Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ ARE 2.7 250 KM] Siwy gęsty dym , mało oleju, mało płynu ch

Silniki benzynowe
djkrysztof
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: djkrysztof » 08 lut 2012, 15:53

Witam,
Wreszcie był czas na sprawdzenie skrzyni. Oto błędy jakie ujawnił komputer :

Obrazek

Po wykasowaniu błędów skrzynia wróciła do normy. Rusza jak się wrzuci na D, auto ładnie przyśpiesza. Wszystko już wydaje się być o.k. na całe moje szczęście.
Więc przestroga dla innych - w takie mrozy warto odpalać samochód minimum raz na 2 tygodnie :)

Swoją drogą aż ciężko uwierzyć że długi postój auto na mrozie powoduje aż takie objawy!

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 12:50 przez djkrysztof, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mirras
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mirras » 14 lut 2012, 00:23

z tym siwym dymem przynajmniej w mojej okazała sie odma zapchana olejem wraz ze skroploną w nim wodą, co prawda jeszcze tego nie wyczyściłem dokładnie bo nie miałem czasu ale po wielu testach ze łzami w ochach ze silnik bedzie kaplica, udało mi sie to sprawdzić po prostu fabryczne przewody są za cienkie dlatego powstaje ten problem, działa to w ten sposób ze odma zamiast odpowietrzać komore korbową i cały silnik jest całkowicie bez przelotu w silniku zbiera sie cisnienie które musi gdzieś ujść wiec ciśnie przez uszczelniacze zaworów bezpośrednio do komory spalania a przy okazji cisnienie wydmuchuje najsłabsze uszczelki, na chwile obecną radze sobie w ten sposób ze odpalam auto odkręcam korek wlewu oleju i wylot odmy do dolotu czekam spokojnie aż odmarznie, co jakiś czas przykrywając reką wlew oleju i popuszczając aby sprawdzić czy dalej ciśnienie rośnie czy juz sie przetkało no i po ok 20min wszystko jest ok dzisje sie to zazwyczaj przy bardzo duzym mrozie albo po dłuzszym postoju z dznia na dzieĂą raczej ten problem nie występuje, jak sie za to wezme i uda mi sie coś przerobić to dam znać pozdro :)
nieważne czym jeździsz, ważne że to AUDI

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja