[A6 C5]ksenony w soczewkach
-
- Forum Audi A6 / A7
ÂŻarówki H7 philipsa lub osram świecą białym światłem. Wiadomo że nie jest to białość powyżej 4000 K ale to naprawdę wystarczy bo liczy się ilość światła czyli lumeny. Wszystkie żarówki typu " BLU" to tylko wodotrysk nie poprawiający widoczności tylko ładnie wyglądające światełka.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Darnok
Darnok
Odświeżam!! Własciwie mam jedno pytanie: otóż czy można kupić żarniki ksenon renomowanej firmy np. philips czy hella z mocowaniami jak H7? Wziąłem już od kumpla ze sklepu zestaw HID ale nie jestem pewniej jakości żarówek z zestawu. Czy nie lepiej kupić przetwornic ori używanych i renomowanych żarników z mocowaniami pod H7? Są takie a jeśli tak to proszę o link. Lampy po lifcie są homologowane pod ksenon i H7 (tak jest u mnie). Jak z mocowaniami? Czy jeśli kupię żarnik z mocowaniem "ksenonowym" to czy w takim razie będzie pasował bez rzeźby do mojego klosza???
edit:
Ponieważ nikt mi nie odpowiedział zadałem sobie trochę trudu i podzwoniłem m.in. do philips polska i do hella polska: Zostałem dobrze przyjęty z moimi pytaniami: otóż:
- żaden producent "renomowany" NIE PRODUKUJE KSENONÓW Z MOCOWANIEM POD H7, H1, I POD INNE MOCOWANIA HALOGENÓW. Wszystko nawet najpiękniej opakowane jest z chin: po prostu "HID". Nie dajcie się nabrać na ładne opakowania, opisy i inne tego rodzaju rzeczy.
- swego czasu philips produkował tzw: "kid" po takich przeróbek tylko na rynki wschodnie. W ofercie polskiej nie było to oferowane.
- oryginalne reflektory Hella polift są owszem opisane jako homologowane do ksenonów ale: aby zrobić to PORZÂĄDNIE to trzeba wymienić soczewkę na tzw. biksenon czyli ze specjalną przesłoną która zmienia swoje ułożenie w zależności od rodzaju włączonych świateł. H7 są w tym przypadku również, w kloszu po przyśrodku lampy, obecne i świecą wspomagająco przy włączeniu świateł drogowych (długie). Ta soczewka również ma mocowanie dla oryginalnych żarników ksenonowych czy to philipsa czy helli.
- teoretycznie jeśli kupisz HID z homologacją to jeśli przedstawisz to uprawnionemu diagnoście wraz z homologacją ori lamp poliftowych, spryskami, powinien ustawić i wystawić pismo że jest to o.k. Powinien ale nie znam takiego co by to zrobił.
- Jeśli chcesz porządnie to zrobić to są firmy które wszystkie powyższe rzeczy są w stanie zrobić czyli: wymienić soczewkę na biksenon, ori przetwornice po wcześniejszym sprawdzeniu parametrów, wszystkie podkładki, kable itd... Wymontujesz swoje lampy wysyłasz kurierem za dwa dni kurier przysyła paczkę w której masz ori reflektor z ori soczewką i ori przetwornicą z roczną gwarancją i nowymi palnikami Philipsa/Helli. Koszt takiej przeróbki to ok. 1500zł z gwarancją.
Dla zainteresowanych podam nr tel P. Dariusza (502129196) poleconego przez pracownika helli. Dokładnie mi całą sprawę wytłumaczył i opisał i dzięki jego wyjaśnieniom mogłem całą sprawę opisać.
Dla zainteresowanych oto nr-y tel źródłowych:
-Hella: 225141791
-Philips: 422251182
To nr tel do działów zajmujących się "światłami do motoryzacji". Pod tymi konkretnie nr zasięgałem wiedzy. Dzwoniłem również do kolegi pracującego w ASO i do Auto special. Tam również otrzymałem część odpowiedzi na zadane pytania. Były one na zasadzie nie ma, nie da się. Jedynie kolega podał mi nieco więcej informacji jak do tematu podejść.
edit:
Ponieważ nikt mi nie odpowiedział zadałem sobie trochę trudu i podzwoniłem m.in. do philips polska i do hella polska: Zostałem dobrze przyjęty z moimi pytaniami: otóż:
- żaden producent "renomowany" NIE PRODUKUJE KSENONÓW Z MOCOWANIEM POD H7, H1, I POD INNE MOCOWANIA HALOGENÓW. Wszystko nawet najpiękniej opakowane jest z chin: po prostu "HID". Nie dajcie się nabrać na ładne opakowania, opisy i inne tego rodzaju rzeczy.
- swego czasu philips produkował tzw: "kid" po takich przeróbek tylko na rynki wschodnie. W ofercie polskiej nie było to oferowane.
- oryginalne reflektory Hella polift są owszem opisane jako homologowane do ksenonów ale: aby zrobić to PORZÂĄDNIE to trzeba wymienić soczewkę na tzw. biksenon czyli ze specjalną przesłoną która zmienia swoje ułożenie w zależności od rodzaju włączonych świateł. H7 są w tym przypadku również, w kloszu po przyśrodku lampy, obecne i świecą wspomagająco przy włączeniu świateł drogowych (długie). Ta soczewka również ma mocowanie dla oryginalnych żarników ksenonowych czy to philipsa czy helli.
- teoretycznie jeśli kupisz HID z homologacją to jeśli przedstawisz to uprawnionemu diagnoście wraz z homologacją ori lamp poliftowych, spryskami, powinien ustawić i wystawić pismo że jest to o.k. Powinien ale nie znam takiego co by to zrobił.
