Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ TIP+Q] TIP - wymiana oleju+soft+adaptacja- opis

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 27 mar 2012, 07:50

RASUK, może przy przeglądach gwarancyjnych ktoś aktualizował Twoje oprogramowanie... u mnie tak było, ale jak byłem w SSerwis, to bez problemu to wykryli i powiedzieli, ile razy było już updatowane... tak więc da się to sprawdzić...

Awatar użytkownika
RASUK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RASUK » 28 mar 2012, 12:06

bede w PL to podjade do niego, moze poprostu na rynek uk nie ma nowego softu a w PL bedzie..

z ta wymiana oleju to sam nie wiem, naczytalem sie postow o ludziach ktorzy chcieli dobrze a efekt byl odwrotny (ten 28str post)..sam nie wiem..

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 28 mar 2012, 12:41

RASUK, no to już decyzję musisz sam podjąć... moje zdanie znasz... <okok>

vonito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz A6 Forum
Rocznik: 2006
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: vonito » 06 kwie 2012, 10:11

RASUK pisze:niedawno wrocilem od mechanika, na poczatek mialem zamiar wgrac nowy soft do tipa, a nastepnie myslalem o adaptacji w aso (wstepnie juz z nimi rozmawialem), ku mojemu zdziwieniu okazalo sie ze nie ma dostepnego zadnego update'a do mojej skrzyni..?
(info wg serwera audi w germanii)

Robil ktos moze update takiej skrzyni, 2005 C6 4.2 Q Tip, kod skrzyni z naklejki to FGL HLL
przedziwna jest ta informacja <szok>
nie da sie tego sprawdzić na podstawie Vinu czy numeru skrzyni
ja pojechałem do Aso i dopiero jak podłaczyli sie pod kompa to sie okazało ze tez nie mam najstarszej wersji oprogramowania ale było juz kilka nowych od tej pory....
w sumie chyba Aso miało kilka lub kilkanascie aktualizacji....

Awatar użytkownika
bullmania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bullmania » 06 kwie 2012, 10:22

RASUK dokładnie jak vonito napisał, nie ma takiej opcji, żeby nie było aktualizacji i po VIN tego nie sprawdzisz:) ja aktualizowałem zarówno soft skrzyni jak i silnika i jak u kolegi nie miałem najstarszej wersji ale kilka nowych było:) pozdrawiam i spokojnych bezawaryjnych świąt:)
było: Skoda Superb 1.8T
jest: Audi A6C6 4.2 Quattro (nareszcie!!!!)
BMW e65 760 oddalem zonie:):):):):)

Kalifas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kalifas » 08 kwie 2012, 03:08

Panowie - po wymianie oleju i wgraniu nowego softu w servisie skrzynia odżyła . Samochód jest nie do poznania - zniknęły problemy zfalowaniem obrotów i wbijaniem czwartego biegu na trzy razy . Auto jest szybsze i naprawdę jestem w szoku że w taki sposób można coś usprawnić - a już myslałem że skrzynia do wymiany
Kalifas

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 08 kwie 2012, 07:09

Kalifas, no widzisz :) To tylko potwierdza moje zdanie, że warto <okok>

Awatar użytkownika
RASUK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RASUK » 08 kwie 2012, 21:10

vonito, bullmania, nie wiem ile tych swiatecznych toastow wznosiliscie panowie :> ...ale nie przypominam sobie bym pisal cos o VINie. Bylem u mechanika osobiscie i samochod byl podlaczany do komputera i laczyl sie z niemieckim serwerem, mam wydruk na ktorym pisze ze nie bylo zadnych aktualizacji.

Mimo wszystko i tak bede jechal do Sopy to potwierdzic, bo nie wydaje mi sie ze nie ma (w kazdym badz razie nie pisalem nic o VINIE i sprawdzaniu po VINie). Moj mechanik zna sie doskonale na rzeczy ale specem jakims od skrzyni i ich aktualnien nie jest. Mozliwe ze jakos indywidualnie pod skrzynie sie sprawdza update a nie ogolnikowo jak on to robi, nie wiem.

0x4B25A,

Z ta teoria to sam wiesz jak jest, 60% wychodzi to na dobre a 40% osob ma pozniej problemy i placi po 10.000+ za naprawe skrzyni. Jakby nie bylo relacji ludzi ktorzy sie przejechali na wymianie oleju to ja i wiele osob nie mialoby watpliwosci. Tutaj w UK ani ASO (zreszta jak w PL) ani wykwalifikowani mechanicy VW nie zalecaja wymiany oleju. Zadajm wiec pytanie -> dlaczego nie chca zarabiac na wymianie oleju w dobie kryzysu..?

