Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] problem z nawigacją

Elektryka
swistak_gp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI CCAA 299KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel

Post autor: swistak_gp » 13 maja 2012, 20:03

Z doświadczenia i nagrania 7 płyt DVD wszelakich producentów (Esperanza, Sony, TDK, Shivaki, Benq, Datex, Giga Master), u mnie czytnik w samochodzie zobaczył płytę dopiero po nagraniu na płycie DVD -R Verbatim 16x. Przez nieuwagę wcześniej nagrywałem płyty różnych producentów ale nie zwróciłem uwagi, że są +R. Poza tym nagrałem z prędkością 2x DVD. Działa wszystko nienagannie.

global09

Post autor: global09 » 23 maja 2012, 18:37

Odnośnie komunikatu "Sprawdź płytę DVD nawigacji"
Komunikat ten pokazuje się wtedy gdy źle zaczyna pracować laser lub płyta już jest zarysana zmęczona i jest problem z jej odczytem.
Odnośnie płyt na których nagrywamy mapy to najlepiej nagrywać na (-) lecz sprawny laser powinien bez problemu odczytywać także (+).
Piszę z doświadczenia, miałem ostatnio ten sam problem. Na początku także mi mapa się zawieszała, chodziła przez 5minut, później wyskakiwał komunikat "Sprawdź płytę DVD w nawigacji" Na początku to bagatelizowałem, szukałem na forum rozwiązania. Kupiłem płytę czyszczącą która w ogóle nie zdała egzaminu.
Udałem się do znajomego który prowadzi serwis nawigacji, ten powiedział że w naszych autach to jest oznaka padającego lasera i jest on do wymiany.
Laser taki kosztuje 150zł, kupiłem wymieniłem - 10minut roboty. Problem zniknął. Ten sam znajomy powiedział ze w tych zmieniarkach występuje ten sam laser co w zmieniarkach BMW i jedynym rozwiązaniem jest jego wymiana, bo płyty czyszczące działają tylko i wyłącznie w przypadku nawigacji w Peugeotach.

Awatar użytkownika
pan42
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2022
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0TDI 163KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: pan42 » 23 maja 2012, 22:10

global09 pisze:jedynym rozwiązaniem jest jego wymiana, bo płyty czyszczące działają tylko i wyłącznie w przypadku nawigacji w Peugeotach.
Przeginasz kolego :> . Mnie i kilku innym udało się rozwiązać problem płytą za ok. 15 zł, tobie wymianą lasera. Ważne,że osiągnęliśmy ten sam efekt czyli navi jest OK.
Napisz gdzie można kupić taki laser za tą kwotę to tym co się nie udało ułatwisz poszukiwania.
Było przez 8 lat A6 C6 teraz A6 C7

Awatar użytkownika
Biszek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Biszek » 23 maja 2012, 23:52

W moim przypadku było tak, że nagrałem sobie mapy na płytkę TDK DVD+R (takie akurat miałem w domu). Jakoś tak z góry założyłem, że pewnie nie będzie działać i... "nie udało się" <hura> - nawigacja śmiga jak ta lala <okok>
Płytkę nagrałem na Nero na najmniejszej prędkości.
Vorsbrung durch Technik

Awatar użytkownika
Jonnyrobert
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jonnyrobert » 24 maja 2012, 06:43

Kolego nad Twoim zdjeciem napisz lepiej

"Vorsprung durch Technik" <lol>

Fakt jest taki, ze nie kazdy program nadaje sie do palenia plytek. NERO (Windows) SimplyBurn (Mac).

No i najwolniejsza szybkoscia. Ja uzywam DVD+RW i chodzi bez problemu ;)
Biszek pisze:W moim przypadku było tak, że nagrałem sobie mapy na płytkę TDK DVD+R (takie akurat miałem w domu). Jakoś tak z góry założyłem, że pewnie nie będzie działać i... "nie udało się" <hura> - nawigacja śmiga jak ta lala <okok>
Płytkę nagrałem na Nero na najmniejszej prędkości.
VCDS Ross Tech 15.7.4
VAS / ODIS / VCP i inne bajery :D

global09

Post autor: global09 » 24 maja 2012, 23:53

Jeśli ktoś chce kupić laser to proszę bardzo, jest to typ SF-HD4 - na Allegro jest za jakieś 300zł.
W innych sklepach duuuuuuuuuużo taniej - podaję parę linków:
http://www.bajansklep.com.pl/sklep/i4257
http://www.cybor-tech.com.pl/i50728-sf- ... iale-.html

Jak widać można znaleźć i to bardzo tanio. Do tego 10 minut roboty, licząc z wyciągnięciem
czytnika z bagażnika.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Biszek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Biszek » 25 maja 2012, 00:20

