Witam,
proszę o info czy jest jakaś możliwość regulacji prowadnic szyby drzwi kierowcy. Przesmarowałem prowadnice ale szyba jakoś nadal do góry idzie z oporem. Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Michał
[ A6 C6] Szyba drzwi kierowcy - regulacja
Witam. A sprawdzałeś czy obie linki ciągną równo? Linki podnoszą jednocześnie za dwa "uchwyty", takie plastikowe ślizgi które jednocześnie chodzą po prowadnicach. (U mnie były niebieskie, ale jest dużo rodzajów i kosztują ok 50-100zł za parę) - prawdopodobnie (u mnie tak było) że w jednym ślizgu pękł uchwyt linki w wyniku czego przy podnoszeniu za jeden ślizg z jednej strony szyba ci się klinuje i dlatego trzeba jej pomóc ręką....
Niestety żeby go dokładnie obejrzeć musisz wykręcić całą szybę z ramą prowadnicami i silnikiem ponieważ zamontowany jest od strony płata zewnętrznego.
Jest to dość częsta wada a rozebranie drzwi i montaż ze spasowaniem trwa ok 1-2godz.
Powodzenia
Niestety żeby go dokładnie obejrzeć musisz wykręcić całą szybę z ramą prowadnicami i silnikiem ponieważ zamontowany jest od strony płata zewnętrznego.
Jest to dość częsta wada a rozebranie drzwi i montaż ze spasowaniem trwa ok 1-2godz.
Powodzenia
Ja mam tak, że w dół leci szybko. Natomiast do góry tak mniej więcej w połowie widocznie trudniej. Jak przejdzie ta połowę to dalej już znowu idzie ok. Bardzo ujawnia się to jak się zamyka szybę na zgaszonym silniku i jest trochę mniej prądu. Rzeczywiście parę razy zdarzyło się, że zadziałał czujnik przeciążeniowy i cofnęło szybę. Dlatego rozebrałem drzwi i wszystko przesmarowałem. Teraz już szyba nie staje ale ale nadal zamyka się dużo wolniej niż pozostałe.