Chcialbym sie skontaktowac z tym chlopakiem ktorego post gdzies czytalem tutaj na forum ze pojechal do Sopy na wymiane oleju po czym skrzynia mu zwariowala, musze namierzyc ten post, boje sie ze moze to byc w tym 30 stronnicowym i znowu zejdzie mi kupa czasu zanim to przewertuje ;/ z tego co pamietam to nie bylo odzewu po tym od tego chlopaka a z checia bym mu napisal PW jak mu poszlo, wszyscy wiemy tez ze bylo wiecej przypadkow negatywnych skutkow wymiany oleju (mimo tego iz szczesliwych zakonczen sprawy bylo wiecej). Tak czy owak zwiazane z tym ryzyko wiaze sie z grubym sianem, nie wiem czy chcialbym sie na to targnac szczerze mowiac..

Pzdr i rowniez zycze Wesolych wszystkim :-)

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 08 kwie 2012, 22:06

RASUK, w pełni rozumiem Twoje obawy... ja, jak już wcześniej pisałem, miałem zastrzeżenia co do działania mojej skrzyni... i gdybym tak jeździł z tym glikolem... to nie wiem jak by się to skoĂączyło... napewno niezbyt pozytywnie...

ÂŻyczę Ci także Wesołych ÂŚwiąt... i trafnej decyzji :) <okok>

Awatar użytkownika
RASUK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RASUK » 08 kwie 2012, 22:13

W Twoim przypadku 0xA wybor jak najbardziej trafny :>

vonito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz A6 Forum
Rocznik: 2006
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: vonito » 12 kwie 2012, 11:25

RASUK pisze:vonito, bullmania, nie wiem ile tych swiatecznych toastow wznosiliscie panowie ...ale nie przypominam sobie bym pisal cos o VINie. Bylem u mechanika osobiscie i samochod byl podlaczany do komputera i laczyl sie z niemieckim serwerem, mam wydruk na ktorym pisze ze nie bylo zadnych aktualizacji.
Taka sugestia wynikająca z Twoich wypowiedzi
Wyjaśnij jeszcze prosze cóż to za mechanik jest z Aso ?
bo u Lelka musieli wysłac zapytanie jakie były aktualizację i dostali całą listę z sugestią w jakich przypadkach wgrać jaki soft...
poprostu trochę dziwacznie to opisujesz....
komp mechanika niewiadomo skąd połaczył się z serwerem niemieckim...hmm...
Nie mówię że tak być nie może ale pojęcia nie mam co to znaczy ;)
Jesli to robiłes w Aso to OK ale żaden machanik nie ma dojścia do pełnej listy zmian i aktyalizacji softu w skrzyni oprócz Aso to chyba oczywiste...

Awatar użytkownika
RASUK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RASUK » 13 kwie 2012, 17:28

Sorry, czesto pisze w biegu i od dluzszego czasu nie pisze tez duzo po pl przez co niekiedy brak moim wypowiedziom ladu/porzadku.

Nie patrzylem mu na rece, nie robilem tego w aso tylko u mechanika z autoryzowanego serwisu vw-a. Nie jestem expertem by Ci dokladnie napisac jakie maja mozliwosci ale wiem ze maja sprzed od vw, sa w stanie zdejmowac CP, kodowac itd. Uslyszalem ze nie ma nowego softu i tyle (to bylo tu w uk a nie w PL).

Pare dni temu dzwonilem do Lellka z tym zapytaniem i koles mi powiedzial 400-600 pln za nowy soft i adaptacje, jednak powiedzial tez ze NIE wgra mi nowego softu tak o nawet jesli chce i poloze mu pieniadze na stol bez wstepnej diagnozy ktora ma wykazac jakie kroki powinny zostac poczete (mowil ze to moze byc zarowno adaptacja, to moze byc soft, to moze byc wymiana oleju). Wg Lellka olej powinien zostac wymieniany co 120.000, koles mi tez powiedzial ze skrzynie plukaja jesli w oleju znajduja sie opilki i inny syf, w innym wyp nie plukaja czyli wyglada na to ze uzupelniaja to co splynie.

Pytalem sie go co on na fakt ze byly przypadki ze ludzie wymieniali olej i skonczylo sie to naprawa skrzyni i co bedzie jesli tak i u mnie bedzie, jaka gwarancje mi da ze nie skaczy mi auta, on na to ze takie rzeczy moga sie dziac po wymianie oleju jesli skrzynia byla wczesniej uszkodzona. Zapytal czy auto bylo diagnozowane, odparlem ze jak najbardziej i nie zostaly znalezione zadne bledy. Zapytalem czy moga stwierdzic PRZED wymiana oleju czy skrzynia jest uszkodzona czy nie, to mi powiedzial ze nie zawsze da sie to sprawdzic - wychodzi na to ze jak wymienia Ci olej a TIP sie rozsypie to oni poprostu umyja rece mowiac ze byla wczesniej uszkodzona, bo sama wymiana oleju niby nie mogla tego zrobic.

