[A6 C6] problem z nawigacją
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI CCAA 299KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
Z doświadczenia i nagrania 7 płyt DVD wszelakich producentów (Esperanza, Sony, TDK, Shivaki, Benq, Datex, Giga Master), u mnie czytnik w samochodzie zobaczył płytę dopiero po nagraniu na płycie DVD -R Verbatim 16x. Przez nieuwagę wcześniej nagrywałem płyty różnych producentów ale nie zwróciłem uwagi, że są +R. Poza tym nagrałem z prędkością 2x DVD. Działa wszystko nienagannie.
Odnośnie komunikatu "Sprawdź płytę DVD nawigacji"
Komunikat ten pokazuje się wtedy gdy źle zaczyna pracować laser lub płyta już jest zarysana zmęczona i jest problem z jej odczytem.
Odnośnie płyt na których nagrywamy mapy to najlepiej nagrywać na (-) lecz sprawny laser powinien bez problemu odczytywać także (+).
Piszę z doświadczenia, miałem ostatnio ten sam problem. Na początku także mi mapa się zawieszała, chodziła przez 5minut, później wyskakiwał komunikat "Sprawdź płytę DVD w nawigacji" Na początku to bagatelizowałem, szukałem na forum rozwiązania. Kupiłem płytę czyszczącą która w ogóle nie zdała egzaminu.
Udałem się do znajomego który prowadzi serwis nawigacji, ten powiedział że w naszych autach to jest oznaka padającego lasera i jest on do wymiany.
Laser taki kosztuje 150zł, kupiłem wymieniłem - 10minut roboty. Problem zniknął. Ten sam znajomy powiedział ze w tych zmieniarkach występuje ten sam laser co w zmieniarkach BMW i jedynym rozwiązaniem jest jego wymiana, bo płyty czyszczące działają tylko i wyłącznie w przypadku nawigacji w Peugeotach.
Komunikat ten pokazuje się wtedy gdy źle zaczyna pracować laser lub płyta już jest zarysana zmęczona i jest problem z jej odczytem.
Odnośnie płyt na których nagrywamy mapy to najlepiej nagrywać na (-) lecz sprawny laser powinien bez problemu odczytywać także (+).
Piszę z doświadczenia, miałem ostatnio ten sam problem. Na początku także mi mapa się zawieszała, chodziła przez 5minut, później wyskakiwał komunikat "Sprawdź płytę DVD w nawigacji" Na początku to bagatelizowałem, szukałem na forum rozwiązania. Kupiłem płytę czyszczącą która w ogóle nie zdała egzaminu.
Udałem się do znajomego który prowadzi serwis nawigacji, ten powiedział że w naszych autach to jest oznaka padającego lasera i jest on do wymiany.
Laser taki kosztuje 150zł, kupiłem wymieniłem - 10minut roboty. Problem zniknął. Ten sam znajomy powiedział ze w tych zmieniarkach występuje ten sam laser co w zmieniarkach BMW i jedynym rozwiązaniem jest jego wymiana, bo płyty czyszczące działają tylko i wyłącznie w przypadku nawigacji w Peugeotach.
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Skrzynia: S-tronic
Przeginasz kolegoglobal09 pisze:jedynym rozwiązaniem jest jego wymiana, bo płyty czyszczące działają tylko i wyłącznie w przypadku nawigacji w Peugeotach.

Napisz gdzie można kupić taki laser za tą kwotę to tym co się nie udało ułatwisz poszukiwania.
Było przez 8 lat A6 C6 teraz A6 C7
- Jonnyrobert
- Forum Audi A6 / A7
Kolego nad Twoim zdjeciem napisz lepiej
"Vorsprung durch Technik"
Fakt jest taki, ze nie kazdy program nadaje sie do palenia plytek. NERO (Windows) SimplyBurn (Mac).
No i najwolniejsza szybkoscia. Ja uzywam DVD+RW i chodzi bez problemu

Fakt jest taki, ze nie kazdy program nadaje sie do palenia plytek. NERO (Windows) SimplyBurn (Mac).
No i najwolniejsza szybkoscia. Ja uzywam DVD+RW i chodzi bez problemu

