Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

VSS / Czujnik prędkości wariuje???

Elektryka
ODPOWIEDZ
Blade-Karol

VSS / Czujnik prędkości wariuje???

Post autor: Blade-Karol » 20 lut 2012, 10:08

Hej,

Ostatnio zauważyłem taki problem w samochodzie ze jak jadę np. ze stałą prędkością na liczniku 130km/h to co ok 2sek wskazówka podskakuje o ok 5km/h. Przy np. 80km/h podlatuje o ok 3km/h więc jest to jakieś takie podobne % przekłamanie. Problem zauważyłem używając tempomatu bo nie trudno się domyślić jak samochód się zachowywał przy takich ruchach ze wskazaniami (gaz, odpuszczenie gazu, gaz, odpuszczenie.... i tak cały czas).

Wcześniej problem nie występował. Co może być przyczyną? Znajomy wskazał na czujnik VSS. Gdzie on się znajduje? Prośba o pomoc/radę.

[ Dodano: 2012-02-28, 11:18 ]
Halo? Nikt nie miał podobnego problemu?

Dodam że jak wyjadę zimnym samochodem z garażu i wyjadę na trasę (po ok 5 min) to odchyły licznika są minimalne - prawie niezauważalne i niewyczuwalne przy włączonym tempomacie ale już po ok 20 min jazdy problem narasta do opisanego wcześniej.

SANT0
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Santos
Rocznik: 2000
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: SANT0 » 28 lut 2012, 11:44

wejdz pod auto i rozłącz wszystkie kostki od skrzyni biegów i poskładaj je na kontakt spray i powinno być ok. czujnik znajduje sie w skrzyni nie wiem czy przypadkiem nie jest on od góry umieszczony a wtyczka nie jest od strony grodzi silnika.
Nigdy nie jeżdze szybciej niż widzę...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja