Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP] olej w skrzynii Tip

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
PawelPerycz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP] olej w skrzynii Tip

Post autor: PawelPerycz » 30 kwie 2012, 19:45

Słuchajcie dzisiaj mi koleżka podrzucił taki temat że do wymiany oleju w skrzyni automatycznej wymagany jest specjalny sprzęt. Czy należy tam utrzymać jakieś odpowiednie ciśnienie oleju ?? Bo muszę przyznać że zmieniłem olej w skrzyni i niestety zaczęła pracować o wiele gorzej niż przed wymianą. Może powinienem zalać skrzynię jakimś odrobinę gęstszym olejem. Jaki polecacie?? Aha mówiąc o sprzęcie to mam namyśli coś bardziej skomplikowanego niż szprycę z tłokiem.
dzięki

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 30 kwie 2012, 19:51

PawelPerycz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PawelPerycz » 30 kwie 2012, 20:37

dzięki bardzo świetny temat ... :]

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 30 kwie 2012, 22:05

heja :) PawelPerycz,
A powiedz jakim to olejem zalales Tipa ? <mysli>
Ja pare miesiecy temu zmienialem filtr, uszczelke i olej :) a olej to MOBIL ATF LT 71141 robilem wymiana statyczna i weszlo okolo 5.5 litra :) a teraz w sobote ponowna sama wymiana statyczna i weszlo 4 L :)
Tip jak i po pierwszej wymianie tak i po drugiej rewelacyjnie zmienia biegi <okok>

lukamon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukamon » 01 maja 2012, 00:23

Mogę polecić Ci taki zestaw:

http://www.midparts.com.pl/pl/p/ZESTAW- ... 5HP19/3080

Sam z niego skorzystałem i jestem zadowolony. Olej rozlewany w Niemczech. Cena przystępna...

Co do nalewania oleju to wyposaż się w sporą strzykawkę + wężyk, ja robiłem to 120ml <rotfl>
No i obowiązkowo interfejs by sprawdzać temperaturę na bieżąco :)

Ważne jest by przy wymianie oleju, po odkręceniu misy dać sporo czasu olejowi na spłynięcie. Jak zmieniałem to nagle przestało kapać a później nagle znów zaczęło. Pamiętaj o dobrych kluczach (chyba najlepiej torxy nasadkowe), żaden chinol nie wchodzi w grę bo porozwalasz śruby (zwilż je wcześniej jakimś penetratorem).

PawelPerycz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PawelPerycz » 02 maja 2012, 20:43

jeśli chodzi o olej jakim ja zalałem to bardzo ciężko mi odpowiedzieć. Bo kupiłem olej w sklepie sprawdził mi znajomy w komputerze jaki jest zalecany. Przy okazji samochód zostawiłem w przysklepowym warsztacie na wymianę tegoż oleju. Nie wiem jak oni tego dokonali. Ale strasznie się pogorszyła praca skrzyni. Z tego co powiedział mi mój obecny mechanik to bardzo często się tak dzieje. ÂŻe po wymianie oleju zmienia się wartość smarowania i wysprzęgliki czy jak to tam się zwie się szybciej scierają co za tym idzie należy je potem wymieniać. Ale spróbuję to zmienić jeszcze raz w zalecany w tamtym artykule sposób i zaleje takim polecanym właśnie olejem. Dam znać czy się coś poprawiło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja