[ MANUAL] c6 2.7tdi manual-podskakiwanie przy ruszaniu tylko
[ MANUAL] c6 2.7tdi manual-podskakiwanie przy ruszaniu tylko
Witam, pojawił się u mnie problem. auto podskakuje (trzęsie) na jedynce po uruchomieniu (zimny silnik). Po kilku minutach problem znika (czasami jest to jedno- dwa ruszenia). Ale nie jest to zasada. Czasami rusza normalnie od samego początku. Powiedzialbym, że trzęsienie pojawia się w 50% odpaleń zimnego silnika.
Najgorzej jest, gdy samochód musi ruszyć pod górę gdy jest dopiero odpalony - mocne trzęsienie
Jakieś podpowiedzi co to może być? Dwumas? Poduszka pod silnikiem?
Jakie są koszty naprawy i czy ktoś może polecić jakiś warsztat w trójmieście lub okolicach, który się tym profesjonalnie zajmie (ASO zapewne skasuje jak za zboże)
Najgorzej jest, gdy samochód musi ruszyć pod górę gdy jest dopiero odpalony - mocne trzęsienie
Jakieś podpowiedzi co to może być? Dwumas? Poduszka pod silnikiem?
Jakie są koszty naprawy i czy ktoś może polecić jakiś warsztat w trójmieście lub okolicach, który się tym profesjonalnie zajmie (ASO zapewne skasuje jak za zboże)
- pama
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Tomasz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
vacos,
nie jestes pierwszym ktory o tym na forum wspomina.
Mnie sie zdarzylo to moze 3x.
Inni koledzy tez wspominali o tej przypadlosci. Zima, wilgosc.. wyszlo na to, ze ten typ tak ma.
Tak skonstruowane sprzeglo, szarpie w momencie kiedy zimne, badz wilgosci jest wiele.
Zaobserwowales to trzesienie przy cieplym takze..
Bo jesli nie.. to chyba pozostaje napisac:
ten typ tak ma ( 2.7 FWD)
Co do sprzegla czy dwumasu.. nie wiem. Z problemami sie spotkalem.. ale jeszcze z nikim, kto zajal sie tym zjawiskiem.
nie jestes pierwszym ktory o tym na forum wspomina.
Mnie sie zdarzylo to moze 3x.
Inni koledzy tez wspominali o tej przypadlosci. Zima, wilgosc.. wyszlo na to, ze ten typ tak ma.
Tak skonstruowane sprzeglo, szarpie w momencie kiedy zimne, badz wilgosci jest wiele.
Zaobserwowales to trzesienie przy cieplym takze..

Bo jesli nie.. to chyba pozostaje napisac:
ten typ tak ma ( 2.7 FWD)

Co do sprzegla czy dwumasu.. nie wiem. Z problemami sie spotkalem.. ale jeszcze z nikim, kto zajal sie tym zjawiskiem.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
jeśli na zimnym i po postoju... to zawilgocenie lub zaolejeni tarczy. Po odpaleniu i paru cyklach pracy rozgrzewa się i wilgoć odparowuje albo krple oleju siłą odśrodkową są orzucane na obudowę.Na połączeniu silnik skrzynia jest mała szczelina-wziernik można tam luknąć i zbedzie wiadomo czy to woda czy olej.Pozdrawiam
Naprawa Audi A6 C6.
Forum Audi A6
Problem Audi A7.
Forum Audi A6
Problem Audi A7.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sebastian
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
dobrze że wyobraźnia , a nie głupotapama pisze:Ponosi Was wyobraznia

treść podpisu niezgodna z regulaminem
Dochodzę do wniosku, że ten Typ tak ma, dzieje się tak tylko jak jest bardzo wilgotno na zewnątrz i występuje temperatura w zakresie 1 do 5 stopni. ale to też nie zasada bo często również w tych warunkach "skakanie się nie pojawia:. Jak jest mróz lub jest sucho problem nie występuje w ogóle. Dodam, że sprzęgło chodzi b. dobrze
witam koledzy.mam problem.gdy ruszam z miejsca na swiatlach zaczyna mi telepac autem przez 2 sekundy potem jest wszystko ok.zaopserwowalem ta sytuacje wtedy gdy silnik jest rozgrzany.nie ma zadnych stukow z okolicy skrzyni,rano normalnie odpala nic nie szarpie i przy gaszeniu tez jest wszystko ok.slinik pracuje rowno.normalnie przyspiesza.delikatnie,ale naprawde delikatnie drzy lewarek zmiany biegow.pomozcie-prosze moja malenka ma przelatane 2 paczki i ma silniczek 2.7tdi z 06 roku.pozdrawiam