- Jeśli chcesz porządnie to zrobić to są firmy które wszystkie powyższe rzeczy są w stanie zrobić czyli: wymienić soczewkę na biksenon, ori przetwornice po wcześniejszym sprawdzeniu parametrów, wszystkie podkładki, kable itd... Wymontujesz swoje lampy wysyłasz kurierem za dwa dni kurier przysyła paczkę w której masz ori reflektor z ori soczewką i ori przetwornicą z roczną gwarancją i nowymi palnikami Philipsa/Helli. Koszt takiej przeróbki to ok. 1500zł z gwarancją.
Dla zainteresowanych podam nr tel P. Dariusza (502129196) poleconego przez pracownika helli. Dokładnie mi całą sprawę wytłumaczył i opisał i dzięki jego wyjaśnieniom mogłem całą sprawę opisać.
Dla zainteresowanych oto nr-y tel źródłowych:
-Hella: 225141791
-Philips: 422251182
To nr tel do działów zajmujących się "światłami do motoryzacji". Pod tymi konkretnie nr zasięgałem wiedzy. Dzwoniłem również do kolegi pracującego w ASO i do Auto special. Tam również otrzymałem część odpowiedzi na zadane pytania. Były one na zasadzie nie ma, nie da się. Jedynie kolega podał mi nieco więcej informacji jak do tematu podejść.
Podawanie wypłaty w wartości brutto
To jak podawanie długości członka razem z długością kręgosłupa...
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam
Dopiero kiedy wymieniłem lampy na nowsze i kupiłem nowe palniki d2s "osram" z alledro (nie wiem czy orgina czy nie) za ok.150zł/szt. to nastała jasność. Chociaż kiedy pada deszcz rewelacji nie ma, światło wtedy robi się sine, pewnie tak już jest z ksenonami i biksenonami bo znajomy ma insignie gdzie światła są naprawdę mocno-białe, a mówi że podczas deszczu widoczność jest kiepska.
Dopiero kiedy wymieniłem lampy na nowsze i kupiłem nowe palniki d2s "osram" z alledro (nie wiem czy orgina czy nie) za ok.150zł/szt. to nastała jasność. Chociaż kiedy pada deszcz rewelacji nie ma, światło wtedy robi się sine, pewnie tak już jest z ksenonami i biksenonami bo znajomy ma insignie gdzie światła są naprawdę mocno-białe, a mówi że podczas deszczu widoczność jest kiepska.
Pozdrawiam
Darnok
Darnok
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
U mnie jest słabo na chiĂąskich żarnikach bede zmieniał. Ale mam też lampy z rysami bedzie polerka. Ale jak pada deszcze to nic nie widać to prawda.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
wstaw diode zenera 15 Amper koszt 1.50 zł/szt na zasilaniu przetwornicy
[ Dodano: 2012-03-13, 11:07 ]
[ Dodano: 2012-03-13, 11:07 ]
jak chcesz mieć widoczność zastosuj przetwornice 55w a nie 35 watt.róznica nie do opisania.światło idealnie białe bez niebieskiej poświaty w deszczu tez ok.jedyny minus brak wersji slimgoldboss pisze:panowie przeczytałem wszystkie wypowiedzi w tym poście wszyscy no może wszyscy
piszą tu o wyglądzie auta po wymianie czegoś na coś innego ale nikt nie pisze
o oświetleniu drogi ÂŻEBY BYÂŁO WSZYSTKO WIDAć napiszcie kto zmienił światła na takie żeby było coś widać nie dla szpanu czy koloru tylko dla widoczności
np wymienił zwykłe żarówki na HID-y czy wyczyścił reflektory czy coś podobnego
-
- Forum Audi A6 / A7
witajcie koledzy naczytałem się tego forum i sam już głupi jestem co mam wybrać pomóżcie i podpowiedzcie otóż mam Audi A6 z 2003 roku po lifcie i nie mam xenonów (zonk) kolor światła jest typowo żółty i nie ukrywam że w tak powaznym aucie
to mnie troszke irytuje , chciałbym aby świtło było zbliżone do xenonów i to nie jakieś mega niebieskie ala chińskie ,dodam że wymiana całych lamp nie wchodzi w rachubę ze względu na koszty i czas , podpowiedzcie proszę coś o tych żarówkach i jakie mógłbym wstawić żeby wilk był syty i owca cała i dodam że nie toleruje chińszczyzny i na takich żarówkach cenowo także nie mam zamiaru oszczedzać chodzi bardziej o efekt abym nie widział przed sobą tego żółtego światła ...

Życzliwy 

Kup sobie żarówki hella/philips/osram z linii nightbreaker lub podobne. ÂŚwiatło jaśniejsze, widoczność lepsza ale krócej świecą (u mnie 6m-cy) Jeśli Ci mało to zregeneruj klosz: są opisy na forum włącznie z tym w jakiej temperaturze wypiekać w piekarniku...
Jeśli dalej mało to patrz mój post z nr. telefonów chyba dwie strony wcześniej.

Podawanie wypłaty w wartości brutto
Czytam, czytam i oczą nie wierzę. W mojej poprzedniej aucinie czyli omedze b fl wymienilem lampy poliftowe o zmatowiałych kloszach na lampeczki hella xenon orginał z Omci B i nastała jasność. W nocy, w deszczu, śniegu i błotku. Aż się nie chce wierzyć żeby w a6 orginalne xenony takie do d..y były. Ale za tydzień kupuje swoją to zobacze i aż się już boję. Tym bardziej że komplet lampek do omci w stanie ideal z przetwornicami, żarnikami i spryskami z dyszami plus zbiornik i pompka to koszt UWAGA : 350 zł za komplet, Hella orginał.
pozdowienka
pozdowienka