[ TIP+Q] Duży problem po wyminie oleju
- sir KENnY XVIII
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
Sprawdz jeszcze raz stan oleju w skrzyni. Na zapalonym silniku koniecznie !
Skrzynia nie pada tak od razu po wymianie oleju , no chyba ze masz pecha <szok>
Jak stan oleju bedzie juz sie zgadzał to trzeba jeszcze raz wykasowac nastawy adaptacyjne i przeprowadzic ponowną adaptacje ASB, powinno byc OK
Skrzynia nie pada tak od razu po wymianie oleju , no chyba ze masz pecha <szok>
Jak stan oleju bedzie juz sie zgadzał to trzeba jeszcze raz wykasowac nastawy adaptacyjne i przeprowadzic ponowną adaptacje ASB, powinno byc OK
Jest RS7 Plus PERFOR 4.0 V8 TFSI
Witam
Koledzy sorki, że mnie tak długo nie było ale trochę się zgarbiłem jak usłyszałem diagnozę. Przypomnę, że w momencie zakupu skrzynia pracowała pięknie przynajmniej to było moje odczucie. Postanowiłem wymienić olej bo już taki dokładny jestem i ten olej za 1000zł wymieniłem plus filtry i tak dalej. Skrzynia zaczęła naprawdę źle pracować, postanowiłem wybrać firmę mid parts. Sytuacja wygląda następująco czyli co jest uszkodzone:
1. koszyk dokładnie nie wiem jak to się nazywa
2. tarczki
3. konwenter podobno był aż fioletowy
4. poduszka silnia sterowana komputerem?
5. reszty grzechów nie pamiętam
Teraz najważniejsze cena 10 000 + 23% vat.
Wnioski
1. sprzedać samochód
2. jak coś się zaczyna dziać ze skrzynią nie jeździć, nie kombionować tylko robić bo koszta rosną niczym lawina
Na razie tyle zrobię update jak odbiorę samochód który ma być dopiero pod koniec tego tygodnia
Pozdrawiam wszystkich użytkowników audi a6 c6 myślę że to ostanie moje audi chociaż do marki audi mam jakiś sentyment
Koledzy sorki, że mnie tak długo nie było ale trochę się zgarbiłem jak usłyszałem diagnozę. Przypomnę, że w momencie zakupu skrzynia pracowała pięknie przynajmniej to było moje odczucie. Postanowiłem wymienić olej bo już taki dokładny jestem i ten olej za 1000zł wymieniłem plus filtry i tak dalej. Skrzynia zaczęła naprawdę źle pracować, postanowiłem wybrać firmę mid parts. Sytuacja wygląda następująco czyli co jest uszkodzone:
1. koszyk dokładnie nie wiem jak to się nazywa
2. tarczki
3. konwenter podobno był aż fioletowy
4. poduszka silnia sterowana komputerem?
5. reszty grzechów nie pamiętam
Teraz najważniejsze cena 10 000 + 23% vat.
Wnioski
1. sprzedać samochód

2. jak coś się zaczyna dziać ze skrzynią nie jeździć, nie kombionować tylko robić bo koszta rosną niczym lawina
Na razie tyle zrobię update jak odbiorę samochód który ma być dopiero pod koniec tego tygodnia
Pozdrawiam wszystkich użytkowników audi a6 c6 myślę że to ostanie moje audi chociaż do marki audi mam jakiś sentyment
kolego miałem podobnie koszt 12000 netto ten koszyk o którym piszesz to prawdopodobnie forward czy jakoś podobnie jest to uszkodzenie mechaniczne więc proponowałbym zastanowić się czy ostatnio autko zostawiałeś w jakimś np. warsztacie. w moim przypadku tak było i chłopcy pod nieobecność szefa zrobili sobie rajd wokół warsztatu. pogoda taka jak dziś, śnieg także napęd na cztery łapy z każdego robi kuzaja. sprawa w sądzie od dwóch lat.pozdr.
