Witam wszystkich.
mam problem z moja 2.4benz v6 po wymianie swiec, cewek i sond lambda, nadal szarpie. robi to na rozgrzanym silniku. mam tiptronica wiec trudno wyczuc czy to problem ze skrzynia czy raczej silnik. vag wyazuje cewki a,b,c i sonde lambda (sensor 1 bank 1)
obydwie lambdy byly wymienoine ale nie na orginalna audi tylko zamiennik. czy to ma jakies znaczenie? ostatnio wymienilem tez cewki na nowe i dalej nie ma poprway.
moj silnik to bdv 170kucy co dodatkowo stwarza problem w znalezieniu tanszych czesci. standardowa lambda od 2.4 v6 nie pasuje. moja jest inna. moze ktos zna numer czesci sondy lambda - silnik bdv??
ps nie mam instalacji gazowej, pomocy!
[A6 C5 2.4 V6] sonda lambda
[A6 C5 2.4 V6] sonda lambda
Ostatnio zmieniony 29 lis 2008, 22:34 przez Fransis, łącznie zmieniany 2 razy.
Auto badane angielskim skanerem typu OBDII
zawsze wyswietlaja sie 4 kody:
P0351 Ignition Coil (Cewka) A circut
P0352 Ignition Coil (Cewka) B circut
P0353 Ignition Coil (Cewka) C circut
P0135 O2 Sensor Heater Circut (Bank 1 Sensor 1)
jezeli pojezdze troche dluzej to dodatkowo pojawiaja sie nastepne bledy typu
P0155 O2 Circut Malfunction (Bank 2 Sensor 1) ale to juz jest spowodowane nastepstwami tych pierwszych ktore zawsze pojawiaja sie jednoczesnie po tym jak zapala sie kontrolka od silnika.
z gory dzieki za pomoc
zawsze wyswietlaja sie 4 kody:
P0351 Ignition Coil (Cewka) A circut
P0352 Ignition Coil (Cewka) B circut
P0353 Ignition Coil (Cewka) C circut
P0135 O2 Sensor Heater Circut (Bank 1 Sensor 1)
jezeli pojezdze troche dluzej to dodatkowo pojawiaja sie nastepne bledy typu
P0155 O2 Circut Malfunction (Bank 2 Sensor 1) ale to juz jest spowodowane nastepstwami tych pierwszych ktore zawsze pojawiaja sie jednoczesnie po tym jak zapala sie kontrolka od silnika.
z gory dzieki za pomoc
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MARIUSZ
- Rocznik: 2010
- Moje auto: Allroad C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
P0351 "Obwód pierwotny/wtórny cewki zapłonowej A - usterka
P0352 "Obwód pierwotny/wtórny cewki zapłonowej B - usterka
P0353 "Obwód pierwotny/wtórny cewki zapłonowej C - usterka
P0135 "Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka-sonda lambda
P0155 "Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 2 Czujnik 1) - usterka -soda lambda
Zgadzam się z przed mówcą musisz zmienić na oryginał lub morz poszukaj używki co do cewek trzeba je zmierzyć omomierzem po wcześniejszym wymontowaniu (odłączeniu) kabli. Jaki masz kod silnika?-trzy litery.
P0352 "Obwód pierwotny/wtórny cewki zapłonowej B - usterka
P0353 "Obwód pierwotny/wtórny cewki zapłonowej C - usterka
P0135 "Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka-sonda lambda
P0155 "Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 2 Czujnik 1) - usterka -soda lambda
Zgadzam się z przed mówcą musisz zmienić na oryginał lub morz poszukaj używki co do cewek trzeba je zmierzyć omomierzem po wcześniejszym wymontowaniu (odłączeniu) kabli. Jaki masz kod silnika?-trzy litery.
Kup ORI BOSCH, mialem ten sam problem mialem wstawiony zamiennik i nie chodzil dobrze. W serwisie tez masz BOSCHa tyle ze dodatkowo wybitym logiem Audi. Jesli chcesz podam ci namiary na gościa ktory sprzedjae sondy BOSCH prowadzi autoryzowany serwis tej firmy. Sam u niego kupowalem odklad wymienilem i tu uwaga dobrze jest zebys wymienil dwie nawet jesli drugo chdzi wg kompa dobrze. Koszt to bylo 260 do mnie V6 2.8 do ciebie pewnie bedzie podobnie. Jakby co na PW podam ci namiary. Co do cewek blad moze byc spowodowany niesprawna sonda. Ale dobrze wszystko sprawdzic. Zle dzialajaca cewka nie zapali dobrze mieszanki i moze pojawic sie blad sondy. Posprawdzaj dobrze cewki.