 121KW, Problem z czujnikiem -

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
wariat1404
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AGA 2.4 165 KM] A6 1999r 2.4 121KW, Problem z czujnikiem -

Post autor: wariat1404 » 22 cze 2012, 10:38

Witam. mam problem w mojej A6 jak w temacie, po podpięciu pod komputer mam błąd :
''17800 czujnik położenia walka rozrządu, rząd 2 (G163) - przerwa/zwarcie z biegunem dodatnim, kod usterki P1392"
Przy zapalaniu auta wyskakiwał błąd na desce rozdzielczej czerwony '(!)', mechanik wymienił mi wyżej wymieniony czujnik i błąd zniknął ale jedynie z wyświetlacza deski rozdzielczej a przy podpięciu do komputera dalej jest błąd.
może mi ktoś pomoc z tym problemem? miał może ktoś coś takiego? bo w moich okolicach nie ma fachowca który by coś wiedział konkretniej na ten temat :|
dodam ze nie wiem konkretnie co to jest za model AGA 2.4 165 KM czy jakiś inny np ALF... gdzie to można sprawdzić???

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 22 cze 2012, 14:23

wariat1404 pisze:Przy zapalaniu auta wyskakiwał błąd na desce rozdzielczej czerwony '(!)', mechanik wymienił mi wyżej wymieniony czujnik i błąd zniknął ale jedynie z wyświetlacza deski rozdzielczej a przy podpięciu do komputera dalej jest błąd.
To nie błąd tylko informacja o konieczności wymiany klocków hamulcowych.
I albo zostały wymienione albo mechanik po prostu wstawił zworkę.

Co do błędu to na początek sprawdź wtyk przy czujniku położenia wałka.

Jacek_max
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jacek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: A6 1999r 2.4 121KW, Problem z czujnikiem -

Post autor: Jacek_max » 22 cze 2012, 17:29

wariat1404 pisze:dodam ze nie wiem konkretnie co to jest za model AGA 2.4 165 KM czy jakiś inny np ALF... gdzie to można sprawdzić???
w bagażniku masz wklejkę i tam masz symbol silnika... no i ew w książce serwisowej na pierwszej stronie jest druga...

co do błędu to błąd G163 to czujnik Halla i są dwa te czujniki - ja parę dni temu miałem błąd czujnika i wymieniłem pierwszy ten od strony chłodnicy i błąd dał sięod razu skasować i nie wracał...

co ciekawe pokazywał błąd G40 (zwarcie do plusa) a po wymianie jak odpiąłem ten drugi od strony grodziowej to pokazał błąd G163 więc pewnie zerknij do niego - sprawdz połączenie - wtyk.

wymiana jest banalnie prosta - dwie śruby 10mm i 10minut roboty :-)

wariat1404
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wariat1404 » 22 cze 2012, 21:57

dzieki za podpowiedzi, bede cos dziala z tym czujnikiem na wolnym czasie.

grzemo,
grzemo pisze:To nie błąd tylko informacja o konieczności wymiany klocków hamulcowych.
I albo zostały wymienione albo mechanik po prostu wstawił zworkę.
klocki z tego co widac nie byly wymieniane a o zworce nic mi nie wiadomo. jak dalem auto z tym czujnikiem by to zrobili w warsztacie to wymienili jakis czujnik od polozenia walka rozrzadu i komunikat "(!)" zniknal z deski rozdzielczej.

Jacek_max,
Jacek_max pisze:co do błędu to błąd G163 to czujnik Halla i są dwa te czujniki - ja parę dni temu miałem błąd czujnika i wymieniłem pierwszy ten od strony chłodnicy i błąd dał sięod razu skasować i nie wracał...

co ciekawe pokazywał błąd G40 (zwarcie do plusa) a po wymianie jak odpiąłem ten drugi od strony grodziowej to pokazał błąd G163 więc pewnie zerknij do niego - sprawdz połączenie - wtyk.

wymiana jest banalnie prosta - dwie śruby 10mm i 10minut roboty
wymiana pewni i banalna ale jak ktos sie troche zna na tym aucie, ja to auto mam ze 3 tyg i jeszcze nie pchalem do niego rak wiec ede mial pewnie problem ze znalezieniem tych czujnikow;)

[ Dodano: 2012-06-22, 21:58 ]
sory za ucinki slow i brak polskich liter ale jakos sie spieszylem ;)

[ Dodano: 2012-06-25, 21:45 ]
mam dalej do kolegów prośbę o pomoc, mianowicie wymieniony został czujnik od strony chłodnicy i dalej jest ten błąd przy podłączeniu do komputer, ale żadnych zmian w pracy silnika nie czuć ani teraz ani przed wymiana czujnika.
czy warto się bawić dalej w szukaniu tej przyczyny pokazywania błędu czy zostawić to (tak mi doradził fachowiec w warsztacie zęby nie ruszać tego jak nic się nie dzieje w pracy silnika) dopóki coś się nie zacznie dziać?
co się może stać jak się tego nie zrobi?
dodam ze zamierzam autkiem jeździć do pracy a to będzie jakieś 1300 km w jedna stronę i zęby nie rozkraczył mi się gdzieś w połowie drogi.
proszę o szybka odpowiedz

[ Dodano: 2012-06-27, 22:24 ]
Jacek_max, mam dalej do kolegów prośbę o pomoc, mianowicie wymieniony został czujnik od strony chłodnicy i dalej jest ten błąd przy podłączeniu do komputer, ale żadnych zmian w pracy silnika nie czuć ani teraz ani przed wymiana czujnika.
czy warto się bawić dalej w szukaniu tej przyczyny pokazywania błędu czy zostawić to (tak mi doradził fachowiec w warsztacie zęby nie ruszać tego jak nic się nie dzieje w pracy silnika) dopóki coś się nie zacznie dziać?
co się może stać jak się tego nie zrobi?
dodam ze zamierzam autkiem jeździć do pracy a to będzie jakieś 1300 km w jedna stronę i zęby nie rozkraczył mi się gdzieś w połowie drogi.
proszę o szybka odpowiedz

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja