[ INNY] 1.8T AWT kontrolka min poziomu oleju
- Jigitt
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
[ INNY] 1.8T AWT kontrolka min poziomu oleju
Witam!! Ostatnio po wymianie oleju i płukance silnika po odpaleniu auta po nocy i przejechaniu kilku km zapala mi się pomaraĂączowa kontrolka olejarki sygnalizująca min poziom oleju. Jednak sprawdzając stan na bagnecie wszystko jest ok. Co więcej, po wyjęciu bagnetu i włożeniu go powrotnie na swoje miejsce kontrolka znika...
Czyżby czujnik poziomu oleju wariował?? Tylko czemu?? Wcześniej było ok, po zmianie oleju tak się zaczęło dziać... i czemu kontrolka znika po wyjęciu bagnetu?? Jak się pozbyć tego problemu??
Czyżby czujnik poziomu oleju wariował?? Tylko czemu?? Wcześniej było ok, po zmianie oleju tak się zaczęło dziać... i czemu kontrolka znika po wyjęciu bagnetu?? Jak się pozbyć tego problemu??
Mówisz QUATTRO...
Myślisz AUDI...
Było: 80-B2, 100-C3, 100-C3, 100-C4, C5, C5FL, C6,
jest znów C5FL :D
Myślisz AUDI...
jezeli masz kontrolkę oleju to znaczy ze albo przytkany smok pompy a wtedy trzeba szybko czyścić. albo masz kiepsko z ciśnieniem pompy Uważaj ja omal nie zatarłem silnika jak miałem kontrolkę tylko że czrwona i sprawdz ciśnienie na pompie oleju ewentualnie przyjżyj się czy bzyczy z rana po odpaleniu jak tak to micha w dół i myjemy smoka
greg
Kolega ma pomaraĂączową kontrolkę oleju a nie czerwoną która świadczy o braku ciśnienia oleju.greeco pisze:jezeli masz kontrolkę oleju to znaczy ze albo przytkany smok pompy a wtedy trzeba szybko czyścić. albo masz kiepsko z ciśnieniem pompy Uważaj ja omal nie zatarłem silnika jak miałem kontrolkę tylko że czrwona i sprawdz ciśnienie na pompie oleju ewentualnie przyjżyj się czy bzyczy z rana po odpaleniu jak tak to micha w dół i myjemy smoka
A od ciśnienia oleju to są osobne czujniki a od poziomu oleju jest w misce olejowej od spodu wkręcony.
- Jigitt
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
może to i dobre by było... tylko zaraz problem z uszczelnieniem miski...szczerba2 pisze:kurde czy nie prościej zdjąć miche z czujką umyć- i smoczka przy okazji, a motorownia się odwdzięczy
A jeszcze jedno pytanie... żeby wymienić ten czujnik trzeba zlać olej z układu?? Czy da się to jakoś "na szybko" podmienić??
Mówisz QUATTRO...
Myślisz AUDI...
Myślisz AUDI...