Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Póżne włączenie hamulca postojowego

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
gepc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] Póżne włączenie hamulca postojowego

Post autor: gepc » 24 mar 2012, 16:58

Witam . Kupuje dopiero auto i jeździłem jednym, mam pytanie do właścicieli automatów, czy możliwe jest ze hamulec postojowy załapał dopiero po jakiś 4 sekundach od przesunięcia drążka biegów? Musiałem przytrzymać przez jakiś czas hamulec nożny , bo auto cofneło mi się
Ostatnio zmieniony 24 mar 2012, 17:21 przez gepc, łącznie zmieniany 1 raz.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 24 mar 2012, 17:14

gepc, opisz dokładnie sytuację... co ma przesunięcie drążka zmiany biegów (domniemywam, że w pozycję 'P'), do załapania hamulca postojowego?

Może chodzi Ci o blokadę skrzyni i jej opóźnione działanie? Jeśli tak, to napewno tak nie powinno być, bo blokada działa od razu... auto co najwyżej (jeśli jest na nierównym podłożu) przesunie się kilka cm...

gepc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gepc » 24 mar 2012, 17:24

Tak chodziło mi o pozycję P parking.
Już teraz nie pamiątam dokładnie ale chyba jeszcze raz musiałes wrzucić D i ponownie P parking by załapał, ale na 100% na parkingu autko z lekkiej górki sie staczało minimum 15cm i pewnie dalej by się stoczyło ale wcisnąłem hamulec.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 24 mar 2012, 18:38

gepc, no to jest prawdopodobnie problem z poniższą blokadą...

Obrazek

gepc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gepc » 24 mar 2012, 18:52

czyli skrzynia pewnie do wymiany? Stało sie to rez wiec pewnie nie pierwszy i nie ostatni.
Później nie było już tych objawów ale auto stawało na prostym hmm.. Jaki może być koszt naprawy bo autko już zadatkowałem. <uoee>
Do tego kopci na siwo jak postoi z 10min. i odpala po około 2 sekundach nawet jak jest ciepły silnik.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 24 mar 2012, 19:35

gepc pisze:czyli skrzynia pewnie do wymiany? Stało sie to rez wiec pewnie nie pierwszy i nie ostatni.
Nie, skrzynia nie jest do wymiany, jeśli to jest to, o czym wspomniałem. Ten mechanizm można wymienić... ale niestety nie wiem, ile to może kosztować...

gepc pisze:Do tego kopci na siwo jak postoi z 10min. i odpala po około 2 sekundach nawet jak jest ciepły silnik.
Podejrzewam problem z wtryskami... Poczytaj o tym w temacie a6-c6-bmk-wymiana-wtryskow-vt15262.htm

Takie ogólne uwagi:

Nigdy nie kupuj/zadatkuj takiego auta, bez szczegółowego sprawdzenia... auto, w szczególności za te pieniądze, trzeba przejrzeć pod względem przeszłości wypadkowej i sprawności technicznej (nie tylko ogólny stan, ale także diagnostyka komputerowa wtrysków, rozrządu itp.).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja