Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ BAU 2.5 179 KM] Wymiana wtrysku sterujacego/spalona cewka

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Askeladden
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BAU 2.5 179 KM] Wymiana wtrysku sterujacego/spalona cewka

Post autor: Askeladden » 13 kwie 2012, 20:42

Temat mialem wrzucic dawno temu, po zrobieniu logow , lecz nie udalo mi sie zrobic tego samemu, poddalem sie w walce z WIN7...
Jakis czas temu, jeszcze w zeszlum roku pojawily sie problemu podczas porannego rozruchu, oraz po dluzszym postoju w chlodnym miejscu gdszie temp byla wyzsza niz 5st
Auto podczas odpalania puszczalo dymka, telepalo buda, glosno pracowal motor a obroty oscylowaly w okolicy 1100 i jednostajnie opadaly az do poprawnej wartosci 900.
Gdy silnik zrobil sie cieply dzwiek stal sie przyjemny a kazde nastepne odpalenie bylo wzorcowe. Podczas zimy ,,poradzilem sobie'' z tym problemem nastawiajac co rano Webasto co skutkowalo cichutkim miekkim rozruchem..
Podczas jazdy nie odczuwalem zadnego dyskomfortu w przyspieszaniu i pracy motoru, jednak kiedy A3 1.9 z 3 osobnikami stalo sie rownym przeciwnikiem to zaczalem sie zastanawiac i doszedlem do wniosku , ze cos jest na rzeczy..
Udalem sie do diagnosty na ogledziny mojego BAU, podczas badania pojawil sie blad czunika polozenia iglicy(mniemam ,ze chodzi tu o G80) co po sprawdzeniu rezystancji cewki wtryskiwacza( ktora okazalo sie byc spalona) przyblizylo mnie do konkluzji ze ow wtrysk jest sprawca calego zamieszania oraz wynikajacych z tego niedogodnosci (chyba, ze sie myle?)

Teraz moje pytanie, a wlasciwie klka:

- czy wymienic tylko wtrysk sterujacy (bagatela 2000pln)
- czy wymienic komplet np z allegro za 1800pln
wtryski
- czy wymienic sterujacy na nowy a koncowki reszty wtryskow zdiagnozowac i ew wymienic?

Wszelkie sugestie mile widziane :]
Askeladden som kappåt med trollet!

krysti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Wymiana wtrysku sterujacego/spalona cewka

Post autor: krysti » 13 kwie 2012, 21:53

Askeladden pisze:Temat mialem wrzucic dawno temu, po zrobieniu logow , lecz nie udalo mi sie zrobic tego samemu, poddalem sie w walce z WIN7...
Jakis czas temu, jeszcze w zeszlum roku pojawily sie problemu podczas porannego rozruchu, oraz po dluzszym postoju w chlodnym miejscu gdszie temp byla wyzsza niz 5st
Auto podczas odpalania puszczalo dymka, telepalo buda, glosno pracowal motor a obroty oscylowaly w okolicy 1100 i jednostajnie opadaly az do poprawnej wartosci 900.
Gdy silnik zrobil sie cieply dzwiek stal sie przyjemny a kazde nastepne odpalenie bylo wzorcowe. Podczas zimy ,,poradzilem sobie'' z tym problemem nastawiajac co rano Webasto co skutkowalo cichutkim miekkim rozruchem..
Podczas jazdy nie odczuwalem zadnego dyskomfortu w przyspieszaniu i pracy motoru, jednak kiedy A3 1.9 z 3 osobnikami stalo sie rownym przeciwnikiem to zaczalem sie zastanawiac i doszedlem do wniosku , ze cos jest na rzeczy..
Udalem sie do diagnosty na ogledziny mojego BAU, podczas badania pojawil sie blad czunika polozenia iglicy(mniemam ,ze chodzi tu o G80) co po sprawdzeniu rezystancji cewki wtryskiwacza( ktora okazalo sie byc spalona) przyblizylo mnie do konkluzji ze ow wtrysk jest sprawca calego zamieszania oraz wynikajacych z tego niedogodnosci (chyba, ze sie myle?)

Teraz moje pytanie, a wlasciwie klka:

- czy wymienic tylko wtrysk sterujacy (bagatela 2000pln)
- czy wymienic komplet np z allegro za 1800pln
wtryski
- czy wymienic sterujacy na nowy a koncowki reszty wtryskow zdiagnozowac i ew wymienic?

Wszelkie sugestie mile widziane :]
Wymienić tylko wtrysk sterujący na nowy za ok 1200 pln

Awatar użytkownika
Askeladden
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Askeladden » 13 kwie 2012, 22:00

Jest ktos na allegro od kogo mozna to kupic bez obaw , ze to badziewie?

krysti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krysti » 13 kwie 2012, 22:20

Askeladden pisze:Jest ktos na allegro od kogo mozna to kupic bez obaw , ze to badziewie?
http://allegro.pl/wtryskiwacz-sterujacy ... 06762.html

Awatar użytkownika
Askeladden
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Askeladden » 14 kwie 2012, 12:45

A moze lepiej dolozyc i kupic komplet, roznica 500pln .

http://allegro.pl/wtrysk-wtryskiwacze-p ... 63291.html

Czy wtryski z koncowka F pasuja do BAU? Wiem,ze E i F pasuja ale czy G?

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 14 kwie 2012, 16:02

JA bym nie kupował używek bo to się mija z celem, żądko trafia się aby wtryski były w idealnej kondycji więc za tą samą kase, anawet mniejszą można zregenerować swoje i ma się pewność ze jest ok. jedynie to sterujący trzeba zakupić,

Awatar użytkownika
Askeladden
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Askeladden » 14 kwie 2012, 17:29

Czy regenereacja wtrysku to poprostu wymiana koncowki na nowa? Jaka jest orientacyjna cena nowej koncowki i ile kosztuje taka usługa? Gdzies na forum wykonałem temat w którym ktoś wymienił cewke, zostawiajac stary wtrysk bo mechaniczne był sprawny, czy jest to możliwe ? Czy wtrysk to hybryda, w której nie da sie tego zrobić?!

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 14 kwie 2012, 19:12

Tak przeważnie wymienia się tylko koĂącówkę i i ustawia ciśnieia początku i koĂąca wtrysku chyba jakoś tak mi tłumaczył spec. Poza tym inaczej się nie da zregenerować.
A cena około 240 PLN za sztuke koĂącówka z montażem i wyregulowaniem.

Awatar użytkownika
Askeladden
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Askeladden » 16 kwie 2012, 10:12

Znalazlem kilka aukcji gdzie mozna kupic komplet wtryskow za 1300pln, czy to w ogole mozliwe, kupowal ktos w tej cenie? Czy takie wtryski sa gotowe do zalozenia czy trzeba w nich cos majstrowac, ustawiac , kalibrowac etc,etc?
Jesli koszt wymiany koncowek to 240x5=1200pl plus 1300 za sterujacy , co daje 2500pln to duzo korzystniejszym wyborem jest zakup kompletu nowych. Czy mial ktos podobna sytuacje?

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 16 kwie 2012, 12:22

Ja sterujący kupiłem za 300 igła hehe od razu powiedziałęm kolesiowi zeby sprawdził cewke bo tylko dla mnie było ważne. Przyszedł sprawdziłem i się okazało ze trzeba regenerować.
Zregenerowałęm i mam jak nówke.
Tak że nie ma się co bawić w używki bo taka sama a pewności ze dobre to jest nie ma.
A w serwisie bosch noowy sterujący mieli dla mnie za 950,

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl