Witam wszystkich ,
Niedawno kupilem A6 i zastanawiam sie czy musze wymienic rozrząd?.Wiem ze powinno sie to robic po kupnie samochodu ale czekam na wasze opinie na ten temat i przy jakim przebiegu powinno sie wymieniac rozrzad bo slyszlam ze po 180000km ale opinie sa rozne.Mam sedana ktory ma przejechane 123000km z silnikiem 2.4 benz.
Z gory dziekuje za pomoc i pozdro
[A6 C5] Wymiana rozrzadu
[A6 C5] Wymiana rozrzadu
Ostatnio zmieniony 01 gru 2008, 00:37 przez yaqb11, łącznie zmieniany 3 razy.
ale on ma 2.4 Pb a nie jak Ty 2.5TDi, rozrząd tańszycarlos pisze:temat zrob taki [A6 C5] Wymiana rozrządu koszt to okolo z robocizna powinno sie zmiescic w 2000 pln. sam rozrzad to okolo 1300 same czesci + robota. no i mechanik Ci sam jeszcze powie co warto wymienic jak sie wymienia rozrzad. napewno daj termostat wymienic. moze jeszcze inni klubowicze sie wypowiedza. pozdro
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Trochę nieodpowiedni dział, bo tu są silniki benzynowe z tego co widzętu-134 pisze:mam pytanko: co ile powinno się wymieniać rozrząd A6 C5 03r quattro 2,5 TDI ? i jak możecie to podpowiedzcie jakiej firmy i ile szykować kaski

Ogólnie rozrząd powinno się wymieniać w danym modelu co 5-6 lat lub co 100-120 tys. km ... co niektórzy piszą/mówią o 80 tys. km, ale jeśli części były dobrych marek, to uważam to za przesadę. Producenci - Contitech i Ruville, inni chwalą również Ina. Ceny (z częściami zakupionymi w serwisie), w zależności od warsztatu, zaczynają się od 2500 zł.
Części do wymiany rozrządu (kompletnego) możesz dostać bez problemu na Alle... za kwotę od 1100-1300 zł. Zwykle nie uwzględniają termostatu (ale uwzględniają pompę wody), który również warto wymienić, skoro dobierasz się do rozrządu. Termostat warto zakupić ori. Zakup części poza serwisem znacząco obniży koszt wymiany rozrządu, ale różnie to póÂźniej jest z gwarancją.
Pozdrawiam ... jeśli coś pokręciłem, to koledzy zapewne mnie poprawią