[quote="Jonnyrobert"]Kolego nad Twoim zdjeciem napisz lepiej

"Vorsprung durch Technik" <lol>

Co się tak spieniłeś Panie Jonnyrobert...nocka Panu nie poszła ;p
Nad zdjęciem napiszę sobie co będę chciał. A na tym forum wymieniamy własne doświadczenia i nawet najprostsze rzeczy pomagają innym użytkownikom.Dzięki i pozdrawiam i sorki,że troszeczkę odbiegłem od tematu.
Vorsbrung durch Technik

Awatar użytkownika
darel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 272KM
Napęd: Quattro

Post autor: darel » 31 maja 2012, 20:41

global09 pisze: Do tego 10 minut roboty, licząc z wyciągnięciem
czytnika z bagażnika.
Pozdrawiam
A jak wyciągnąć czytnik, żeby nie pourywać kabli? Próbowałem to zrobić i generalnie czytnik daje się lekko wysunąć z szyn ale potem kable nie pozwalają. Miejsca jest na tyle mało i słabo widać, że nie za bardzo wiem jak odpiąć kabelki. Możesz dwa słowa napisać jak to bezpiecznie zrobić? Głównie z tego powodu użyłem do czyszczenia płyty zamiast rozebrania czytnika i czyszczenia z zewnątrz.
Te te nowe lasery są plug&play czy trzeba coś ustawiać/kalibrować?

global09

Post autor: global09 » 01 cze 2012, 12:28

Aby bezpiecznie zdemontować zmieniarkę należy wykręcić stelaż, tak jak robi to większość, lub też można innym sposobem.
Można wziąć nożyk do tapet lub ucinaczki i ściąć opaski z wiązek przewodów które idą koło stelaża. W tym momencie przewody na tyle się wydłużą, że spokojnie wysuniesz czytnik nawigacji. Po całym zabiegu możesz z powrotem ściągnąć przewody opaskami.

Tak, jak to się mówi laser jest plug&play,wyjmujesz stary - wkładasz nowy. Nic nie trzeba kalibrować.

Pozdrawiam.
Paweł

Awatar użytkownika
czarnycp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: czarnycp » 10 cze 2012, 15:15

U mnie najtaĂąsza płyta z skośnooką panienką na opakowaniu nie zdała egzaminu, narobiła tylko bałaganu bo szczoteczka zgubiła kilka włosków wewnątrz mmi i musiałem rozbierać ale płyn się przydał, po wyczyszczeniu czyta dużo szybciej i nie wyskakują komunikaty :)

tomek414
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomek414 » 04 lip 2012, 00:45

Witam.Mam podobny problem z navi,czyściłem laser "na mokro"kilka razy i ciągle wyświetla się wiadomość "sprawdź płytę DVD".Zgrałem mapy z płyty na komputer i nagrałem ponownie na nową płytę Verbatim 4x DVD+RW i nic się nie zmieniło.Pomyślałem,że padł mi laser ale sprawdziłem moją pierwszą płytę u kolegi w jego A6 i był ten sam komunikat.
Doszedłem do wniosku,że jednak problem leży w płycie.
Jakiej płyty należy użyć,z jaką prędkością nagrywać i jakiego programu najlepiej użyć?
Proszę o wskazówki.
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
UneeK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2010
Silnik: 3.0 CDUC 245KM

Post autor: UneeK » 04 lip 2012, 13:22

Nagrywam Nero lub ImageBurn, prędkość x2 lub x4, płyta Verbatim DVD+R lub DVD-R.

tomek414
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomek414 » 04 lip 2012, 13:56

UneeK pisze:Nagrywam Nero lub ImageBurn, prędkość x2 lub x4, płyta Verbatim DVD+R lub DVD-R.
Ok.dzięki,rozumiem że,DVD+RW również się nadaje.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
UneeK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2010
Silnik: 3.0 CDUC 245KM

Post autor: UneeK » 04 lip 2012, 14:17

tomek414 pisze:Ok.dzięki,rozumiem że,DVD+RW również się nadaje.
DVD+RW nie nadaje się! Kup DVD+/-R i będzie OK.

tomekkkkk22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Skrzynia: Manual

Post autor: tomekkkkk22 » 04 lip 2012, 17:22

ja probowalem na kilku roznych plytach glownie dvd+r wypalilem kilka plyt dvd+r verbatim roznymi programami, wkoncu kupilem dvd-r maxell i ruszylo z kopyta za pierwszym razem a nagrywalem ta plytke nero na najnizszej mozliwej do wybrania predkosci
najlepszy i najwiękrzy forum na Audi A6 --? https://a6klub.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl