Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ ANB 1.8 150 KM] zapalajaca sie kontrolka oleju ponizej 2 t

Silniki benzynowe
marcin63
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcin63 » 04 kwie 2012, 17:03

witam!
A ja mam podobny problem z tym, że pompę oleju wymieniłem 500km temu teraz jak auto sie nagrzeje i nacisne pedał gazu zaczyna się zapalać kontrolka czerwonej olejarki, przez te 500km było wszystko dobrze, przy okazji wymieniłem też czujnik ciśnienia oleju i czujnik poziomu oleju. Objaw niestety wrócił <wnerw> . Komp pokazał mi jeszcze teraz błąd czujnika temperatury oleju, tylko nie bardzo wiem gdzie on się właściwie znajduje - proszę o podpowiedź w tym temacie.
a przy okazji , żeby nie zakładać nowego tematu proszę jeszcze o podpowiedź co oznacza zapalająca się kontrolka systemu esp wraz z abs? i taka jeszcze jedna, która zapala sie na wyświetlaczu wygląda to tak: mała jedynka w górnym lewym rogu a poniżej w kółku km/h (kontrolka jest zółta), proszę o jakieś podpowiedzi w tych wszystkich tematach.

Pozdrawiam

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 04 kwie 2012, 17:26

marcin63 pisze:co oznacza zapalająca się kontrolka systemu esp wraz z abs?
Musisz podpiąć vaga aby odczytać usterkę.
marcin63 pisze:mała jedynka w górnym lewym rogu a poniżej w kółku km/h (kontrolka jest zółta),
Zaprogramowana prędkość po przekroczeniu której włącza się sygnalizacja.
Wyłączasz lewym pokrętłem w liczniku.

Co do pierwszego pytania trzeba sprawdzić przede wszystkim ciśnienie smarowania, może pompa padła, a możliwe że tylko czujnik temperatury oleju.

marcin63
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcin63 » 04 kwie 2012, 20:39

auto podłączno pod taki program CDIF

komunikaty:
1. adaptacja sprzęgła w skrzyni biegów (może Nie dokładnie tak) ale ten komunikat wyświetla cały czas.
2. czujnik ciśnienia płynu hamulcowego ( czy to może być to zapalające się ESP i ABS?)
3. czujnik temperatury oleju ( tylko gdzie on sie znajduje? bo chętnie bym go szybko wymienił)

Pomocy koledzy

<beczy>

Pozdrawiam

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Forum Audi A7 » 04 kwie 2012, 21:00

marcin63 pisze: czujnik temperatury oleju ( tylko gdzie on sie znajduje?
W uchwycie filtra oleju.

marcin63
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcin63 » 07 kwie 2012, 21:00

witam ponownie!

no i mały problem z czujnikiem temperatury oleju. A mianowicie zajechałem dzisiaj do mechanika na wymianę tegoż czujnika, nawet byłem pewien gdzie on się znajduje (dzięki pomocy kolegi grzemo) a tu zonk. miejsce na czujnik jest ale jest zakręcone zaślepką jakby fabryczną i nie widać nigdzie żadnego przewodu, który można by do tego czujnika podłączyć! Nie wiem co jest grane w tym aucie <wnerw> zaznaczę, że zegar temperatury oleju mam i w momencie jak samochód zgaszę i odpalę na nowo to ten zegar pokaże temp. ok 100C ale po chwili spada i ile bym nie jeździł to on już nie drgnie. i co tu panowie z tym fantem robić dalej?

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Forum Audi A7 » 07 kwie 2012, 21:44

marcin63,
Może coś było kombinowane, a w pobliżu filtra nie było wolnego przewodu?
Z tego co pamiętam to niektóre starsze wersje nie miały czujnika temp oleju (inne liczniki) i miały zaślepki w uchwycie filtra.
Ale może wypowie się ktoś kto ma lub miał taki silnik.

marcin63
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcin63 » 07 kwie 2012, 22:05

no właśnie koledzy mechanicy nie znaleźli żadnego wolnego przewodu. no ale skoro miało by niebyc tego czujnika to po co by miał być wskaźnik na desce i dlaczego komp mi wywalił błąd czujnika temperatury oleju?

Może któryś z kolegów posiada etka i podrzuciłby mi zdjęcie gdzie ten czujnik powinien sie znajdować, może ja go żle szukam poprostu?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ELEKTROBDG
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Pomocy problem z pompą oleju

Post autor: ELEKTROBDG » 05 maja 2015, 12:13

Witam mam podobne objawy tylko,że bo długiej trasie słychać stuki w silniku autko chwile postoi i zapala sie kontrolka ciśnienia oleju.Che wymienić pompę tylko występują dwa rodzaje.Pomoże ktoś która powinna być właściwa?
Aha i jeszcze jak będę wymieniał pompę to jakieś uszczelki lub coś po drodze można lub trzeba wymienić?
Ile jest roboty przy takiej operacji?Planuję z kolegą wymienić bo auto jest za granicą i nie ryzykuje jechac do polski na wymianę.Pozdrawiam.

Dziś byłem w trzech warsztatach niemieckich każdy z nich zrobił wielkie oczy.Jeden stwierdził,że trzeba od razu turbine wymienić :) drugi stwierdził,że bardzo dużo pracy jest przy tym i nie wie co po drodze będzie jeszcze do wymiany a trzeci powiedział jedz pan do Polski powoli i tam zrób,bo on nie wie jaka pompa tam jest :>
Mam 800km do Polski zawory zaczynają stukać po paru godzinach trasy i czasami głośniej a czasami cisza.Kontrolka zapala się 2 lub 3 razy na ten dystans.Teraz pytanie zaryzykować i jechać czy laweta?Proszę o wasze zdania.
Dodam,że jezdząc po miescie wszystko jest ok cicha praca silnika itp.Tylko jak ruszę w trasę dłuższa to zaczynają byc problemy.Pewnie na rozgrzanym silniku ciśnienie oleju jest za słabe i nie ma smarowania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja