ArKos72, cześć powiedz mi mam ten sam problem że na zimnym ciężko mi wchodzi 2 powiedz wymieniłeś ten olej jak opisywałeś? i pomogło coś?
dzięki z góry za odpowiedz pozdrawiam
[A6 C5 1.9 TDI 110km] ciężko wchodzi drugi bieg
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Odnośnie oleju to właściwie się go nie wymienia ale tylko dolewa jak są widoczne ubytki. Jeśli auto ma bardzo duży przebieg lub rocznik to można go wymienić, ten olej w skrzyni też się w jakimś stopniu wypracowuje. W twoim przypadku będzie to raz na jakieś 9 latpeps78 pisze:Ja wymieniłem olej w skrzyni , płyn hamulcowy , poduszki pod skrzynią i dalej biegi ciężko chodzą na zimnym silniku
Pojadę jeszcze odpowietrzyć sprzęgło tylko na razie nie mam kiedy jak się coś poprawi to dam znać.
Gdy skrzynia przy zmianie biegów chodzi głośno to można domyślać się kilku rzeczy. Być może jest to wina synchronizatorów ale, nie koniecznie ponieważ również może być wina złego ustawienia wodzików (cięgieł).
Właśnie zacznij od tego czyli od najprostszej tzn. ustaw regulacje biegów (wodzików). Podnieś osłonę gałki zmiany biegów (mieszek) i tam będziesz miał wodziki. A jak wyregulować, (załącznik- ja korzystałem z tego opisu- rocznikowo pojawia się problem ale to przynajmniej w jakimś stopni przybliży Ci jak to robić )
A tak na prawdę odnośnie tej przypadłości skrzyni na zimnym silniku to normalka
....albo od razu wymieniać sprzęgło i dwumasa
pzdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polecam wklewac oryginalny olej.Ja mialem oryginalny to jak bylo zimno biegi wchodzily srednio takze przez nizszy jego poziom,po wymianie na inny castrola na zimno biegi czasem wchodzily tragicznie dopiero po 3 km wchodzily dobrze.
Do skrzyni potrzeba 3l aby wymienic olej przynajmniej u mnie.
Do skrzyni potrzeba 3l aby wymienic olej przynajmniej u mnie.
Jesli pomoglem wcisnij Pomógł
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mi hał
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Cześć
Ja wymieniłem już:
- skrzynię
- sprzęgło
- poduszki skrzyni, silnika
- wymieniony płyn w sprzęgle
- wymieniony wybierak skrzyni na inny, używany
Dwójka dalej haczy w idealnie ten sam sposób co na starej skrzyni. Po kilometrze dwójka wchodzi już dobrze.
Jakieś pomysły?
Dodatkowo po rozgrzaniu mam pojedynczy stuk przy szybkim puszczaniu sprzęgła po zmianie biegu.
pozostaje wysprzęglik, pompka sprzęgła( nie wymieniam bo pedał chodzi elegancko). Czy coś jeszcze może być?
Ja wymieniłem już:
- skrzynię
- sprzęgło
- poduszki skrzyni, silnika
- wymieniony płyn w sprzęgle
- wymieniony wybierak skrzyni na inny, używany
Dwójka dalej haczy w idealnie ten sam sposób co na starej skrzyni. Po kilometrze dwójka wchodzi już dobrze.
Jakieś pomysły?
Dodatkowo po rozgrzaniu mam pojedynczy stuk przy szybkim puszczaniu sprzęgła po zmianie biegu.
pozostaje wysprzęglik, pompka sprzęgła( nie wymieniam bo pedał chodzi elegancko). Czy coś jeszcze może być?