Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] wskazania licznika

Elektryka
ODPOWIEDZ
Mizeria
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] wskazania licznika

Post autor: Mizeria » 06 mar 2012, 07:14

Witam Panowie. To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Szukałem w wyszukiwarce odpowiedzi na mój problem, ale niestety nic nie pomaga.

Mam problem z licznikiem VDO. Konkretnie ze wskaźnikiem temperatury i zegarem (analogowy). Otóż pewnego dnia zegarek przestał w ogóle działać, wystającym bolcem nie mogę ruszyć wskazówek. Wskaźnik temp. wariuje - skacze od 60 stopni do 90. Wykluczam usterkę termostatu. Wygląda to na winę po stronie elektryki, bo wskazówka bardzo szybko się przemieszcza.

Ostatnio był wymieniamy fis, z wiadomych powodów, i po tej naprawie pojawiły się takie dolegliwości. Licznik sprawdzony pod kątem zimnych lutów - nic nie znalezione. Test VAG-iem niby pokazuje, że wskazówki są w porządku, ale mogło to być "wstrzelenie się" w moment, kiedy akurat dobrze pokazywały temp.

Logika podpowiada, że może też wina leżeć po stronie okablowania, bądź czujnika temperatury, ale nie wierzę w taki zbieg okoliczności, żeby stało się to w momencie wymiany fisa (całość trwała około 30 minut w ICKSERVICE w ÂŁodzi).

Panowie, spotkał się ktoś z Was z takim problemem? Gdzie szukać winowajcy?

piotrek24dm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: piotrek24dm » 06 mar 2012, 08:56

Co do czujnika to normalny objaw uszkodzonego czujnika. U mnie jak był uszkodzony to zaczął sobie wędrować od 60 od 90 czasami do 70 różnie albo przekręcałem zapłon i za każdym razem innym odczyt. Te czujniki czasem siadają wymieĂą !!. Co do zegarka to trzeba ten bolec pociągnąć do siebie i przekręcić (trzymać) wskazówka powinna pracować. Jeżeli on w ogóle nie działa to podejrzewam że przy wyciąganiu liczników zegarek nie został podłączony z powrotem.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html

Mizeria
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mizeria » 06 mar 2012, 09:08

Dzięki za odzew. Zajmę się więc czujnikiem, wymienię go i dam znać, czy to przyniosło efekty. Czy ktoś zorientowany wie, gdzie go znajdę pod maską? A co do zegarka - nie działa w ogóle, pociągnięcie bolca do siebie i przekręcenie go też nic nie daje. Co prawda drgają trochę wskazówki, ale "wahają się w lewo i prawo".

piotrek24dm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: piotrek24dm » 06 mar 2012, 12:23

Nie wiem jak w 2.5 TDI (podejrzewam że podobanie) ale w 2.8 jest on umieszczony hymm patrząc od przodu auta z otwarta maską to za lewą pokrywą zaworów bezpośrednio pod rurą dolotu powietrza przepływomierz-przepustnica.

Obrazek
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja