Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[all] TIPTRONIC ZF zbiór wiedzy. Wymiana filtra i oleju ATF

Wszystko co dotyczy skrzyń biegów oraz układów napędowych, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu włącznie z innymi pojazdami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 09 kwie 2012, 09:31

patrykL pisze:ale czy wierzysz, ze jest jakis "wieczny" olej i nie nalezy zmieniac?
ile znasz osób co wymienia w manualu ?? myślisz że ten olej jest wieczny ??
nie chce naprawdę mi się rozpisywać, dlaczego wymieniać, dlaczego nie wymieniać ... już wiele razy opisywałem i opisywane było wszystko na temat wymian
niech każdy robi jak uważa
dodam tylko żeby nie gdybać na temat adaptacji, to jak wymieniałeś w ASO to powinni wiedzieć, czy Twoja skrzynia ma tą funkcję, na chłopski rozum gdyby miała to by zrobili żeby mieś pretekst do $ka$owania, jeżeli nie robili to pewnie nie ma takiej opcji

patrykL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: patrykL » 09 kwie 2012, 09:36

ile znasz osób co wymienia w manualu myślisz że ten olej jest wieczny
nie ma co porownywac warunkow panujacych i zasady dzialania skrzyni manualnej

czy jest ktos w stanie sprawdzic i potwierdzic mi czy powinna byc u mnie przeprowadzona taka procedura adaptacyjna?
dziekuje

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 09 kwie 2012, 09:47

patrykL pisze:czy jest ktos w stanie sprawdzic i potwierdzic mi czy powinna byc u mnie przeprowadzona taka procedura adaptacyjna?
To jest bardzo cieżie pytanie, gdyż na forum opisują o takeij adaptacji, ja zaś osobiście dzwoniłem po serwisach naprawiających skrzyniei wszyscy jednogłośnie twierdzili że takiego czegoś się nie robi to jest wymysł ludzi z niewiedzą na forach internetowych.
Jedynymi adaptacjami jakie się wykonuje to adaptacje po kompletnych remontach skrzyĂą
Takie informacje usłyszałem.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 09 kwie 2012, 10:59

biernik pisze:To jest bardzo cieżie pytanie, gdyż na forum opisują o takeij adaptacji, ja zaś osobiście dzwoniłem po serwisach naprawiających skrzyniei wszyscy jednogłośnie twierdzili że takiego czegoś się nie robi to jest wymysł ludzi z niewiedzą na forach internetowych.
Jedynymi adaptacjami jakie się wykonuje to adaptacje po kompletnych remontach skrzyĂą
Takie informacje usłyszałem.
Kolego... a procedua którą wkleiłem (-tip-q-tip-wymiana-oleju-soft-adaptacja ... htm#491391) to nie jest mój wymysł... a właśnie Audi... i są podane wskazania, kiedy powinno się taką adaptację przeprowadzić...

Moim zdaniem olej w każdej przekładni należy wymienić... czy to ręcznej, czy automatycznej... tylko dla każdej jest przewidziany inny interwał czasu...

goly191 pisze:akurat należę do tych co zalecają robić jak instrukcja, czyli nie robić
Czyli wymieniać między 80-120kkm lub co 8 lat :) Tak jest w instrukcji od ZF, która była już tu nie raz przytaczana <okok>

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 09 kwie 2012, 12:07

0x4B25A pisze:Czyli wymieniać między 80-120kkm lub co 8 lat :) Tak jest w instrukcji od ZF
<szok> nie wiedziałem, że ZF dostarcza instrukcje do samochodów Audi <szok>

patrykL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: patrykL » 09 kwie 2012, 13:10

musze sie upewnic jak to faktycznie jest, zeby nie pojechac do aso i nie robic niepotrzebnej afery

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 09 kwie 2012, 16:17

goly191 pisze: nie wiedziałem, że ZF dostarcza instrukcje do samochodów Audi
Ale proszę bez złośliwości i złej woli <okok>

Dostarcza instrukcje do swoich produktów... a w tym przypadku, skrzyni Tiptronic...

jericho24
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jericho24 » 10 kwie 2012, 07:40

patrykL pisze:
z calym szacunkiem do Ciebie, (chociaz nie wiele wiem o samochodach), ale czy wierzysz, ze jest jakis "wieczny" olej i nie nalezy zmieniac?
Ostatnio slyszalem tekst mechanika z niemieckiego serwisu automatow, ze oleju nie powinno sie wymieniac. Tylko dolewac w przypadku ubytkow, badz wymienic na nowy w przypadku awarii skrzyni i jej regenaracji. Natomiast filtr jak najbardziej sie wymienia, zalewajac skrzynie tym samym olejem, ktory z niej zlalismy plus ewentualne dolewki.

