mój pacjent nieco marudzi. Historia problemu:
Jadąc Wawa-GdaĂąsk na rezerwie zatrzymałem woza na stacji celem tankowania. Myślę nie będę się czołgał na oparach - szkoda pompy i wtrysków. Zatankowałem, odpalam. Wrzucam D i tu szarpnięcie jakby z trudem zapiął bieg. Myślę, zdarza się. Ruszam i nagle przy prędkości > 50 km/h mam dziwne odgłosy. Jakby chrobotanie. Zatrzymałem autko sprawdziłem czy coś nie cieknie, nie ciągnie się pod autem itp. Oględziny nie wykazały nic niepokojącego. Nadmieniam, że auto nigdy nie było naprawiane. Przebieg 170kkm.
Obawiając się, że to silnik czy turbo przeprowadziłem kilka testów. Na postoju przegazowanie nie powoduje dziwnych dźwięków. W czasie jazdy przy prędkości 50 km/h przy niskich obrotach i puszczonym gazie grzechot nadal słychać. Przy wrzuceniu N w trakcie jazdy (oczywiście na krótką chwilę) dalej to samo. Pry powolnym toczeniu 20-30 km/h grzechot ledwie słychać. Narasta od prędkości 50km/h. Nie ma znaczenia też na jakim biegu i jakie obroty. Testowałem przy ręcznej zmianie biegów.
Wykluczam więc na razie problemy silnikowe, stawiając na napęd lub skrzynię. Proszę forumowiczów z doświadczeniem od 4x4, mechanizmów różnicowych o ew. wskazówki od czego zacząć poszukiwania.
Dzisiaj obejrzę auto od spodu w poszukiwaniu widocznych przyczyn ale obawiam się, że nic nie znajdę

Na forum A8 znalazłem coś takiego (kliknij) , może kogoś naprowadzi i pomoże mnie olśnić.
pozdrawiam serdecznie,
maxon
[ Dodano: 2012-05-17, 15:17 ]
Jestem po oględzinach. Wizualnie nic nie stwierdzam. Ale zauważam, że to buczenie/wycie zmienia się gdy majtam sterem lewo prawo. Mam nadzieję, że to łożysko. Chociaż buczenie inne niż z łożyska opla (tylko z opla mam doświadczenia z łożyskami).
Pytanie tylko czy łożysko może tak nagle walnąć ? Może było rozgrzane, 10 min się ostudziło i walnęło przy ruszaniu. Co myślicie ?
[ Dodano: 2012-05-17, 21:12 ]
Buczenie/wycie znacznie słabnie przy ostrym skręcie w prawo. Co wskazuje na lewą stronę. Zaraz się za to zabieram. Zdam relację po robocie.
Mimo, że nikt nie odpisał powyższy ekshibicjonizm pomógł mi w analizie problemu