[ All ] buczenie w okolicach koła przedniego
-
- Forum Audi A6 / A7
[ All ] buczenie w okolicach koła przedniego
witam, mam pytanko, czy krzywa felga moze powodowac buczenie podczas jazdy? Podobnie np jak wykonczone łożysko? kreciłek kołem i cisza, na zimowym komplecie kół tez byla ciasza, zakladając letnie 18' zauwazylem ze na prawym kole od wewnetrznej strony jest lekkie wgiecie i zastanawiam sie czy to moze byc powodem buczenia w okolicy wlasnie tego koła.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
nie takie proste.
łożysko zwykle wyje pod obciążeniem jak odciążysz może być cisza podstaw inne koło będziesz wiedział czy wina koła czy łożyska -ja stawiam na oponę jeśli masz wgniecioną felgę -prawdopodobnie i opona dostała owalu . a jeśli chodzi o wyważenie nawet trójkąt czy mimośród da radę wyważyć tylko jak on będzie się toczyć ?
łożysko zwykle wyje pod obciążeniem jak odciążysz może być cisza podstaw inne koło będziesz wiedział czy wina koła czy łożyska -ja stawiam na oponę jeśli masz wgniecioną felgę -prawdopodobnie i opona dostała owalu . a jeśli chodzi o wyważenie nawet trójkąt czy mimośród da radę wyważyć tylko jak on będzie się toczyć ?
-
- Forum Audi A6 / A7
powiem wam tak, felga wyprostowana, łożysko wymienione i dalej buczy. coś mi ktos mowil ze moze gdzies miedzy tarcze a klocek, czy tam do tarczy do tych otworów coś się dostało i to moze buczec, albo ze tarcze przekrzywiona. No ale znowu jakby cos z tarcza bylo nie tak to bym mial jakies bicia, cos bym czul na kierownicy prawda? Normalnie zagadka masakra. sprobuje zdjac klocki i tarcze, przeczyscic i zobacze, jak nie to juz nie wiem gdzie szukac.
- maro_stg
- Forum Audi A6 / A7
a zakładałeś może jakieś inne koło na miejsce tego buczącego? Może spróbuj w ten sposóbAgrzesiek6 pisze:powiem wam tak, felga wyprostowana, łożysko wymienione i dalej buczy. coś mi ktos mowil ze moze gdzies miedzy tarcze a klocek, czy tam do tarczy do tych otworów coś się dostało i to moze buczec, albo ze tarcze przekrzywiona. No ale znowu jakby cos z tarcza bylo nie tak to bym mial jakies bicia, cos bym czul na kierownicy prawda? Normalnie zagadka masakra. sprobuje zdjac klocki i tarcze, przeczyscic i zobacze, jak nie to juz nie wiem gdzie szukac.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
być możę łożysko ale z drugiej strony .to się rozchodzi i cięzko wyczuć z której .miałem przypadek żę wszystko wskazywało na lewe łożysko hałas ,nasilanie się przy skręcie w prawo wymieniłem a tu zonk .diagnoza mechaników -łożysko w skrzyni . przed rozpruciem skrzyni wymieniłem prawe łożysko i hałas ustąpił .porozbicu łożyska okazało się że zużycu uległ wewnętrzny rząd kulek co nie często się zdarza w 95% pada zewnętrzy rząd i stąd przekłamanie w diagnozie