Witam
samochód miał zakładaną instalację gazową, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że facet by mi go zakatował. Po drugie kolego Matys odnośnie wydawanych kwot w aso to był bym tu raczej ostrożny bo z mojej wiedzy wynika że aso nie naprawia skrzyĂą biegów tylko korzystają z podwykonawców przynajmniej tyczy się to tipronica pozdrawiam
samochód miał zakładaną instalację gazową, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że facet by mi go zakatował. Po drugie kolego Matys odnośnie wydawanych kwot w aso to był bym tu raczej ostrożny bo z mojej wiedzy wynika że aso nie naprawia skrzyĂą biegów tylko korzystają z podwykonawców przynajmniej tyczy się to tipronica pozdrawiam
trzy wydruki z koputera , na ostatnim wyszła awaria skrzyni , przebieg wzrósł o ok 50 km auto wstawione na wymianę oleju silnikowego i filtrów . auto zabrane na lawecie z powodu braku napędu do specjalistycznego warsztatu od skrzyĂą. podczas ostatniego podłaczenia pod komp już jak auto pozostało w bezruchu właściciel na urlopie to co mam sobie myśleć. rzeczoznawca+ekspertyza+naprawa+koszta sądowe = 20000 i co odpuścic na ulicy nieleży.długo trwa fakt ale mamy takie prawo że zakładając sprawę np.warsztatowi ma on prawo powołać swojego ubezp. który wcześniej po zgłoszeniu szkody wypioł się na niego także po skrócie wygląda to tak że za twoje pieniądze warsztat sądzi sie ze swoim ubezp.kolego Matys aso wymienia nie naprawia takie podzespoły koszt kosmos lub zleca naprawę koszt też kosmos
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, 16:21 przez tomek1974, łącznie zmieniany 1 raz.
witam . czy adaptację bazową wykonuje się przy wymianie oleju silnikowego + filtrów ? pozostawiając auto w warsztacie na dłuższy czas zawiera się umowę o przechowanie Twojej własności , samochód przyjechał o własnych siłach i zapewne takiego Chciałbyś go odebrać.mniejsza tu o moją sprawę dużo pisania podałem Wam same ogólniki ale Wierzcie że można książkę napisać jak się zakoĂączy dam znać , ale wiem jak musiał poczuć się kolega Pawlosso słysząc werdykt miejmy nadzieję że mylny.pozdr ps. 25 plus koszta w związku ze sprawą i znów robi się 30 czyli prawie połowa samochodu 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
ÂŻe ASO nie naprawia własnymi rękami to wiem.
Zdziwiła mnie po prostu cena za naprawę tiptronika, chyba nikt jeszcze na forum nie "chwalił" się taką kwotą.
Zdziwiła mnie po prostu cena za naprawę tiptronika, chyba nikt jeszcze na forum nie "chwalił" się taką kwotą.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, 16:56 przez MaTyS, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
Nie wiedziałem że wymiana oleju w silniku wpływa na pracę skrzyni biegów i że trzeba wykonywać adaptację??
1. nie wiadomo czy używka nie jest ciepła? (oczywiście można przełożyć mehatornick i mowic jakoś to bedzie)
2. nie wiemy co kupujemy
3. skrzynia 3900+ wymina oleju 1000 zł + prawdopodobnie nowy konwerter czyli sprzegło hydrokinetyczne 2200 zł + robocizna ( i nie wiadomo czy to będzie chodziło)
każdy robi swoje chłodne kalkulacje ja się zdecydowałem na remont czy dobrze nie wiem czas pokaże pozdraiwam
Nie wiedziałem że wymiana oleju w silniku wpływa na pracę skrzyni biegów i że trzeba wykonywać adaptację??
Kolego też bardzo głęboko to rozważałem i znalazłem odpowiedź przynajmniej dla mnie była logiczna oto kilka powodów czemu nie:Tak troche wtrącając sie do tematu, kazdy tu pisze o takich cenach a na allegro jest mase tych skrzyĂą w granicach 3tys, wiec nie lepiej coś takiego kupic
czy jest coś o czym nie wiem, lub nie doczytałem że nikt nie chce używki![]()
1. nie wiadomo czy używka nie jest ciepła? (oczywiście można przełożyć mehatornick i mowic jakoś to bedzie)
2. nie wiemy co kupujemy
3. skrzynia 3900+ wymina oleju 1000 zł + prawdopodobnie nowy konwerter czyli sprzegło hydrokinetyczne 2200 zł + robocizna ( i nie wiadomo czy to będzie chodziło)
każdy robi swoje chłodne kalkulacje ja się zdecydowałem na remont czy dobrze nie wiem czas pokaże pozdraiwam