[ A6 C5] Problem BOSE a inne radio niż fabryczne
[ A6 C5] Problem BOSE a inne radio niż fabryczne
Witam, mam taki problem, mam zamontowane nagłośnienie BOSE, i tak pod oryginalnym radiem gra wszystko cacy, lecz po podłaczeniu innego już, nawet stosując emulator, lub przez chincze, w głośnikach słychać jak czyta płyte, obroty silnika itp, czym to jest spowodowane ? miał ktoś podobną sytuacje przy nagłośnieniu BOSE i innym radiu niż fabryczne ?
- st.john
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Musisz dokupić Interfejs do oryginalnego systemu HI-FI BOSE, w zależności od tego jakie masz teraz radio od kilkunastu do kilkudziesięciu złoty.
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... rfejs+BOSE
P.S Zanim kupisz jak masz możliwość sprawdź czy jest ten sam efekt na innym radiu.
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... rfejs+BOSE
P.S Zanim kupisz jak masz możliwość sprawdź czy jest ten sam efekt na innym radiu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
kolego bawiłem sie w to samo chcialem na sile podlaczyc radyjko alpine pod fabrycznego bosa i trzeba sie niestety troche z tym pobawic, w kostce lecącej od wzmacniacza jest do kupy masa ze wszystkich kanałów. Przecinasz kable lub demontujesz kostkę... na masę dajesz dwa kondensatory równolegle 10uF/16V (lub jeden 22uF/16V, można kombinować jeden 10uF... idea jest taka, że suma pojemności kondensatorów na żyłach gorących dwóch lub czterech musi być zbliżona to wartości pojemności na masie) plusami w stronę wzmacniacza na MASIE (no bo tam jest ten potencjał 4,3V a w radiu 0V). Potem na żyłę gorącą lewego przedniego kanału dajesz w ten sam sposób jeden kondensator 10uF/16V (trzeba trochę pokombinować jakie... może okazać się ze trzeba dać 4,7uF/16V w przypadku 4 aktywnych głośników czyli bose i dwóch kondensatorów 10uF na masie -> 4x4,7uF =~ 2x10uF... itp 4x2,2uF =~ 10uF; 4x10uF =~ 47uF) plusem w stronę wzmacniacza a minusem w stronę radia (no bo na tej żyle też jest potencjał od strony wzmacniacza). To samo robisz z pozostałymi 3 kanałami. Czy strzela czy nie trzeba sprawdzać tylko po podłączeniu wszystkich kanałów, bo jak podłączasz jeden to strzela, a wszystkie to nagle cichnie.... chodzi o ładowanie pojemności przy załączeniu wzmacniacza. Reguły nie ma sztywnej gdyż każde radio jest inne i pojemności trzeba dobrać eksperymentalnie (może sprawdzić się np. po 10uF na żyłach gorących i tylko 2x 10uF na masie, różnie bywa) To tyle, miłej zabawy.
Pozd. Daniel
[ Dodano: 2012-06-29, 18:23 ]
nie ma nigdzie interfejsu stworzonego do bose, nawet nie szukaj szkoda czasu..
Pozd. Daniel
[ Dodano: 2012-06-29, 18:23 ]
nie ma nigdzie interfejsu stworzonego do bose, nawet nie szukaj szkoda czasu..