Ja tez wymienilem olej tak jak pozostali i juz nie chodzi tak jak przed wymiana. Pierwsza i ostatnia wymiana nastapila przy ok 207kkm. Zrobilem juz ponad 3kkm z roznymi obrotami silnika i praca skrzyni nie chce wrocic do normalnej. 3 bieg zalacza mi sie na dwa razy, czego wczesniej nie bylo. Zmiana biegow przy wysokich obrotach tez jest wyczuwalna z szarpnieciami.

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 10 kwie 2012, 17:51

jericho24 pisze:Ja tez wymienilem olej tak jak pozostali i juz nie chodzi tak jak przed wymiana
zapewne dowiesz się tutaj, że nie zrobiono na pewno adaptacji :]

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 10 kwie 2012, 18:28

goly191 pisze:
jericho24 pisze:Ja tez wymienilem olej tak jak pozostali i juz nie chodzi tak jak przed wymiana
zapewne dowiesz się tutaj, że nie zrobiono na pewno adaptacji :]
JA to nic z tego nie rozumie, miw wymienił olej kumpel w swoim garażu adaptacji nie robił bo nie miał nawet kompa i skrzynia lata lepiej niż przed, bo wcześniej szarpało przy zmianie a teraz nie, dlatego wciąż będe się upierał ze wy macie tą adaptacje wyssaną z palca.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 10 kwie 2012, 18:35

biernik pisze:(...) dlatego wciąż będe się upierał ze wy macie tą adaptacje wyssaną z palca.
Nie z palca a z 'Automatyczne skrzynie 6-biegowe (09L / 0AT / 0B6 / 0BQ / 09E) Zeszyt do samodzielnego kształcenia nr 385' ze strony 58 ;|

Ale naprawdę nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać... nie chcecie, nie róbcie wymian oleju, adaptacji itp.

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 10 kwie 2012, 18:40

No możę ale byłęm kiedyś po wymianie tego oleju we firmie w mysłowicach co zajmują się skrzyniami, tylko na diagnostyce. Dałęm 100 podpieli zdiagnozowali powiedzieli ze ok, zapytałęm o tą adaptacje i powiedział mi, żę jak będe czytał forum to będe w zime chodził w sandałach. JUż to kiedyś tutaj pisałem.
Powiedział ze adaptacje się robi tylko po naprawie skrzyni, po samej wymianie się tego nei robi, a jak coś źle działą to znaczy że skrzynia do remontu. Więc podejrzewam, że te adaptacje to jest tylko próbowanie podrasowania nadchodzącej usterki :)
Wiem że jestem upierdliwy i na warszytatach mają mnei dość bo wcinam się do wszystkiego więc nie miejcie mi tego za złe, ale zawsze próbuje wszystko wszystko pojąc do koĂąca chociaż nie zawsze mi to wychodzi :0

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 10 kwie 2012, 18:45

biernik, to bardzo dobrze, że chcesz wyszystko pojąć i chcesz rozumieć, co tam ktoś Ci próbuje wcisnąć. Jestem taki sam... <okok> dlatego wolę czytać dokumentacje:

Obrazek

MaTyS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MaTyS
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: MaTyS » 10 kwie 2012, 19:49

Czytałem ten zeszyt. Fragment, który zamieściłeś nie jest jednoznaczny. Można wnioskować tak jak ty, że po wymianie oleju należy przeprowadzić adaptację, a można tak jak ja twierdzić, że wystarczy odczyt i ocena adaptacji... Zauważyłeś tam słowo "lub" ;)

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 10 kwie 2012, 20:04

MaTyS, oczywiście można odczytywać to w ten sposób, co mówisz i co jest faktycznie tam napisane, czyli słowo 'lub'... jednak ja to interpretuję na swój sposób i uważam, że napewno nie zaszkodzę w ten sposób swojej skrzyni <okok> Jeśli przyjrzymy się temu, czym tak naprawdę jest adaptacja bazowa, to uważam, że jest ona potrzebna... oczywiście to jedynie moja subiektywna opinia... :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja