[ AKE 2.5 180 KM] Zerwany pasek rozrządu
-
- Forum Audi A6 / A7
[ AKE 2.5 180 KM] Zerwany pasek rozrządu
Co się dzieje gdy w AKE zerwie się pasek rozrządu , ale nie podczas jazdy tylko na biegu jałowym obroty w granicach 2000???
-
- Forum Audi A6 / A7
Sprawa stała się u mechanika po prosto po dodaniu gazu pękło koło na wałku rozrządu od strony kierowcy i zerwało pasek, a stało się tak, że mechanik ustawiał kąt wtrysku i jedna z tych śrub imbusowych obrobiła już gwint i się kawałek tego koła wykruszył w tym miejscu i po odpaleniu samochodu wszystko się rozsypało, nie wiem, co mam zrobić z mechanikiem, bo widziałem jak to się stało i co było przyczyną.
[ Dodano: 2012-04-24, 18:13 ]
Dodam tylko że na miałem w zeszły poniedziałek wymieniony rozrząd i zrobiłem tylko 600km a auto mam 2 miesiące, po prostu rozpacz...
[ Dodano: 2012-04-24, 18:13 ]
Dodam tylko że na miałem w zeszły poniedziałek wymieniony rozrząd i zrobiłem tylko 600km a auto mam 2 miesiące, po prostu rozpacz...
-
- Forum Audi A6 / A7
PolKus.A6.2.5TDI, W takim wypadku zrzucił bym wine na niego, jak można odpalać na dwóch śrubach, koło napędzające pompe?
W takim wypadku się mówi, że przykro mi musze rozebrać auto i doliczyć kase za wymiane kołą, skoro tego nie zrobił to zwykły druciaż i teraz jego wina. Jeżeli dobrze zrozumiałem że wykruszenie było przed awarią.
A jeszcze powiedz czy tylko ten jeden pasek od pompy się urwał czy ten drugi głebiej też?
W takim wypadku się mówi, że przykro mi musze rozebrać auto i doliczyć kase za wymiane kołą, skoro tego nie zrobił to zwykły druciaż i teraz jego wina. Jeżeli dobrze zrozumiałem że wykruszenie było przed awarią.
A jeszcze powiedz czy tylko ten jeden pasek od pompy się urwał czy ten drugi głebiej też?
-
- Forum Audi A6 / A7
Uwierz mi że trzeba być mega debilem żeby jako mechanik próbować to odpalić z wykruszonym gniazdem śruby, że tak to nazwe. Myślałem że wykruszyło się to zewnętrzne koło.
Nie wiem co ja bym zrobił, ale znając nasz kraj to wezwał bym rzeczoznawce, czym prędzej tam na miejsce, coby wycenił szkody auta, żeby mieć podkłądkę jak założył bym sprawe mechanikowi, bo nie wierze że będzie chciał polubownie coś naprawić.
Gdyby to się stało samo od siebie to po prostu pech, ale że on to odważył się odpalić? zaryzykował i powinien za to swoje ryzyko, bo ty nie musisz się znać, odpowiedzieć.
CHyba że to jakiś znajomy, ale to też nie można popłynąc za kogoś niekompetencje.
Nie wiem co ja bym zrobił, ale znając nasz kraj to wezwał bym rzeczoznawce, czym prędzej tam na miejsce, coby wycenił szkody auta, żeby mieć podkłądkę jak założył bym sprawe mechanikowi, bo nie wierze że będzie chciał polubownie coś naprawić.
Gdyby to się stało samo od siebie to po prostu pech, ale że on to odważył się odpalić? zaryzykował i powinien za to swoje ryzyko, bo ty nie musisz się znać, odpowiedzieć.
CHyba że to jakiś znajomy, ale to też nie można popłynąc za kogoś niekompetencje.
Tragedia z tymi mechanikami, jak można na popękanym kole odpalać to są bardzo delikatne i precyzyjne rzeczy. Osobiście nie popuścił bym temu kolesiowi, paproch i tyle, dodam jeszcze że to nie jest jednorazowy przypadek często zdarza się że te koła pękają, a w twoim przypadku nie dość że w czas widział że coś jest nie tak z tym kołem to jeszcze na chama odpalił. Każ mu kupować nowy silnik i tyle.
-
- Forum Audi A6 / A7
No wydaje mi się, że problem będzie z mechanikiem, bo w sobotę dostałem informacje, że trzeba rozbierać silnik, bo połamane są jakieś krzywki pod pokrywami zaworów ja się nie znam, co to jak to wygląda dzisiaj chce podjechać zrobić zdjęcia, ale dostałem też od niego informacje, że koszt takiej naprawy to około 2tys. z planowaniem głowic sprawdzeniem i wymianą zaworów, które się uszkodziły w tym robocizna mechanika około 500zł reszta to nowe części i regeneracja głowic, jeżeli mogę tak to nazwać.
Teraz już jestem wkurzony, bo samochód stał u niego dwa tygodnie nietknięty, a ja kupiłem auto prawie trzy miesiące temu i przejechałem nim 650km do tej pory.
Co zrobić z tym mechanikiem???
Teraz już jestem wkurzony, bo samochód stał u niego dwa tygodnie nietknięty, a ja kupiłem auto prawie trzy miesiące temu i przejechałem nim 650km do tej pory.
Co zrobić z tym mechanikiem???
Powołać rzeczoznawcę i razem z nim iść na oględziny silnika.PolKus.A6.2.5TDI pisze:Co zrobić z tym mechanikiem???
Potem dac ciulowi propozycję nie do odrzucenia: robisz silnik na igłe za free skoro spaprałeś robote, albo dajesz do zrobienia całość innemu mechanikowi i fakturę do zapłaty rzucasz temu ciulowi.
W sądzie masz wygrane, tyle że trochę zetrwa. Ten cymbał jako fachowic czyli kwalifikowany mechanik musi mieć świadomość tego, że nie odpala się auta z uszkodzonymi kołami rozrządu i musi mieć swiadomość tego, czym grozi odpalenie silnika. Znaczy godził się na to ryzyko wiec i również jego konsekwencje.
-
- Forum Audi A6 / A7
Panowie samochodu nie mam gdzie zawieść jeżeli chodzi o taką naprawę tylko ten gościu sobie poradził jeżeli chodzi o moje nieszczęsne Audi, nawet serwis mówił co innego i chciał wymieniać co innego, po drugie on jest cały czas przekonany że to nie jego wina bo mi tłumaczy że koło musiało być już niepęknięte i że to brak tej śruby nie jest winą nieszczęścia, ja przytakuje i się za wiele nie odzywam on rozbiera i naprawia, a czekam tylko na efekt koĂącowy no bo wiem że jak pójdę z nim po złości to auta by nie robił a odzyskać kasę i latać po sądach szkoda czasu, wiec przy rozliczeniu mu powiem że wszystko piknie i ładnie ale koszt tej naprawy nie przyjmuje do wiadomości.
Dodaje zdjęcia po zdjęciu pokryw zaworów. Aha jeżeli mogę prosić o opinii wałków rozrządu i co robić z głowicami i z tymi krzywkami co trzeba wymienić a co może zostać.
Dodaje zdjęcia po zdjęciu pokryw zaworów. Aha jeżeli mogę prosić o opinii wałków rozrządu i co robić z głowicami i z tymi krzywkami co trzeba wymienić a co może zostać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.