Biszek pisze:W moim przypadku było tak, że nagrałem sobie mapy na płytkę TDK DVD+R (takie akurat miałem w domu). Jakoś tak z góry założyłem, że pewnie nie będzie działać i... "nie udało się"- nawigacja śmiga jak ta lala
![]()
Płytkę nagrałem na Nero na najmniejszej prędkości.
VCDS Ross Tech 15.7.4
VAS / ODIS / VCP i inne bajery :D
VAS / ODIS / VCP i inne bajery :D
Jeśli ktoś chce kupić laser to proszę bardzo, jest to typ SF-HD4 - na Allegro jest za jakieś 300zł.
W innych sklepach duuuuuuuuuużo taniej - podaję parę linków:
http://www.bajansklep.com.pl/sklep/i4257
http://www.cybor-tech.com.pl/i50728-sf- ... iale-.html
Jak widać można znaleźć i to bardzo tanio. Do tego 10 minut roboty, licząc z wyciągnięciem
czytnika z bagażnika.
Pozdrawiam
W innych sklepach duuuuuuuuuużo taniej - podaję parę linków:
http://www.bajansklep.com.pl/sklep/i4257
http://www.cybor-tech.com.pl/i50728-sf- ... iale-.html
Jak widać można znaleźć i to bardzo tanio. Do tego 10 minut roboty, licząc z wyciągnięciem
czytnika z bagażnika.
Pozdrawiam
[quote="Jonnyrobert"]Kolego nad Twoim zdjeciem napisz lepiej
Co się tak spieniłeś Panie Jonnyrobert...nocka Panu nie poszła
Nad zdjęciem napiszę sobie co będę chciał. A na tym forum wymieniamy własne doświadczenia i nawet najprostsze rzeczy pomagają innym użytkownikom.Dzięki i pozdrawiam i sorki,że troszeczkę odbiegłem od tematu.

Co się tak spieniłeś Panie Jonnyrobert...nocka Panu nie poszła

Nad zdjęciem napiszę sobie co będę chciał. A na tym forum wymieniamy własne doświadczenia i nawet najprostsze rzeczy pomagają innym użytkownikom.Dzięki i pozdrawiam i sorki,że troszeczkę odbiegłem od tematu.
Vorsbrung durch Technik
- darel
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Darek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
A jak wyciągnąć czytnik, żeby nie pourywać kabli? Próbowałem to zrobić i generalnie czytnik daje się lekko wysunąć z szyn ale potem kable nie pozwalają. Miejsca jest na tyle mało i słabo widać, że nie za bardzo wiem jak odpiąć kabelki. Możesz dwa słowa napisać jak to bezpiecznie zrobić? Głównie z tego powodu użyłem do czyszczenia płyty zamiast rozebrania czytnika i czyszczenia z zewnątrz.global09 pisze: Do tego 10 minut roboty, licząc z wyciągnięciem
czytnika z bagażnika.
Pozdrawiam
Te te nowe lasery są plug&play czy trzeba coś ustawiać/kalibrować?
Aby bezpiecznie zdemontować zmieniarkę należy wykręcić stelaż, tak jak robi to większość, lub też można innym sposobem.
Można wziąć nożyk do tapet lub ucinaczki i ściąć opaski z wiązek przewodów które idą koło stelaża. W tym momencie przewody na tyle się wydłużą, że spokojnie wysuniesz czytnik nawigacji. Po całym zabiegu możesz z powrotem ściągnąć przewody opaskami.
Tak, jak to się mówi laser jest plug&play,wyjmujesz stary - wkładasz nowy. Nic nie trzeba kalibrować.
Pozdrawiam.
Paweł
Można wziąć nożyk do tapet lub ucinaczki i ściąć opaski z wiązek przewodów które idą koło stelaża. W tym momencie przewody na tyle się wydłużą, że spokojnie wysuniesz czytnik nawigacji. Po całym zabiegu możesz z powrotem ściągnąć przewody opaskami.
Tak, jak to się mówi laser jest plug&play,wyjmujesz stary - wkładasz nowy. Nic nie trzeba kalibrować.
Pozdrawiam.
Paweł
Witam.Mam podobny problem z navi,czyściłem laser "na mokro"kilka razy i ciągle wyświetla się wiadomość "sprawdź płytę DVD".Zgrałem mapy z płyty na komputer i nagrałem ponownie na nową płytę Verbatim 4x DVD+RW i nic się nie zmieniło.Pomyślałem,że padł mi laser ale sprawdziłem moją pierwszą płytę u kolegi w jego A6 i był ten sam komunikat.
Doszedłem do wniosku,że jednak problem leży w płycie.
Jakiej płyty należy użyć,z jaką prędkością nagrywać i jakiego programu najlepiej użyć?
Proszę o wskazówki.
pozdrawiam.
Doszedłem do wniosku,że jednak problem leży w płycie.
Jakiej płyty należy użyć,z jaką prędkością nagrywać i jakiego programu najlepiej użyć?
Proszę o wskazówki.
pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Skrzynia: Manual
ja probowalem na kilku roznych plytach glownie dvd+r wypalilem kilka plyt dvd+r verbatim roznymi programami, wkoncu kupilem dvd-r maxell i ruszylo z kopyta za pierwszym razem a nagrywalem ta plytke nero na najnizszej mozliwej do wybrania predkosci
najlepszy i najwiękrzy forum na Audi A6 --? https://a6klub.pl