Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Ani doi przodu ani do tylu :(((

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
bratek11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] Ani doi przodu ani do tylu :(((

Post autor: bratek11 » 14 mar 2012, 19:26

Witam
Mam maly problem ze skrzynia Tiptronic.Samochod a6 c6 3.0 tdi quattro 2005 r
Kupilem samochod z uszkodzony .Objawy , nie jedzie ani do przodu ani do tylu .Z tego co sie dowiedzialem poprzedni wlasciciel uderzyl miska olejowa skrzyni w cos na drodze co spowodowalo urwanie flitra i ponoc zatral skrzynie .
Wyciagnelismy ja na stol przejzelismy dokladnie i okazalo sie ze skrzynia jest ok .Nic sie nie przytarlo , zadna tarczka nawet nie jest przypalona . Wymienilismy rowniez sprzeglo hydrokinetyczne .Niestety to co opisalem powyzej nic nie dalo i autko jak nie jechalo tak nie jedzie .
Przy diagnozie komputerowej wyszlo :
Predkosc obrotowa silnika np 800 obr a predkosc skrzyni 0 czyli wychodzi na to ze naped gubi sie pomiedzy sinikiem a wejsciem do skrzyni .W diagnozie rowniez pisze ze stan sprzegla hydrokinetycznego - OTWARTE
Macie jakis pomysl co moze byc przyczyna takiego zachowania ????? Juz nawet podejrzewam ze "nowe" sprzeglo jest uszkodzone i dlatego tak sie dzieje ( bylby to spory przypadek ale mozliwy ). Nowe sprzeglo - uzywka ze szrotu .
Pozdrawiam Bartek

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 14 mar 2012, 20:01

bratek11, można spróbować podmienić i sprawdzić... to raz... a dwa... czy przy tym uderzeniu i urwaniu filtra... nie zniszczyło mechatroniki, która jest umiejscowiona w dolnej części skrzyni (widoczna po zdjęciu miski olejowej skrzyni biegów)?

Poza tym, poprzeglądaj trochę tematów o 'braku biegów' w tipie... bo jest trochę tematów o tym...

bratek11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bratek11 » 14 mar 2012, 20:51

Skrzynia wyglda na nieruszona , poza tym cos zaczyna mi sie wydawac ze ten strzal w miske to jakas sciema bo przeciez miska od skrzyni jest w takim miejscu ze po drodze to cos z drogi musialoby zachaczyc o cos jeszcze a nie ma zadnych innych sladow ! A czy prawda jest ze w tym samochodzie nie mozna wymienic skrzyni na inny egzemplarz nawet o takim samym symbolu bo komputer zwariuje ??? Symbol skrzyni to hkg

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 14 mar 2012, 22:32

bratek11 pisze:nie mozna wymienic skrzyni na inny egzemplarz nawet o takim samym symbolu bo komputer zwariuje
Pierwsze słyszę <szok> :)

bratek11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bratek11 » 14 mar 2012, 22:41

Tak informacje dostalem od goscia ktory ponoc zeby zjadl na skrzyniach biegow ale widze ze poporstu ma prochnice :)

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 14 mar 2012, 22:53

Jeśli wszystko zrobisz poprawnie, to napewno nie będzie takiego problemu... a co do Twojego problemu, to albo spóbujesz z innym sprzęgłem hydrokinetycznym... albo udaj się do kogoś, kto dobrze ogarnia temat... a nie tylko chce wyciągnąć od Ciebie pieniądze...

3.0 BMK 224KM

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 15 mar 2012, 11:42

Z bielska nie masz daleko. Wziąłbym zadzwonił telefonicznie , wziął lawetę i zawiózł auto do SSerwis - Sopa. To Czernica, niedaleko Rybnika.

Tani nie jest, ale taniej niż w ASO na pewno zapłacisz, a z tym nie ma co kombinować z "fachmanami"

Pozdrawiam

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 15 mar 2012, 11:52

Myślę, że to najlepszy pomysł... <okok> Nikt Ci tak z głowy nic nie powie... wszystko to czyste zgadywanie... :(

igorw

Post autor: igorw » 15 mar 2012, 12:24

Kupiłem autko w identycznym stanie tzn błedów na cyferblacie nie ma, biegi zmienia a nie jedzie - jakby na luzie było. Miałem popsuty sterownik, urwany kosz i zapieczone tarczki pewnie przez mały poziom oleju.

bratek11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bratek11 » 15 mar 2012, 18:59

Dzisiaj podmienilismy sprzeglo i ..... totalnie bez zmian :((

igorw

Post autor: igorw » 16 mar 2012, 11:52

bratek11, nie chce nikogo oczerniać ale wydaje mi się, że twój fachowiec nie bardzo ma pojęcie o skrzyni albo próbuje Cię naciągnąć na koszty...
Po zmianie skrzyni trzeba zdjąć zabezpieczenie ale z tego co się naczytałem może obyć się bez wycieczki do ASO.

bratek11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bratek11 » 16 mar 2012, 17:33

Po wymianie skrzyni zagdza sie trzeba zrobic cos w serwisie nie pamietam jak sie to dokladnie nazywa , tyle ze ja skrzyni nie wymieniam .Zdecydowalem sie na zakup sprzegla - regeneracja holandia , bo wszytsko wskazuje jednak na to ze sprzeglo nie przekazuje dalej napedu .

[ Dodano: 2012-03-30, 07:31 ]
Troche odgrzewam kotleta ale ...... juz mi fura lata .Sprzeglo nowe ,a przyczyna braku napedu byla awarai przekladni planetarnej .Koszt 3600 plus 2000 zl za nowe sprzeglo .Jesli ktos jest z okolic Bielska polecam serwis MOTO BOSS .Uporali sie z tym w ciagu 3 dni , a poprzedni " mechanik " naciagal mnie 2 tyg :(((

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja