[A6 C5]czujnik w misce olejowej
[A6 C5]czujnik w misce olejowej
Witam, mam mały problem z kontrolkami na liczniku. Po włączeniu zapłonu kontrolki w środkowej sekcji licznika gasną jednocześnie czyli woda olej, rezerwa...., to wszystko się dzieje przed włączeniem silnika. Wyglada na to ze ktos podpial sie pod jakas kontrolke. W misce olejowej zauwazylem czujnik do ktorego nie dochodzi zaden kabel:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0b ... 6785e.html
Może ktos doradzic gdzie szukac tego kabla? Nie widać go na pierwszy rzut oka na silniku i zastanawiam sie czy nie jest gdzies uciety gleboko i nie zmostkowany.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0b ... 6785e.html
Może ktos doradzic gdzie szukac tego kabla? Nie widać go na pierwszy rzut oka na silniku i zastanawiam sie czy nie jest gdzies uciety gleboko i nie zmostkowany.
Poszukaj tam gdzies powinna byc wtyczka, no chyba ze miska byla wymieniana na nowsza z czujnikiem i nie ma kabla. Poza tym jesli rocznik twego auta to 99 to ten kabel powinien byc. Odpowiada za ilosc oleju w misce. Powinna wyskoczyc info na fisie jesli jest go za malo.
BYLO:
Audi 80
Audi A4
Audi A6
Audi A3
Audi A8
JEST:
Audi S3
Audi A6
Audi 80
Audi A4
Audi A6
Audi A3
Audi A8
JEST:
Audi S3
Audi A6
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
U mnie nie ma tego czujnika w misie. Mam silnik ARJ ale nie mam fisa.
Nie wiem w jakim zestawieniu to wypuszczali.
Nie wiem w jakim zestawieniu to wypuszczali.
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !
napewno cos jest nie tak poniewaz kontrolka oleju nie może gasnąć przed odpaleniem silnika.argo pisze:Witam, mam mały problem z kontrolkami na liczniku. Po włączeniu zapłonu kontrolki w środkowej sekcji licznika gasną jednocześnie czyli woda olej, rezerwa...., to wszystko się dzieje przed włączeniem silnika. Wyglada na to ze ktos podpial sie pod jakas kontrolke

Tak A od kiedy tak jest????gacuś pisze:napewno cos jest nie tak poniewaz kontrolka oleju nie może gasnąć przed odpaleniem silnika.
Jesli jest to model rocznikowy 98 i rowniez nie masz fisa to ktos podmienil miske z nowszego modelu i tej wtyczki nie bedzie. Natomiast jesli juz ten fis masz to ona powinna byc. Kabel idzie do sciany grodziowej obok pompy abs.
BYLO:
Audi 80
Audi A4
Audi A6
Audi A3
Audi A8
JEST:
Audi S3
Audi A6
Audi 80
Audi A4
Audi A6
Audi A3
Audi A8
JEST:
Audi S3
Audi A6
Bardzo prawdopodobne że miska jest podmieniona z innej wersji. W każdym poprzednim samochodzie mialem tak ze woda i olej gasly po odpaleniu silnika wiec mysle ze tutaj tez tak powinno byc. Sciagalem wtyczke przy zbiorniczku wody i nic na liczniku kontrolka wody sie nie zaswiecila. Wydaje mi sie ze ktos gdzies musial pogrzebac tylko od czego zaczac. Wyciagnalem licznik i nie wyglada by ktos tam ingerowal, nic nie lutowane.
Temat do zamkniecia, kontrolki mają gasnąć po przekreceniu zaplonu. Po sciagnieciu wtyczki przy zbiorniczku, kontrolka sie zaswieca ale gdzies po 10 sekundach.
Temat do zamkniecia, kontrolki mają gasnąć po przekreceniu zaplonu. Po sciagnieciu wtyczki przy zbiorniczku, kontrolka sie zaswieca ale gdzies po 10 sekundach.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, 19:44 przez argo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Panowie, właśnie na prośbę kolegi argo, sprawdziłem u siebie jak jest z tymi kontrolkami.
Mam taką samą lub podobną konfigurację. Brak wyświetlacza FIS-a tylko kontrolki. Miska olejowa bez czujnika
I tu zdziwienie.
Zostaje tylko EPC i ładowanie.
Zaznaczam, że czujnik ciśnienia oleju działa bardzo dobrze i dość głośno daje znać o sobie.
Sprawdził to sporej wielkości kamieĂą na polnej drodze orając moją misę olejową. I czujnik zadziałał na szczęście powiadamiając kierowcę i ratując silnik.
Mam taką samą lub podobną konfigurację. Brak wyświetlacza FIS-a tylko kontrolki. Miska olejowa bez czujnika
I tu zdziwienie.
Tak samo myślałem. Ale u mnie kontrolka oleju gaśnie razem z innymi, czyli przed odpaleniem silnika.gacuś pisze:napewno cos jest nie tak poniewaz kontrolka oleju nie może gasnąć przed odpaleniem silnika.
Zostaje tylko EPC i ładowanie.
Zaznaczam, że czujnik ciśnienia oleju działa bardzo dobrze i dość głośno daje znać o sobie.
Sprawdził to sporej wielkości kamieĂą na polnej drodze orając moją misę olejową. I czujnik zadziałał na szczęście powiadamiając kierowcę i ratując silnik.
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !
DANIO pisze:gacuś napisał/a:
napewno cos jest nie tak poniewaz kontrolka oleju nie może gasnąć przed odpaleniem silnika.
Tak A od kiedy tak jest????
wydaje mi się,że od zawsze ponieważ kontrolka powinna gasnąć jeżeli w silniku wytwarza się ciśnienie,a następuje to po uruchomieniu silnika.dziwne by było jakby olej miał ciśnienie na zgaszonym silniku

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
To już akurat na 100% nie jest prawidłowo. Musi być kontrolka oleju.biernik pisze:A to ja się podpytam jak to jest u mnie w AFB bo ja w ogóle nie mam kontrolki sprawdzałem i nic mi się nei zapala w ogóle.
Ale tak jak napisałem wyżej: kontrolka gaśnie przed uruchomieniem silnika ale czujnik działa