Stwierdzilem ze nie bede tego ruszal jako ze jest to szczegol, nie jest to praktycznie wyczuwalne po paru min jazdy, przejade sie jednak do Lellka tak czy owak bo mam lozysko do wymiany, przy okazji powiem by rzucili na to okiem i napewno zrobie u nich adaptacje tipa, a jak nie bedzie przeciwwskazan/beda zalecenia to i update softu. Oleju nie bede wymienial bo raz ze nie mam jeszcze 120.000, a dwa mimo wszystko nie chce ryzykowac.

ps: gosc z Lellka powiedzial jeszcze ze update softu do skrzyni nie dziala tak ze gdy sie ukazuje to zalecane jest to uaktualnic tylko dlatego ze sie ukazalo. Dopiero jak zainstnieje jakis problem to po zdiagnozowaniu, jednym z zalecen moze byc aktualizacja softu, rownie dobrze zaleceniem moze byc sama adaptacja badz cos innego, a softu nie bedzie nalezalo ruszac.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 13 kwie 2012, 18:49

RASUK pisze:ps: gosc z Lellka powiedzial jeszcze ze update softu do skrzyni nie dziala tak ze gdy sie ukazuje to zalecane jest to uaktualnic tylko dlatego ze sie ukazalo. Dopiero jak zainstnieje jakis problem to po zdiagnozowaniu, jednym z zalecen moze byc aktualizacja softu, rownie dobrze zaleceniem moze byc sama adaptacja badz cos innego, a softu nie bedzie nalezalo ruszac.
To nie są przesłanki techniczne, tylko oni mają taką politykę... nie rozumiem jej, ale trudno... I sporo chcą... przedzwoĂą do Sopa Serwis i zapytaj o update... o ile pamietam coś 250PLN tylko... i to bez kombinacji... umawiasz się, przyjeżdżasz i robisz... <okok>

To co Ci mówił człowiek z Lellka, to jest to, co wielu z nas powtarza... czy jest to prawdą w 100%... ciężko stwierdzić... każdy zrobi na własną odpowiedzialność...

Awatar użytkownika
RASUK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RASUK » 13 kwie 2012, 19:52

Z drugiej str moze koles ma racje, po co nowy soft jak wystarczy np adaptacja? W innym przyp u kogos innego rownie dobrze moze byc tak ze soft nic nie pomoze bo skrzynia jest uszkodzona albo np zbyt maly poziom oleju w skrzyni, wiec jaki sens wgrywac soft? Po to jest w sumie ta diagnoza ktora chca zrobic i ja sie w sumie z tym zgadzam.
Sopa mowil 250 za update ale nie mowil nic o adaptacji, porownam ceny, pomysle jeszcze. Poki co nie mam jescze terminu kiedy bede sie wybieral do PL.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 28 lut 2013, 21:39

Panowie...

Przedstawiam oficjalne stanowisko ZFa w tej sprawie (wymiany oleju w ASB). Poniżej fragmenty naszej korespondencji:

Ja:

(...)
My question is related with an oil exchange in Tiptronic gearboxes (6HP19A). In most cases, Audi service claims that the oil shouldn&#8217;t be changed and it is for all component&#8217;s life.
As far as I know, it stands in contradiction to your position from service papers, where you claim that the oil exchange should be done in regular intervals (between 80 000km and 120 000km). Depending on driving style.
What is more, in Audi service we can hear that such exchange can be harmful for our Tiptronic and it is better not to do it.

I would be thankful for an answer which can 'dispel a myth' about changing oil in our gearboxes.
(...)

Technik ZF-Konzern:

(...)
As mentioned in the enclosed ZF list of lubricants TE-ML 11 we only recommend to change the gearbox oil if you drive your car under severe conditions as explained on page 4. If you drive your car in a normal way (normal operating conditions) an oil change is not recommended. In case of changing the oil it is very important only to use the released original oil and to do the oil change and oil level check according to the enclosed oil filling instructions.
(...)

Poniżej załączam 4. stronę wspomnianego dokumentu (kluczowy wycinek dot. naszych skrzyń):

Obrazek

Podsumowując, nie jest wprost i definitywnie napisane, że zawsze należy zmieniać przy określonym interwale km/lata ani też, że nie trzeba. Słowo klucz: 'normal operating conditions', o które można by się spierać... bo czy nie zdarza się wielu z Was: szybka jazda po autostradzie (zbliżona do maksymalnej), czy też agresywny i sportowy styl jazdy? Myślę, że tak... dlatego moim zdaniem warto wymieniać... i tak też będę robił...

Każdy postąpi tak, jak uzna za słuszne... <okok>

P.S. W załączniku procedura sprawdzania stanu/dolewania oleju ATF <okok>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl