[ AFN 1.9 110 KM] Dziwny spadek mocy
[ AFN 1.9 110 KM] Dziwny spadek mocy
Witajcie:)
Mam taki dziwny przypadek w mojej audiczce.
Ogólnie jest tak, że jak jadę, rozpędzam się i przy około 130km/h i około 3000obrotów na minutę auto przestaje ciągnąc po prostu koniec.
Co to może być?
Ogólnie wydaje mi się, że wystąpił delikatny spadek mocy i większe zużycie paliwka.
Pozdrawiam,
Michał
Mam taki dziwny przypadek w mojej audiczce.
Ogólnie jest tak, że jak jadę, rozpędzam się i przy około 130km/h i około 3000obrotów na minutę auto przestaje ciągnąc po prostu koniec.
Co to może być?
Ogólnie wydaje mi się, że wystąpił delikatny spadek mocy i większe zużycie paliwka.
Pozdrawiam,
Michał
Audi C5 1.9 TDi Sedan
Audi C6 2.7 TDi Avant
Audi C6 2.7 TDi Avant
-
tomaszek99
No właśnie jak zgaszę to moc wraca ale osiagam spowrotem te 130 i tak samo:/dio pisze:Czy po zgaszeniu i odpaleniu auta jedzie normalnie?
Najlepiej jest podpiąć pod komputer i sprawdzić czy nie ma jakichś błędów.
Pod kompa dzisiaj podepnę, zobaczę co wyskoczy.
pozdrawiam
Audi C5 1.9 TDi Sedan
Audi C6 2.7 TDi Avant
Audi C6 2.7 TDi Avant
-
MikeeNHa
dodam jeszcze, że auto jest od paru lat po chipie ale wszystko było wcześniej w porządku
co oznacza "przeładowanie turbiny"?
[ Dodano: 2012-03-30, 11:22 ]
poczytałem, że może to być wina zaworu n75 który prawdopodobnie mam w garażu:) więc jeśli to on nawala to będzie miło
co oznacza "przeładowanie turbiny"?
[ Dodano: 2012-03-30, 11:22 ]
poczytałem, że może to być wina zaworu n75 który prawdopodobnie mam w garażu:) więc jeśli to on nawala to będzie miło
Audi C5 1.9 TDi Sedan
Audi C6 2.7 TDi Avant
Audi C6 2.7 TDi Avant
-
krzysiek1972
- Forum Audi A6 / A7

- mariusz_wierz
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Mariusz
- Rocznik: 2010
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Popieram, nie tak dawno przerabialiśmy podobny problem w aucie kumpla. Bardzo prawdopodobne, że winny temu jest czujnik ciśnienia doładowania - o ile dobrze pamiętam G71 i w Twoim silniku znajdujący się na rurze dolotowej. Czy to jest właśnie przyczyna sprawdzisz podłączając auto pod komputer - VAG -> grupa 11 -> 3 kolumna.MikeeNHa pisze:Moim zdaniem to może być przeładowanie turbiny a to, że tracisz moc i po odpaleniu jest ok sugeruje, że auto wpada w tryb awaryjny.
-
MikeeNHa
Wystaczy, że masz nieszczelność w przewodach lub tak jak u mnie załączała się odwrotna geometria łopatek i auto przechodziło w tryb awaryjny, żeby nie uszkodzić innych podzespołów.MichalN pisze:co oznacza "przeładowanie turbiny"?
Powodów przeładowania może być kilka i ciężko tu wróżyć z fusów dokładną diagnozę Twojego przypadku. Podepnij auto pod kompa i będziesz wiedział od kopa co jest przyczyną załączania się trybu awaryjnego.
- TheWitcher
- Forum Audi A6 / A7

Jezeli nie znajdziesz bledow to sprawdz tez jakie wartosci pokazuje przeplywomierz.
Powinno byc cos okolo 800/900... czegos tam.
Jak juz bedziesz zagladal pod maske to sprawdz sobie dokladnie wszystkie weze podcisnienia, czy aby nie sa sparciale i popekane.
Powinno byc cos okolo 800/900... czegos tam.
Jak juz bedziesz zagladal pod maske to sprawdz sobie dokladnie wszystkie weze podcisnienia, czy aby nie sa sparciale i popekane.
Byla: Audi 80 1.6, A6 2.4 V6, A6 1.9Tdi Saloon, Coupe Quattro typ 85, jest jak w opisie 
-
krzysiek1972
- Forum Audi A6 / A7

Panowie każdy zawsze podejrzewa zawór n75 ze ponoć to siada a tak naprawdę i tak póżniej okazuje się że to albo nieszczelność przewodów albo geometria turbiny bardzo dużo jest postów na ten temat a tak naprawdę może tylko w jednym był uszkodzony zawór może niemam racji ale według mnie to stawiam na 1-turbo 2-nieszczelność 3-przepływomierz nieznam się na błędach ale coś mi się kojarzy że te wyskakujące to przeładowanie a więc przepływomierz chyba odpada
- TheWitcher
- Forum Audi A6 / A7

- TheWitcher
- Forum Audi A6 / A7